Vulvovajinit, vajinanın ve vulvanın (dişilerde genital alanın dış bölümü) iltihaplanması ya da tahriş olmasıdır.
Vulvovajinite neden olabilen virüsler tipik olarak cinsel yolla bulaşır. Bunlar, herpes ve insan papilloma virüsüdür (HPV). Kıl kurtları, uyuzlar ve bitler vulva ve vajinada iltihaplanmaya neden olabilir. Kötü hijyen ve alerjenler de bu duruma neden olabilir.
Cinsel ilişki yoluyla bulaşır.
Vulvodini tedavisi basamak basamak yapılmalıdır. Öncelikle genital bölgede veya idrar yolunda enfeksiyonlar uygun antimikrobiyal ilaçlarla giderilmelidir. Daha sonrasında da aktif tedaviye geçilmelidir. Tedavide genellikle ilk seçenek olarak lokal anestezik etkili kremler önerilmektedir.
Vajinal akıntı, vajinal kaşıntı veya hassasiyet, vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı, idrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu belirtilerdendir.
İlgili 36 soru bulundu
Vajinal mantar hastalığı tedavi edilmezse makata kalçalara yayılım gösterebilir. Tedavide daha da geç kalınırsa kronik - tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir. Bu nedenle tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve tedavi vajinal mantar enfeksiyonları içinde önemlidir.
Vajinal enfeksiyonlar hastada yoğun akıntı, kaşıntı, kötü koku, ağrılı cinsel ilişki ve idrar yaparken yanma gibi şikâyetlerle kendini belli eder. Tedavinin ise enfeksiyonu ortaya çıkaran etkene bağlı olarak planlanması gerekir. Enfeksiyonun tipini ortaya çıkan şikayetlere bakarak anlamak mümkün olur.
Kadın dış genital organlarında rahatsız edici bir ağrı hissinin oluşmasıdır. Günler, aylar, yıllar sürebilir. Ara ara ortaya çıkabildiği gibi sabit ve yaygın da olabilir. Bu durum hayati tehlike taşımaz ancak yaşam konforunu bozar.
Vulvodini, dış genital bölgede ve vajen girişinde ağrı duyulmasıdır. Hayat kalitesini son derece olumsuz etkileyebilen bir durumdur. Genellikle belirgin sebep bulunamamaktadır. Sürekli olabileceği, gelip geçen tarzda da olabilmektedir.
Vulvodini, genellikle psikolojik etkenler sonucunda oluşan vajinismus sorunundan farklıdır. Vajinismusta cinsel birleşme sırasında ağrı çekme korkusu varken, vulvodinia'da gerçek anlamda bir ağrı, acı hissi vardır.
CLEOCIN, klindamisin fosfat isminde bir antibiyotik içerir ve vajinal krem şeklindedir. Bu ilaç, bakteriyel vajinozisi (vajinadaki bakteriyel bir enfeksiyon) tedavi etmek için kullanılır. CLEOCIN, 40 g'lık lamine tüpte 7 adet tek kullanımlık aplikatörü ile birlikte sunulmaktadır.
Vajinal enfeksiyon ilerlerse ne olur? Vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse, enfeksiyonun yayılması makata ve kalçalara kadar ilerleyebilir. Tedavinin daha geç başlaması durumunda ise kronik ve tam olarak iyileşmeyen bir enfeksiyon durumu ortaya çıkabilir.
Basit Mantar Enfeksiyonu Tedavisi
Maya enfeksiyonları sıklıkla vajinal yoldan kullanılan kremler, merhemler veya fitiller (klotrimazol veya mikonazol ile) tedavi edilirler. Bunlar 1 ila 7 gün arasında sürebilir. Ayrıca flukonazol gibi bir ağızdan ilaç da kullanılabilir.
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir. Uygulama yolu ve metodu: Hastalıklı deri bölgesine haricen sürerek uygulayınız.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Mantar enfeksiyonlarına bağlı bulgular rahim ağzından alınan bir tarama testi olan pap smear testinde de görülebilmektedir.
Kısaca 'vulva ağrısı' anlamına gelir. Çoğunlukla nedeni tam olarak bilinmese de vulvodini tedavisi için alınabilecek önlemler, uygulanabilecek bazı medikal (ilaç) tedavileri, tıbbi uygulamalar ve cerrahi çözümler bulunmaktadır.
Vulvodinia, üç aydan uzun süren ve enfeksiyon veya cilt bozukluğu gibi açık bir nedeni olmayan ağrı olarak tanımlanmaktadır. Bu ağrı cinsel işlev bozukluğuna neden olabilmekte ve kadının yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir.
Bu bölgede iki çeşit ağrı tanımlanmıştır: Vulvar ağrı: Belli bir etkene bağlı oluşan ağrı Vulvodini: En az 3 aydan beri süren, nedeni bilinmeyen, olası potansiyel faktörlerle ilişkilendirilen ağrıdır.
Normal şartlarda da vajinal florada bazı bakteri ve mantar hücreleri bulunur. Ancak bakteri ve mantar dengesi değiştiğinde, kandida adı verilen maya türündeki mantar hücreleri çoğalabilir. Bu durumda kandidiyazis denilen, şiddetli kaşıntı, şişme, akıntı ve tahrişle seyreden vajinal mantar enfeksiyonu ortaya çıkar.
Genel Vulvodini: kadın dış genital bölgesinin tümünde hissedilen ağrı veya rahatsızlıktır. Lokalize vulvodini: dış genital organların sadece bir yerinde olan rahatsızlık durumudur. Sponton vulvodini: ağrı ve rahatsızlık herhangi bir neden farklı olarak kendiliğinden oluşan durumdur.
Dış genital bölgede beyaz kabarcıklar ne anlama gelir? Dış genital bölgede oluşan hastalıkların şikayetlerinden birisi de beyaz kabarcıklar veya su kesesi şeklinde baloncuklar olmasıdır. Bu duruma en sık neden olan mikrobik ajan herpes virüsüdür. Herpes virüsü cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.
Vajinal enfeksiyona neden olan başlıca faktör, vajinal floradaki değişimlerdir. Vajinal flora vajina içindeki bakteri-mikroorganizma dengesini sağlar. Dengenin bozulması halinde istenmeyen bakteri mantar ve diğer mikroorganizmalar üreyip, çoğalabilir. Bu durum vajinite sebep olur.
Muayene sırasında vajina duvarının üzerinde kireç gibi görünen (peynir kesiği kıvamındaki) plaklar mantar enfeksiyonunu işaret eder.
Vajinanın ideal pH değeri 3,8 ile 5,0 arasındadır. Eğer pH değeri bu aralıkta tutulursa kaşıntı, akıntı, yanma ve kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. Bazı dönemlerde adet döngüsüne ve hormonlara bağlı olarak akıntı görülebilir, akıntı fizyolojik ya da patolojik olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri