Vücuttaki en küçük kemik; Üzengi Vücuttaki en küçük kemik kulaktadır. Bu kemik ortalama 3 x 2.5 mm boyutundadır.
El ve ayak bileklerindeki kemikler, omurlar vücudumuzda- ki kısa kemiklerdir.
kemik zarı sarar. Uzun kemikler (Ossa longa): Kol, ön kol, uyluk, bacak kemikleri uzun kemiklerdir. Kısa kemikler (Ossa brevia) : El ve ayak bileği kemikleri kısa kemiklere örnektir.
İnsan vücudundaki kemikçik adı verilen en küçük üç kemik orta kulakta bulunur. Ayrı ayrı Malleus (çekiç), Incus (örs) ve Stapes (üzengi) olarak adlandırılırlar. Orta kulağın görevi, kulak zarından gelen titreşimleri işitsel kemikçikler yoluyla iç kulağa iletilmesidir.
İlgili 24 soru bulundu
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Femur veya uyluk kemiği, memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur. Femur sözcüğü, uyluk sözcüğünün Latince'sidir.
Yetişkin bir insanın sağ ve sol ayağında 52 kemik bulunuyor. Ayaklarda bulunan kemikler, insan vücudundaki tüm kemiklerin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.
Omurlar, temel kemik, kalbur kemik, alt çene ve üst çene kemikleri ve elmacık kemikleri düzensiz kemiklerdir.
organların korunmasını sağlayan, çoğunlukla minerallerden oluşmuş, eklem ve bağlarla birbirine tutturulmuş, etrafı kaslarla sarılı yapıya iskelet sistemi denir. Yetişkin bir insanda toplam 206 kemik bulunurken, çocuk yaşlarda vücutta 222-223 adet kemik vardır.
Parmak kemikleri uzun kemikler olarak sınıflandırılır. Toynaklıların distal falanksları tırnak ve pençeleri barındırır ve şekillendirir.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir.
Omurgamız, başımız ile bacaklar arasında uzanan ve vücut ağırlığımızın üçte ikisini taşıyan bir köprü gibidir. Omurgamız, omur denilen 24 tanesi hareketli toplam 33 kemikten oluşur.
Köprücük kemiği veya klavikula , yaklaşık 6 inç (15 cm) uzunluğunda ince, S şeklinde uzun bir kemiktir. omuz kemiği ve sternum (göğüs kemiği) arasında bir payanda görevi görür.
Uzun kemikler kol ve bacak kemikleridir. En uzun kemik ise uyluk kemiğidir. Yassı kemikler: Bu kemiklerin genişliği uzunluklarından ve kalınlıklarından daha fazladır.
İnsan vücudundaki en küçük kemik orta kulakta bulunan üzengi kemiğidir. Üzengi kemiği 2.5 mm - 3 mm boyutlarındadır.
Kısa kemik : Yapısı yassı kemiklere benzer. Omurgada, el ve ayak bileklerinde bulunan kemikler kısa kemiktir. Yapısında sarı ilik kemik iliği ve kemik kanalı yoktur.
Her türlü hareketi rahatlıkla yapabilmek için, elde irili ufaklı yirmi yedi tane kemik vardır.
Viscerocranium kemikleri: Yüz iskeleti 6'sı çift (maxilla, concha nasalis inferior, os nasale, os lacrimale, os zygomaticum, os palatinum), 2'si tek (mandibula ve vomer) olmak üzere toplam 14 kemikten oluşur.
Başlangıçta, doğumda yaklaşık 270 ayrı kemikten oluşur ve daha sonra bazı kemiklerin birbirine kaynaşması nedeniyle yetişkinlikte yaklaşık 206 kemiğe düşer.
22 adet kemiğin birbirleriyle eklemler yaparak oluşturduğu kafa iskeletinin bütününe cranium denilir. Bunlara 1 adet hyoid kemik ile 3 çift kulak kemikçikleri de ilave edilirse toplam 29 adet olurlar.
İki tanesi çift; os parietale ve os temporale, dördü de tek os frontale, os occipitale, os sphenoidale olmak üzere sekiz tane kemikten meydana gelir. Kafa kemikleri, kafa boşluğu (cavum cranii) denilen boşluğu meydana getirir.
Diz ekleminin ön kısmında patella, yani diz kapağı kemiği bulunmaktadır. Bu kemik kısa ve yassı kemik türü olarak öne çıkar. Özellikle ön yüzü hemen derinin alt kısmında yer alır.
Kemik dokunun beslenmesi kemik iliğindeki damarlardan kanaliküller vasıtasıyla sitoplazmik uzantıları ile gerçekleşir. Havers ve Volkman kanalları yoktur (2, 12). kemik yapısında olup osteon veya havers sistemi olarak isimlendirilen silindirik birimlerden oluşur.
Genel anlamda bir ortalama alındığında insanlarda bulunan kemikler 5 ile 6 kg arasındadır. Toplam 260 kemiğin ağırlıkları 5 ile 6 kilo arasında değişebiliyor. Her ne kadar daha fazla ağırlık düşünülse de, kemiklerin ağırlıkları 5 ile 6 kilo arasındadır.
Kemik İliğinde Üretilen Hücreler Nelerdir? Kemik iliğinde; beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri ve trombositler üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri