Sodyum yüksekliğinin (hipernatremi) olası nedenleri arasında yeterince su içmeme veya susuzluk hissetmeme, çok sık idrara çıkma, hastalık ve ilaç kullanımlarına bağlı aşırı sıvı kaybı, aşırı tuz tüketimi ve antidiüretik hormonun (ADH) yetersiz etkisi bulunmaktadır.
Çok tuzlu bir yemek yediğinizde kanınızda sodyum seviyesi yükselir. Sodyum su çeker ve buna tutunur. Bu da kan hacminin artmasına sebep olur ve kişinin şişkin hissetmesine yol açar. Çok sodyumlu bir öğünden sonra fazladan su içmek sodyumun bir kısmının vücuttan atılmasını sağlayabilir.
Üre, kreatinin , idrar dansitesi , böbrek testleri , karaciğer testleri , kanda şeker ve trigliserit testlerine bakılmalıdır. Mutlaka TSH , T3 ve T4 ölçümlerine de bakılmalıdır. Kan sodyum düzeyinin 125 mEq/L altında olması durumu ciddi sıkıntılar yaratacaktır.
Ancak bazı türleri tuz-sodyum yönünden zengindir. Örneğin, süt ürünlerinde peynir yerine yoğurt, süt gibi seçeneklerin tercih edilmesi; protein kaynaklarında salam, sucuk, sosis, konserve ürünler yerine et, tavuk, balık etlerinin işlem görmeden tüketilmesi tuz alımını azaltacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Sodyum yüksekliği; vücutta su tutulumu ve kan basıncını artırarak yüksek tansiyona ve osteoporoza neden olabilir. Yüksek tansiyon; felç, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Ayrıca sodyum yüksekliği mide bulantısı, kusma, kasılmalar, ateş ve solunum problemlerine neden olabilmektedir.
Bu test, sodyum konsantrasyonunuzun normal seviyede olup olmadığını tespit etmek, böbrek fonksiyonunu değerlendirmek, elektrolit dengesini değerlendirmek, akut ya da kronik hipernatreminin takibini gerçekleştirmek için talep edilir.
Vücuttaki temel amacı asit-baz dengesini düzenlemektir. Kanda bulunan sodyum değeri yaklaşık olarak 135-145 mmol/l aralığında olmalıdır.
Kan ve vücut sıvılarının sinir uyarılarının nakli, kalp faaliyetleri ve bazı metabolizma fonksiyonlarının düzenlenmesi için sodyum iyonları gereklidir.
Hipernatremi, serum sodyum (Na) seviyesinin 150 mEq/L'nin üzerinde olması olarak tanımlanır. Yenidoğanın sık görülen sıvı ve elektrolit denge bozukluklarından biri olan hipernatremi, ciddi komplikasyonlara, nörolojik sekellere ve ölüme neden olabilen son derece önemli bir problemdir.
Sodyum fazlalığı vücutta yüksek miktarda tuz birikmesi ve kan basıncının artmasına sebep olur bu da beyin ödemine yol açabilir.
Sodyum su çekip tuttuğu için kan hacmi artar, bu da kalbinizin daha çok çalışmasına neden olur ve arterlerdeki basınç artar. Vücutta yüksek oranda sıvı tutulumu ile ödem oluşur. Bu nedenle tuz tüketimi böbrek hastaları için ayrı bir önem taşır.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Maden suyu
Sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan da zengindir. Ancak mineral alımı açısından özellikle sıcak havalarda kurtarıcı olan doğal maden suyunun 100 ml'sinde 756 mg sodyum (yaklaşık yarım çay kaşığı tuz) bulunur.
Sodyum Kan Testi Normal Sonuçları
Kan sodyum seviyeleri için normal aralık, 135 ila 145 (mEq/L). Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder.
Bir litre kanda 130 milimol'den daha az olan seviye sodyum düşüklüğü (hiponatremi) olarak nitelendirilir. Vücuttaki toplam sodyum miktarının su miktarına oranla yetersiz olduğu anlamına gelir.
Kas krampları, bitkinlik, sersemlik hissi, bulantı ve vücutta kuruma olur. Bu nedenle hemen gerekli tuz takviyesi yapılmalıdır. Müdahale edilmezse özellikle bebeklerde ve yaşlılarda ölüme bile yol açabilir.
Böbrek ve kalp yetersizliği, karaciğer sirozu, beslenme bozukluğu, tiroit bezi hastalıkları gibi hastalıklarda sinyal verebiliyor. Özellikle aşırı tuz ve şeker tüketimi, ödem oluşmasına katkı sağlıyor.
İlk olarak; aşırı tuz ve paketli yiyeceklerin tüketimi vücuttaki sodyum miktarını arttırır. Sodyumun su tutumu etkisi olduğu için ödeme yol açar.
Klorür, sofra tuzu veya deniz tuzunda sodyum klorür olarak bulunur. Ayrıca birçok sebzede yüksek miktarda bulunur. Yüksek miktarda klorür içeren yiyecekler arasında deniz yosunu, çavdar, domates, marul, kereviz ve zeytin bulunur.
Çoğu kez çok düşük serum sodyum düzeyinden (genellikle<115 mEq/L) kaynaklanan nörolojik semptomlar, intraserebral ozmotik sıvının yer değiştirmesi ve beyin ödemiyle sonuçlanır. Hiponatreminin en önemli etkisi beyin hücrelerinde şişme, beyin ödemi ve ensefalopati gelişmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri