Wan portu, cihazınızın kablonet modemi gibi internet ağ geçidi cihazlarına bağlanmasını ve interneti bağlandığı cihaz üzerinden birden fazla bilgisayara dağıtılmasını sağlar. Modeminizin üzerinde bulunan Ethernet portlarından 4. Ethernet portunun aynı zamanda Wan portu olarak kullanabilirsiniz.
WAN nedir ne işe yarar? Geniş alan ağı (WAN), bilgisayar gruplarını büyük mesafelerde birbirine bağlayan büyük bir bilgisayar ağıdır. WAN, tümü birbirine bağlı olan ancak tümü İnternet'e bağlı olmayan bilgisayarlardan oluşan bir ağdır. Modem kullanarak internete bağlanabilirler.
İnternetlerin herhangi biriyle paylaşılacağı durumda, LAN portuna ethernet kablosu takılarak işlem gerçekleştirilir. Aynı zamanda kablonun diğer ucunun da internet bağlantısı verilecek olan kişinin modem WAN portuna takılacağı unutulmamalıdır.
LAN'lar ev, iş, okul vb. yerlerde daha küçük, daha yerel ağ iletişimi için kullanılır. WAN'lar ise şehirler gibi daha geniş alanları kapsar ve hatta farklı ülkelerdeki bilgisayarların bağlanmasına izin verir. LAN'lar genellikle WAN'lardan daha hızlı ve daha güvenlidir, ancak WAN'lar daha yaygın bağlantı sağlar.
Kurulması gereken bu ağ bağlantısına genel olarak LAN denir. Mekanda bulunan bilgisayarların biri üzerinden internet bağlantısını sağlayan ağ da WAN'dır. Kısaca LAN, mekanın kendi içerisindeki iletişimin kurulmasını sağlarken WAN, internet ortamına bağlı tüm dünyayla bağlantı kurulmasını sağlar.
İlgili 32 soru bulundu
Modeminizin arka tarafında yer alan mavi renkli (WAN) portu internet hattı girişidir. İnternet hattı Ethernet (RJ-45) üzerinden geliyor ise WAN portu üzerinden fiber internet kullanımı sağlayabilirsiniz.
Wan portu farklı bir amaç için kullanılır, kısacası wan girişine dsl kablosu bağlayamazsın.
Wan portu, cihazınızın kablonet modemi gibi internet ağ geçidi cihazlarına bağlanmasını ve interneti bağlandığı cihaz üzerinden birden fazla bilgisayara dağıtılmasını sağlar. Modeminizin üzerinde bulunan Ethernet portlarından 4. Ethernet portunun aynı zamanda Wan portu olarak kullanabilirsiniz.
wan {sıfat}
solgun {sıf.}
Geniş alan ağı yani WAN, geniş bir alanda birden fazla cihazın iletişimi için kurulan ağdır. Yerel Ağ bağlantısına göre çok daha geniş bir alanı ve çoğunlukla çok daha fazla cihazı kapsar. Şehirleri hatta ülkeleri kapsayan bu ağ şeklinin en popüleri internettir. Genelde de zaten çoğu WAN internete bağlıdır.
LAN, yerel alan ağı anlamına gelir. WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN'ler, coğrafi olarak yakın (aynı binada bulunan) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar.
Modeminizin marka ve modemini araştırarak varsayılan ağ geçidine ulaşarak modem arayüzüne giriş yapabilirsiniz. Buradan İnternet Ayarları veya WAN ayarları menüsüne giriş yaparak tarafınıza verilen bilgileri buraya girerek bağlantıyı kurabilirsiniz.
Kısaca WAN, birden fazla LAN bağlantısı oluşturan cihazın (masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, Tabletler, Oyun konsolları, akıllı telefonlar) karşılıklı olarak iletişim kurmasını ve internete çıkmasını sağlayan fiziksel ve mantıksal büyük ağ yapılarıdır.
Geniş alan ağı (WAN); ofislerinizi, veri merkezlerinizi, bulut uygulamalarınızı ve bulut depolarınızı birbirine bağlayan bir teknolojidir.
LAN Port veya Ethernet Port bilgisayarın kablolu şekilde internete veya ağlara bağlanabilmesine yardımcı olan giriştir. Bilgisayarların fonksiyonel bir şekilde günümüzde çalışıyor olmasının önemli nedenlerinden biri de ağlardır.
LAN, İngilizcede "Local Area Network" olarak bilinen Yerel Ağ Bağlantısı terimine verilen isimdir. Birden fazla cihazın birbirine bağlanmasını sağlayan altyapı birimidir.
elektriği kesildi yada senin kablo kesildi... WAN portuna binanın switchinden sizin daireye gelen ethernet kablosu takılacak. Bazı durumlarda eve kadar fiber geliyor ve ufak bir kutuda sonlandırılıyor. Eğer böyle bir durum varsa, o cihazdan çıkan ethernet kablosunu WAN 'a takacaksınız.
Genel olarak, LAN (Yerel Alan Ağı) iletişim için kablosuz WiFi veya 100 / 1000Mbps ağ kablosu kullanır; MAN, 100Mbps optik kablo veya modem kullanır; ve WAN, kullanıcılar arasındaki iletişimden farklıdır, genellikle telefon hatları, yüksek hızlı veri hatları, uydular ve mikrodalgalar kullanır.
Ping, Packet InterNet Groper kelimelerinden kısaltılmıştır. Kısaca ağ sorunlarını test etmek için kullanılır. Ağa bağlı ve bir IP adresine sahip bir cihazı Pingleyerek bağlantısını sınayabilirsiniz. Örneğin; LAN veya WAN üzerindeki bir bilgisayarı veya sunucuya pingleyerek network bağlantısını kontrol edebilirsiniz.
DSL, 2 adet bakır kablo yani bildiğimiz telefon kablosu üzerinden down ve up işlemini yüksek frekans aralığında yapabildiğimiz bir teknoloji. DSL bildiğimiz üzre ADSL, VDSL tipi bağlantılarda kullanılıyor. WAN ise fiber bağlantı kullanılması durumunda kullanılıyor.
Lan Kablosu Ne İşe Yarar? İki bilgisayar arasında LAN bağlantısı kurulması için LAN kablosuna ihtiyaç duyulur. İki cihaz arasında kurulan bağlantı sayesinde veri akışı çok kolay bir şekilde sağlanır. Veri akışının yapılması için belli programlara ihtiyaç duyulabilir.
Local Area Network (LAN) dilimize Yerel Alan Ağı ya da Yerel Ağ Bağlantısı olarak çevriliyor. Yerel Alan Ağı, ev ve iş yeri gibi küçük sayılabilecek alandaki bilgisayar ve çevre birimlerinin birbirine bağlanmasını sağlayan bilgisayar ağlarıdır.
Wide Area Network yani WAN, geniş alan ağlarını ifade eder. LAN'lara göre daha geniş kapsama alanına sahip olan WAN'lar, yerel ağların birbirine bağlanması ile meydana gelir. WAN'ın ifade ettiği geniş alan ağlarını, şehir hatta ülke ağları oluşturur.
Modemin Fiber Uyumlu Olduğu Nasıl Öğrenilir? Modeminizin fiber uyumluluğunu öğrenmek için en güvenilir yol, cihazın arkasında, altında veya kutusunun üzerinde yazan model numarasını öğrenip, üretici firmanın resmi web sitesinden sorgulamaktır.
Ağ kablosu (Ethernet Kablosu) modem ve bilgisayar arasındaki mesafeye göre ayarlanır. Bilgisayarın RJ45 jakına ağ kablosu takılır. Bilgisayarda RJ45 jakı yoksa USB-C bağlantı noktasına USB-C'den RJ45 donanım adaptörüne takın. Ağ kablosunun diğer ucu modemin LAN bağlantı noktasına takılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri