Wasabi sosu wasabi bitkisinden elde edilen acı bir sostur. Yeşil rengi vardır ve kıvamlıdır. Wasabi bitkisi aslında bayır turpu adı verilen bir bitkidir. Bu bitkiden elde edilen wasabi acısı tadanların damaklarında biraz acı tat bırakır.
Wasabi'nin acı yaratması yağ bazlı olmadığından, acı biberlerin yarattığı histen daha kısa sürelidir ve herhangi bir yiyecek veya içecek tüketimiyle kolaylıkla silinir. Acı, ilk olarak burun deliklerinde ve solunum yollarında yoğun olarak hissedilir ve alınan miktara bağlı olarak oldukça yüksek şiddette acı verebilir.
Tüm yeşil bitkilerde olduğu gibi wasabi de kuvvetli bir antioksidan özelliğine sahiptir. Yaşlanmayı geciktirir. Doğal bir antibiyotik olarak da kullanılan wasabinin alerji ve astıma iyi geldiği bilinmektedir.
Yemyeşil, çoğunlukla macun kıvamında bildiğimiz bir sos olan wasabi, aslında turpgiller familyasına ait, "Japon turbu" olarak da anılan özel bir bitki. Bu sıra dışı kök bitkinin özel bir rendeyle rendelenmesiyle elde edilen macun kıvamındaki acı sos da ismini yine bitkiden alıyor ve wasabi (vasabi) olarak anılıyor.
Latince adı Wasabi japonica olan wasabi bitkisi, havuç gibi, turp gibi bir köktür. Wasabi sosu bu kökün rendelenmesiyle elde edilir. Wasabi kökü saat yönünde rendelendikçe macun kıvamına gelir ve acısı çıkar. Ancak bu acılık 15-20 dakika sürer.
İlgili 18 soru bulundu
Kökleri kullanılarak yapılan bu baharat daha çok Suşi yapımında ve servisinde kullanılır. Hardalı anımsatan kuvvetli ve acı bir tada sahiptir. Kullanıma hazır tüp şeklindeki wasabi ile zamandan kazanabilirsiniz. Alkol içerir.
Wasabi, güçlü antioksidan özelliklere sahip olan bir bitkidir. Bu özelliği ile bağışıklığı güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Acı tadıyla bilinen wasabi, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da destek olur. Ayrıca bağırsakların çalışmasına destek olarak kabızlığı giderir.
Carolina Reaper: Dünyanın En Acı Biberiyle Tanışmaya Hazır mısınız?,Olgunlaştırılmış kırmızı Carolina biberi, sirke, tuz, şeker ve özel baharat karışımından imal edilmiş biber sosudur. Acı sostan daha yoğun ve dolgundur.
Gerçek wasabinin tadı, genelde bizim tükettiğimiz yabanturpu-hardal karışımının tadından daha yumuşaktır.
Vasabi'nin acı yaratması yağ bazlı olmadığından, acı biberlerin yarattığı histen daha kısa sürelidir ve herhangi bir yiyecek veya içecek tüketimiyle kolaylıkla silinir. Acı, ilk olarak burun deliklerinde ve solunum yollarında yoğun olarak hissedilir ve alınan miktara bağlı olarak oldukça yüksek şiddette acı verebilir.
Suşinin bir başka handikabı da şu: Bakteri ve parazitlerle kirlenebilmesi riski yüksek. Çiğ balıkla hazırlanan suşiler sizi bakteri ve parazitlerle karşı karşıya bırakabilir. Hatta bazen çok ciddi mikroplar ve parazitler nedeniyle zehirlenmeler bile yaşanabilir.
Wasabi'nin orijinal Japon turbu ile yapılanı makbul ancak farklı turp çeşitleriyle de yapılabiliyor. Wasabi'nin; kanser, astım ve alerjik hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. GARI: Pembemsi renkli ve hafif tatlımsı tadıyla gari (zencefil kökü turşusu); garnitür olarak yenir ve suşinin lezzetini tamamlar.
Wasabi bitkisinin kanserden koruduğu, astım ve alerji gibi çeşitli hastalık ve rahatsızlıklara iyi geldiği bilinir. Wasabi özellikle su kaynaklarını sever. Akan suyun yanında bulunan wasabi bitkisi değerli kabul edilir. Toprakta yetişen türleri de olan wasabinin etken maddesi lactobacillus'tur.
Sebzeden yapılan bir acı: Wasabi!
Bir sebzeden yapılan wasabi yapıldığı anda o kadar acı ki bir jalapeno biberinden neredeyse 100 kat daha fazla acı! Bu acılığı ise tamamen sebzeden geliyor!
Japonya çıkışlı bir yemek olmasına rağmen tüm Uzakdoğu ülkelerinde tüketilir. Suşi geleneksel olarak orta taneli beyaz pirinçle yapılır, ancak kahverengi pirinç veya kısa taneli pirinç ile hazırlanabilir.
Tencereye rondodan çekilmiş kırmızı biberleri koyarak üzerine su ilave edin. Kırmızı biberler biraz yumuşayana kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin. Sirkeyi ve şekeri de ilave ederek sos kıvamında koyulaşana kadar pişirin. Hafif ısıda yarım saat kaynatın.
Wasabi sosu wasabi bitkisinden elde edilen acı bir sostur. Yeşil rengi vardır ve kıvamlıdır. Wasabi bitkisi aslında bayır turpu adı verilen bir bitkidir. Bu bitkiden elde edilen wasabi acısı tadanların damaklarında biraz acı tat bırakır.
Wasabi, bitkiler aleminden, kapalı tohumlular bölümünden, iki çenekliler sınıfına ait turpgiller familyasına üye bir bitkidir. Kimi zaman Japon turbu olarak isimlendirilse de bu familya turp türüne ait değildir. Kökü yoğun, kuvvetli tat ve acı içerir. Bu özelliği sayesinde yemeklerde çeşni olarak kullanılmaktadır.
daha bir sebzemsi gorunusu olmaklan birlikte, japonya disinda bulunanlari genellikle karaturp konsantre tozunun suylan karistirilmasindan olusmus abuk seylerdir (o yuzden soya sosunun icinde bu kadar rahat erir gider). normal wasabi soya sosunun icinde oyle kolay kolay erimez.
Bu sebeple acı biber yediğimizde beynimiz sıcaklığın arttığı zanneder ve terleme emri gönderir. Bu yüzden de acı biber yediğimizde terleriz:) Benzer şekilde wasabi, zencefil, nane ve mentol de bu proteinin yük dağılımını değiştirir.
Scoville'e göre Ejderha Nefesi, 2.48 milyon SHU (Scoville Acı Birimi) acılığında. Bu da demek oluyor ki bu biberin acısının yağının bir damlası, 2.48 milyon damla su içinden tespit edilebiliyor.
Cin biber ya da cin biberi veya süs biberi, genellikle turşu ya da ezme yapılan çokyıllık Capsicum frutescens türünden güçlü çalımsı gövdeli, yeşil, sarı ya da kırmızı rekte, sivri ya da tombul ufak acı biber çeşitlerine (kültivarlarına) verilen ad.
Sushi Wasabi 43 gr.'lık paket içerisinde mutfağınıza ulaşmaktadır. Güneş ışığına maruz bırakmadan serin ve kuru yerde muhafaza etmeye özen gösteriniz. GUSTO GIDA PAZ.SAN.VE TİC.A.Ş.
1 sushi kaç kcal? Suşi (1 adet) içinde 37 kadar kalori mevcut.
Geçmişi Japonya'da 10 yüzyıla kadar giden wasabi bitkisinin (Wasabia japonica) yetiştirilmesi zor. Özellikle Japonya'da serin, gölgeli, dağlık alanlarda yetişiyor. Bu bitkiyi dünyaya satan bir şirket olan Real Wasabi'ye göre Tayvan, Çin, ABD ve diğer ülkelerde yetiştirmenin popülerliği artıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri