Çinko eksikliği genel olarak büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonlarına neden olabilir. Bireylerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülebilir.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Çinko yönünden en zengin besin gruplarının tüketilmemesi başta olmak üzere çinko eksikliğine neden olan sebepler şunlardır: Vegan beslenme gibi dengesiz ve yetersiz beslenme. Bebeklerin 6 aydan fazla sadece anne sütü emmesi. Zayıf emilim problemleri gibi bağırsak sorunları
Çinko eksikliğinde vücutta testosteron üretilemediği için erkekler ve erkek çocuklarda sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) ve cinsel hormon yetersizliği (hipogonadizm) gibi sorunlara yol açabilir. Tüm çinko eksikliği belirtileri herkeste görülmez. Bazı kişilerde bazı semptomlar görülür.
Kırmızı et, tavuk, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, buğday, istiridye, yumurta, fıstık ezmesi, kurubaklagiller çinko açısından iyi birer besindir (3). Beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda doktor tarafından çinko takviyesi alınması uygun görülebilir. Çinko takviyeleri selenyum içeren takviyeler de olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Örneğin çinko takviyesi ile ishal 24 saat içinde, cilt lezyonları ise 1-2 hafta sonra iyileşir. Bağışıklığı güçlendirebilir.
Beslenme yolu ile yeteri miktarda alınamayan çinko minerali, takviye gıda formunda alınarak vücuda temin edilebilir. Bu alternatif seçenek akıllara, 'çinko ne zaman içilmelidir? ' sorusunu getirebilir. Çinko takviye gıdası, herhangi bir mide probleminin bulunmadığı durumlarda, yemeklerden bir saat önce içilmelidir.
Çinko eksikliği genellikle emilim bozukluğu gibi başka bir rahatsızlığa bağlı olarak meydana gelir. Bu sebeple kesin tanı konulabilmesi için ilk olarak fiziki muayene bunun yanı sıra da birtakım kan tahlilleri gerekir. Hemogram kan tahlillerinde ALP düşüklüğü çinko yetersizliğinin göstergeleri arasındadır.
Çinko eksikliği ve çinko alımının az olması kilo almakta zorluk yaratabilir. Düzenli olarak çinko almak kilo almayı sağlar ve iştah açar. Deniz ürünleri, kırmızı et, kuru yemişler ve süt ürünleri çinko açısından zengin gıdalardır. Kısa zamanda enerjiyi artırarak kasların gelişimini sağlıyor.
Fazla miktarda çinko tavsiyesi kullanan bireylerde çinko toksisitesi meydana gelebilir. Kas krampları, bağışıklığın azalması, kusma, ateş, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı gibi atipik yan etkileri görülebilir. Bakırın emilimini azaltarak bakır eksikliğine yol açabilir.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Takviye çeşitlerinin pratik kullanım yollarından biri olan tablet formu, çinko takviyelerinde de sıkça tercih edilen bir üretim formudur. Nature's Bounty Zinc Gluconate, Newvit Çinko Pikolinat, Vitabiotics Ultra Zinc, Ocean Picozinc Çinko Pikolinat ürünleri en sık tercih edilen tablet formdaki çinko takviyelerdir.
Kemiklerinizin mineral kısmını oluşturmaya yardımcı olur. Hücrelerin oluşumunu engellerken kemik yapıcı hücreleri destekler. Ayrıca magnezyum, D vitamininin kalsiyum emilimine yardımcı olur ve aktif formuna dönüştürülmesinde önemli bir rol oynar. Çinko ise kemiklerdeki mineral kısmını oluşturmakla görevlidir.
Çinkonun böbrek ve karaciğer yetersizliği olan hastalardaki etkililiği ve güvenliliği araştırılmamıştır. Böbrek yetmezliğinde çinkonun vücuttaki birikimi artabilir, bu nedenle böbrek yetmezliğiniz varsa dikkatli olunuz.
Magnezyum ve çinkonun birlikte alındığında karşılıklı yararları vardır. Magnezyum vücudun çinko seviyelerini düzenlemesine yardımcı olurken; çinko, magnezyumun vücut tarafından etkili bir şekilde emilmesini sağlar.
Çinko takviyesi almadan önce mutlaka gerekli kan testlerini yaptırarak çinko eksikliği yaşadığınızdan emin olmalısınız. Bunun ardından yaş grubunuzu da göz önünde bulundurarak günlük belirtilen miktarı aşmamalısınız. Yetişkin bireylerin genellikle günlük 15- 30 mg aralığını aşmaması gerekir.
Çinko ve kilo arasındaki bağlantı ve nedensel ilişki tam olarak anlaşılmamakla birlikte, artan çinko alımının insülin direncini (magnezyum ile belirtildiği gibi) iyileştirdiği ve iştahı düzenlediği görülmektedir. Yapılan birkaç çalışma daha yüksek çinko alımının kilo vermeyi kolaylaştırabileceğini öne sürmektedir.
Serum çinko düzeyleri yükseltildiği zaman depresyonun da tedavi edildiği ve bu nedenle serum çinko düzeyinin depresyon için bir belirteç olabileceği illeri sürülmüştür [7]. Çinkonun serbest radikal oluşumu ve oksidatif stresten koruyucu rolü vardır.
Genellikle, çinko takviyeleri öğünlerle birlikte veya hemen ardından alınır. İşte çinko takviyesinin tüketimi hakkında bazı genel yönergeler: Sabah: Sabah kahvaltısı ile birlikte çinko takviyelerini alabilirsiniz.
Genellikle servis başına 30 mg çinko, 450 mg magnezyum ve 10.5 mg B6 vitamini içerir. ZMA, günde bir kez ve aç karna alınmalıdır. ZMA'nın mide boşken alınması, yemek yedikten ya da başka bir takviyeyi kullandıktan sonra yaklaşık bir buçuk saat geçmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Erkekler için 11 mg ve kadınlar için 8 mg olan değerler günlük kullanım için yeterlidir. Ancak yaşlı yetişkinler, çinko emilimini engelleyen hastalıkları olan kişilerin veya virüs kaynaklı epidemilerin yaşandığı dönemelerde takviye edilmesi gerekir.
Çinko, bazı gıdalarda doğal olarak bulunan ve vücut için gerekli olan temel bir mineraldir. Hücresel metabolizmada görev alan çinko, çeşitli enzimlerin katalitik aktivitesi için gereklidir. Aynı zamanda, bağışıklık sistemi, yaraların iyileşmesi, protein ve DNA sentezi ve hücre bölünmesinde görev alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri