Ovulen Powder plus kızgınlığa gelmeyen inek, koyun ve keçilerin kızgınlağa gelmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Sadaece östrus göstermeyen inek, koyun ve keçiler de kullanılır.
Her gün en az 6 defa ve her defasında en az 15 dakika gözlem yapın. 2. İneklerinizin konumlarını ve gruplar arası değişimi çok çok az yapın. 3. Sağım saatlerinde kesinlikle dakik olun.
Ovaryum kistlerinin patlatılmasında kullanılabilinir. Genellikle bir doz tek başına etkilidir. Tek bir seferde verilebileceği gibi 1 dozun başka mineral ve vitaminlerle karıştırılarak 10 gün boyunca verilmesi ile de iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
İnek kızgınlık iğnesi nedir? Prostaglandin, kızgınlık göstermeyen ineklere uygulanır. Çeşitli serileri bulunan prostaglandinlerden f serisi tohumlama problemlerinde kullanılır.
İnekler ortalama üç haftada bir kızgınlık gösterir. Ortalama 21 gün aralıklarla gebe kalmadıkları sürece çiftleşme isteği gösterir. Bu dönem ineklerde kızgınlık dönemidir. Kızgınlık süresi ineğin yaşı, ırkı, mevsim, beslenme durumu, beslenmenin normal veya problemli olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Kızgınlık başlangıcına yakın olan inekler, bir araya toplanma eğilimi gösterirler. Boğa olması durumunda boğaya mümkün olduğunca boğaya yakın olma eğilimindedirler. Kızgın ineklerin, hareketlilikleri artar, yem yeme istekleri azalır, o günkü süt verimlerinde bir miktar düşme gözlenir.
Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir. Daha geç yaşlarda tohumlanan düvelerde süt verimi daha düşükken, 24 ile 26 aylık düvelerin tohumlanarak buzağılama yaptırılması sonucunda elde dilen süt miktarı ve verimi daha yüksek olmaktadır.
Kızgınlık başlangıcını takip eden 12. ila 18. saatler arasında yapılan tohumlamalar başarılı bir döl verimi için önem taşımaktadır. Pratikte; sabah kızgınlık gösteren inek ve düvelerin öğleden sonra, öğleden sonra kızgınlık gösterenlerin ise ertesi sabah tohumlanması önerilmektedir.
Dişi kedilerde bu süre ortalama yedi gündür. Aslında geniş bir süre alanı vardır, bu süre sağlıklı kedilerde 1 günden 21 güne kadar bir aralığı kapsar. Koital temas (erkek kedi ile çiftleşen) yaşayan dişi kedilerdeki ortalama ise 8,5 gündür. Koital temas yaşamayan dişilerde ise ortalama 6 gün sürer.
Kızgınlık dönemi dişi köpeğin çiftleşmeyi kabul ettiği dönemdir. Ortalama 6-12 gün sürer. Kızgınlığa giriş döneminde görülen belirtiler artarak devam eder. Ayrıca bağırma, inleme, kuyruğunu yana atma, beline basınç yapınca ayaklarını gererek cevap verme durumları da vardır.
İneğin tohumlanmasının ardından gebe olan ineklerin karınları birkaç ay içerisinde büyüme belirtisi gösterir. Bu durum epey klasik belirtiler arasında bulunur. Kilo alımı gibi birbirinin ardı sıra gerçekleşen olayların ardından veteriner muayenesi ile gebelik kesin bir şekilde sonuçlanabilir.
Dane yemle birlikte şeker verilmesi süt verimini üzerine olumlu etkiye sahiptir. Laktoz sentezi ve enerji temininde kullanılacak glikozun şeker verilmesi yoluyla karşılanması bu olumlu etkiyi ortaya çıkarmaktadır. Şeker ve şeker şurubu % 94 oranında metabolize olma oranına sahiptir.
Gebe ineklerde sarı akıntı gelmesi, genellikle uterus mukozasının iltihaplandığı anlamına gelir. Çiftleşme esnasında, hastalığın ileri dereceye ulaşması, ineğin rahminden sarı veya kahverengiye yakın akıntı gelmesine neden olur. Gebe ineklerde akıntı nedeni, endometrit adı verilen rahim iltihabından kaynaklanabilir.
Havaların sıcaklığı işleri karıştırıyor olabilir. Bunun için moralinizi bozmayın. Özellikle ege kıyılarında sıcaklıkla beraber kızgınlık teşhisi daha zorlaşır. Hatta bazı inekler aşırı sıcaklarda hiç kızana gelmiyor olabilir.
Tekeler : 8 aylık olunca aşıma başlatılır. Aygırlar : 12 - 24 aylıkken erginliğe ulaşıp 36 aylıktan itibaren çiftleştirmede kul- lanılır. Kısraklar : 12 -18 aylıkken erginliğe ulaşırlar. 36. aydan itibaren yetiştirmede kul- lanılır (9).
İnekler gebe kaldıktan sonra kızana gelirse ne olur? Aslında Allah'tan yavru attıkları zaman tekrar kızana geliyorlar. Böylece siz de boşu boşuna beklememiş oluyorsunuz. Ancak burada önemli bir nokta var, çiftçilerimiz gebe olan ineklerini pek de kızgınlık olur mu gözüyle bakmazlar, kontrol etmeyi bırakırlar.
· Kızgınlık döneminde kediler sık sık sürtünme ihtiyacı hisseder. · Erkek ve dişi kediler de geçerli olmak kaydıyla idrar püskürtme gibi özel davranışlar sergilerler. · Sürekli olarak bağırma, farklı sesler çıkarma ya da uluma gibi durumlar gözlemlenebilir. · Kediler bu dönemde sık sık kalça kemiğini yukarı kaldırır.
Kızgınlık süresi ortalama 14–18 saat devam eder ve hayvan gebe kalmazsa 18–24 arasında değişmek üzere, ortalama 21 gün sonra tekrarlanır. İNEKLERDE KIZGINLIK NASIL ANLAŞILIR? Diğer hayvanların üzerine atlar. Başka hayvanların kendi üzerine atlamasına izin verir.
Hormon uygulamalarına 2 veya 3 kızgınlık dönemi yapıldıktan sonra mutlaka ara verilmelidir. Kızgınlık döneminde kısırlaştırma yaptırabilirmiyim? Çok zorunlu olmadığı sürece kızgınlık döneminde operasyondan kaçınılmalıdır.
İneklerin döl tutmaması durumunda işletmelerin zarara uğrayacağı açık ve nettir. Döl tutmama sebepleri içerisinde barınak ve besleme koşulları, kızgınlık tespiti, üreme kanalındaki problemleri, rahim iltihapları, ineğin yaşı, vücut kondüsyonu, stres faktörleri gibi birçok faktör sayılabilir.
Tohumlamadan 2 gün sonra kan gelmiş ise tohumlamanın zamanında yapıldığının bir göstergesi olup hayvanın döl tutma şansı çok yüksektir. Tohumlamadan 3 gün sonra kan gelmiş ise tohumlama erken yapılmış demektir. Döl tutma şansı düşüktür.
Suni tohumlamanın yapılabilmesi için kızgınlık zamanının gözlenmesi gerekir. Kızgınlığın görülmesinden 8-12 saat sonra yapılan tohumlama yüksek olasılıkla tutacaktır. Suni tohumlamada kızgın haldeki ineğin rahmine boğa tohumunun özel bir alet yardımıyla bırakılır.
1.5 yaşını tamamlamış düveler ve doğumu takip eden 2. aydan sonra kızgınlık belirtisi gösteren inekler kızgınlık gösterdikleri andan itibaren 24 saat içerisinde tohumlanmalı veya boğaya verilmelidir. Kızgınlık görüldükten 12 saat sonra yapılan tohumlama en uygun tohumlama zamanıdır.
Çevre ve genetik faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte ilk buzağılama yaşı ortalama 28-30 aydır. îlk buzağılama yaşı daha çok ilk laktasyon süt verimine etkili bir faktör olmakla birlikte hayvanın yaşı bir düvenin sürüye inek olarak katılmasının objektif Ölçüsüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri