Bir başka neden: İltihap Kronik orta kulak iltihapları ile fistül denilen iç kulak sıvısı kaçakları da baş dönmesi sebebi olabiliyor. Kronik orta kulak iltihabında kulakta oluşan kolesteatom, kemikleri eriterek baş dönmesine yol açabiliyor.
Kulak Enfeksiyonları
Bakteri veya virüsler sonucu, tedavi edilmemiş enfeksiyonlar kulakta işitme sorunlarına ve baş dönmesine neden olabilirler.
Şiddetli baş dönmesi, iç kulak sorunları, migren, vestibüler nörit veya Meniere hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Bu tür baş dönmesi, bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmeli ve uygun tedaviye yönlendirilmelidir.
İç kulaktaki denge organı 3 adet yarım daire kanalı ve vestibüldeki utrikül ve sakkül denilen özelleşmiş yapılardan oluşur. Yarım daire kanalları başın dairesel hareketlerini algılarken, utrikül ve sakkül ise başın doğrusal hareketlerini algılarlar.
Enfeksiyon: Soğuk algınlığı ya da grip gibi enfeksiyonlar, baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesinin şiddeti, enfeksiyonun türüne göre farklılık gösterebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Baş dönmesine, ani ve şiddetli baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kollarda veya bacaklarda uyuşma, çift görme, kusma, konuşma bozukluğu, tökezleme veya yürüme zorluğu vb. durumlar eşlik ediyorsa kalp krizi veya felç gibi hayati bir sağlık sorunu olabilir.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Kronik orta kulak iltihapları ile fistül denilen iç kulak sıvısı kaçakları da baş dönmesi sebebi olabiliyor. Kronik orta kulak iltihabında kulakta oluşan kolesteatom, kemikleri eriterek baş dönmesine yol açabiliyor.
Uyku yerinin karanlık olması önemlidir. Bunun dışında uyurken mutlaka sırt üstü yatılmalıdır. Eğilmek vertigo hastalarının başlarının ağrımasına ve dönmesine neden olabilir. Başı düz pozisyonda tutmak en iyisidir.
Diş ağrısı: Sinüslerin iltihaplı olduğu yerde diş ağrısı hissedebilirsiniz. Baş dönmesi: Sinüzit baş dönmesine neden olabilir. Öksürük: Sinüslerin iltihaplı olduğu yerdeki mukus akışı akciğerlere doğru gidebilir ve öksürüğe neden olabilir.
Özellikle şiddetli gribal enfeksiyonlar sonrası kulak kaynaklı baş dönmeleri meydana gelebilir. Daha ciddi enfeksiyonlarda, beyin zarının iltihaplanmasına neden olan durumlarda bulantı-kusma ile giden dengesizlik durumları oluşabilir.
İştahsızlık ve bulantı, Ağrılı adet görme ve idrar kesesinin gerilmesi, Halsizlik, baş dönmesi, terleme, çarpıntı ve nefes darlığıdır.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Limon. Limon baş dönmesi için adeta doğal bir ilaç. Bir bardak suyun içine yarım limon sıkıp 2 çay kaşığı toz şeker ekledikten sonra karıştırarak için. Baş dönmenizin kısa süre içinde geçtiğini göreceksiniz.
Labirentit: Bakteri, virüs ve toksik nedenlerle oluşan iç kulak enfeksiyonudur. Çok şiddetli baş dönmesi atakları ve ciddi işitme kaybı görülür. Yoğun antibiyotik tedavisi ve kaynağa yönelik cerrahi girişim ile tedavi edilir.
Vestibüler nörit tedavisinde; yatak istirahat ilk sıradadır. Kısa bir süre sonra istirahat ile kendiliğinden düzelmektedir. Ek olarak mide bulantısı ve baş dönmesine karşı bazı semptomatik ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Baş dönmesi şikayeti ile kliniğe başvuran hastalarda mutlaka vitamin B12 seviyesine de bakılmalı ve eksik olması durumunda yeterli replasman yapılması hastanın şikayetlerinde azalmaya neden olacaktır.
Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.
Bunlardan en yaygınları ise şu şekilde sıralanabilir: Mide bulantısı ve kusma. Midede ağrı ve hassasiyet. Baş dönmesi.
Baş Dönmesi Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır? Hareket edilmediği halde, kişinin kendi etrafında dönüyor gibi ya da dünya etrafında dönüyor gibi hissetmesi durumu olan baş dönmesi önemli bir hastalıktan kaynaklanabileceği için ciddiye alınmalıdır.
Özellikle mevsim geçişlerinde, soğuk hava, cereyan maruziyetlerinde sık olarak gözlenmektedir. Beyincik kökenli baş dönmesi ise hareket ve pozisyondan bağımsız olarak sürekli şekilde olan baş dönmesidir.
Sersemlik: Baş dönmesi ve sersemlik genellikle kadın hastalarda ortaya çıkan kalp krizi belirtileri arasında yer alır. Bu durumlar yaşayan kişi tarafından normal olarak kabul edilmemeli ve ihmal edilmemelidir.
Özellikle kan şekeri düşmesine bağlı olarak oluşan baş dönmelerini de sıklıkla başvurulur. Bir bardak ılık suyun içerisine 1 tatlı kaşığı bal eklenerek içilebilir. Bu şekilde kan şekeri düzene girecek ve baş dönmeleri engellenecektir. Nane baş dönmelerini büyük ölçüde durduran önemli bir doğal antibiyotiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri