Tıbbi terminolojide 'vulvodynia' yani olarak geçer; 'Vulvodinia' şeklinde okunur. Burada 'Vulva' kadınlarda dış genital alanı, '-dynia' eki ise ağrıyı tarif eder. Kısaca 'vulva ağrısı' demektir.
Vulvodini, dış genital bölgede ve vajen girişinde ağrı duyulmasıdır. Hayat kalitesini son derece olumsuz etkileyebilen bir durumdur. Genellikle belirgin sebep bulunamamaktadır. Sürekli olabileceği, gelip geçen tarzda da olabilmektedir.
Yine sık antibiyotik kullanımı, cinsel taciz öyküsü, hormonal bozukluklar, genetik faktörler, pelvik kas kasılmaları, vajinal mantar enfeksiyonları, genital sinir hasarı bu ağrıların sebeplerinden olabilir. Vulvodini tanısı yapılacak jinekolojik muayeneyle konulabilir.
Vulvodinin net bir tedavisi olmamakla birlikte, hastaya ve duruma göre tedavi şeması farklılık gösterir. Kişiden kişiye ve ağrı derecesine göre tedaviyi planlamak daha doğru olacaktır. Gevşeme egzersizleri, masaj, homeopati ve akupunktur gibi tamamlayıcı veya alternatif tedavilerde yarar sağlayabilmektedir.
Genellikle cinsel yollar ile bulaşabilen hastalıklar, vajinada enfeksiyona bağlı oluşabilen rahatsızlıklardan biridir. Bunlarında dışında hijyene dikkat edilmemesi, pedlerin sıklıkla değiştirilmemesi, duj jelleri, prezervatif kullanımına bağlı alerjenler vajinada yanma ve acıyı sebep olabilirler.
İlgili 21 soru bulundu
Bu, özellikle kasık ve genital bölgelerde kullanım için geçerlidir. Uygulama yolu ve metodu: Hastalıklı deri bölgesine haricen sürerek uygulayınız.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
Kadın dış genital organlarında rahatsız edici bir ağrı hissinin oluşmasıdır. Günler, aylar, yıllar sürebilir. Ara ara ortaya çıkabildiği gibi sabit ve yaygın da olabilir. Bu durum hayati tehlike taşımaz ancak yaşam konforunu bozar.
Bu bölgede iki çeşit ağrı tanımlanmıştır: Vulvar ağrı: Belli bir etkene bağlı oluşan ağrı Vulvodini: En az 3 aydan beri süren, nedeni bilinmeyen, olası potansiyel faktörlerle ilişkilendirilen ağrıdır.
Vulvodinia, üç aydan uzun süren ve enfeksiyon veya cilt bozukluğu gibi açık bir nedeni olmayan ağrı olarak tanımlanmaktadır. Bu ağrı cinsel işlev bozukluğuna neden olabilmekte ve kadının yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir.
Kısaca 'vulva ağrısı' anlamına gelir. Çoğunlukla nedeni tam olarak bilinmese de vulvodini tedavisi için alınabilecek önlemler, uygulanabilecek bazı medikal (ilaç) tedavileri, tıbbi uygulamalar ve cerrahi çözümler bulunmaktadır.
En sık neden vajinal enfeksiyonlardır. Vajinit, vajinal iltihaplanma veya normal vajinal floradaki değişikliklerin neden olduğu vajina bozukluklarının genel adıdır. Şikayetler vajinal akıntı, vajinal yanma, batma hissi, koku, kaşıntı gibi rahatsızlıkları içerir.
Yabancı cisimler: Kadınların vajinal bölgeye soktukları yabancı cisimler (örn. tampon, vajinal duş gibi) vajinal yanmaya ve tahrişe yol açabilir. Psikolojik faktörler: Stres, anksiyete veya depresyon gibi psikolojik faktörler bazı kadınlarda vajinal yanma hissine yol açabilir.
Çay ağacı yağı antifungal özelliği sayesinde vajinal mantar tedavisinde evde kullanılabilecek yöntemler arasında yer alır. Probiyotik takviyeler, mantar ve diğer vajinal mantar gibi enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Kekik yağı, antifungal bileşenleri sayesinde vajinal mantar için kullanılabilir.
Genital doku yangısı pelvik ağrıya ve nörolyangıya sebep olur, depresyon ağrının daha kuvvetli hissedilmesine yol açar. Depresyon oluşumunda son yapılan çalışmalar mast hücrelerinin sinir sisteminin glia hücreleriyle etkileşerek depresyon gelişiminde rol oynadığını göstermiştir.
Hangi pozisyonda olursanız olun dizlerini birazcık açmanız gerekmektedir. Daha sonra vajinal bölgede bulunan pelvik taban kaslarını harekete geçirmeye çalışın. Kasları sıkın ve gevşetin ve hareketini fark etmeye odaklanın. Bir süre sıkıştırıp bekledikten sonra kası rahatladın ve gevşeyin.
HSV-2 olarak adlandırılan herpes virüsünün vücuda bulaşması ile genital uçuk olarak adlandırılan, genital bölgenin deri ve mukozal katmanlarında görülen içi sıvı dolu kabarcıklar ortaya çıkar. Bu kabarcıklar ağrı, kaşıntı ve rahatsızlığa neden olabilir. Virüslerin vücuda giriş yolları mukoza zarlarıdır.
Dış genital bölgede beyaz kabarcıklar ne anlama gelir? Dış genital bölgede oluşan hastalıkların şikayetlerinden birisi de beyaz kabarcıklar veya su kesesi şeklinde baloncuklar olmasıdır. Bu duruma en sık neden olan mikrobik ajan herpes virüsüdür. Herpes virüsü cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.
Genital bölgede Human Papilloma Virüs'ünün sebep olduğu enfeksiyon sonucu oluşan, ciltte kabarık, büyüklü küçüklü, üzeri pütürlü, karnabahara benzer nitelikte bazen birden çok sayıda olmak üzere gözlemlenen lezyonlardır.
Vajinal kandida enfeksiyonlarının en sık karşılaşılan belirtileri vajinal akıntı ve kaşıntıdır. Vajinal akıntıların süt kesiği ve peynirimsi (peynir kesiği) görünümde olması tipik bir özelliğidir. Süt veya peyni kesiği şeklindeki akıntılar kıvamlarından dolayı bazen akıntı şikayetine neden olmayabilirler.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete edilen mantar ilaçlarıdır. Ağızdan alınan ilaçların daha iyi etki edebilmesi için vajinal yoldan ilaçlarla desteklenmesinde fayda vardır. Vajinal yoldan alınan mantar ilaçları fitil, ovül, krem şekillerinde olabilir.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
TRAVAZOL'ü aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Herpes, zona veya su çiçeği (Varicella, Herpes zoster), • Yüzde kronik cilt inflamasyonu varsa (rozacea), ağız çevresinde cilt inflamasyonu varsa (perioral dermatit) veya tedavi edilecek bölgede bir aşı sonrası bir deri reaksiyonu varsa.
Travazol Krem
Dennatofitlere, mayalara ve maya benzeri mantarlara karşı etkili olan Travazol, deri üzerinde yer alan birçok zararlı mikroorganizmanın yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Ayak mantarı ilaçları içerisinde en etkili olanlardan biridir.
ZOLAX, antifungal adı verilen ve mantar hastalıklarına karşı kullanılan bir grup ilaçtan biridir. Etkin madde flukonazoldür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri