Kiyomi Wasabi Tozu - 50 gr Wasabi tozu, Japon mutfağının vazgeçilmez baharatlarından biridir. Kendine özgü acı ve keskin tadı, yemeklere harika bir aroma katar. Wasabi tozunu sadece sushi için değil, diğer yemeklere de kolayca ekleyebilirsiniz.
Wasabi tozu nasıl kullanılır? Foodco Toz wasabi sushi ve sushimi olmak üzere çiğ balıklarla, soya sosu ile servis edilebilir. Aynı zamanda noodle'ları lezzetlendirmek ve birçok et yemeğini çeşnilemek içinde kullanılmaktadır.
Wasabi bitkisinin kanserden koruduğu, astım ve alerji gibi çeşitli hastalık ve rahatsızlıklara iyi geldiği bilinir. Wasabi özellikle su kaynaklarını sever. Akan suyun yanında bulunan wasabi bitkisi değerli kabul edilir. Toprakta yetişen türleri de olan wasabinin etken maddesi lactobacillus'tur.
Wasabi sosu, Japon bayır turbu ile baharatlardan elde edilen ve son derece acı bir sostur. Wasabi'nin orijinal Japon turbu ile yapılanı makbul; ancak farklı turp çeşitleriyle de yapılabiliyor. Bu acı sos, hazırlanışı akabinde 15 dakika sonra aromasını yitirmektedir.
Latince adı Wasabi japonica olan wasabi bitkisi, havuç gibi, turp gibi bir köktür. Wasabi sosu bu kökün rendelenmesiyle elde edilir. Wasabi kökü saat yönünde rendelendikçe macun kıvamına gelir ve acısı çıkar. Ancak bu acılık 15-20 dakika sürer.
İlgili 37 soru bulundu
Wasabi tozunun kullanımı oldukça kolaydır. Bir çay kaşığı kadar tozu bir miktar su ile karıştırarak, lezzetli wasabi sosunuzu hazırlayabilirsiniz. Ayrıca tozu yemeğinize doğrudan ekleyerek de kullanabilirsiniz.
Wasabi sosu wasabi bitkisinden elde edilen acı bir sostur. Yeşil rengi vardır ve kıvamlıdır. Wasabi bitkisi aslında bayır turpu adı verilen bir bitkidir. Bu bitkiden elde edilen wasabi acısı tadanların damaklarında biraz acı tat bırakır.
Dünyanın en acı sosu kaç scoville sorumuza en acı sos olan Mad Dog heyecan arayan kişilerin tercih ettiği bir sostur. Çünkü scoville ölçeği 9 milyon SHU olmaktadır. Scoville değerinin bu kadar yüksek olması sebebi ile tek başına kullanılmaması ve miktarı hakkında ciddi uyarılar ile birlikte satılmaktadır.
Son olarak wasabinin faydalarını merak ediyor, "wasabi ne işe yarıyor" diyorsanız hemen açıklamış olalım: Wasabi bitkisi güçlü antioksidan özellikler gösteriyor ve bu sayede orijinal wasabi sosun bağışıklığı güçlendirmekten tutun da sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olmaya dek vücuda birçok olumlu etkisi ...
Kökleri kullanılarak yapılan bu baharat daha çok Suşi yapımında ve servisinde kullanılır. Hardalı anımsatan kuvvetli ve acı bir tada sahiptir. Kullanıma hazır tüp şeklindeki wasabi ile zamandan kazanabilirsiniz. Alkol içerir.
Gerçek wasabinin tadı, genelde bizim tükettiğimiz yabanturpu-hardal karışımının tadından daha yumuşaktır. Ağız ve dilde etkisini göstermek yerine gerçek wasabi, daha çok geniz yollarını etkiler. Eğer wasabinin harareti, size soğuk terler döktürüyorsa, muhtemelen hakiki wasabi tüketmiyorsunuz demektir.
Japon hardalı olarak da bilinen Wasabi sos, başta suşi olmak üzere diğer Japon yemekleri ile de ayrılmaz bir ikili olarak akıllarımızda yer etmiştir. 2 ölçü wasabi tozuna 1 ölçü su ekleyerek karıştırılır ve macun hazırlanır. Genelde sushi ile birlikte servis yapılır.
Wasabi'nin; kanser, astım ve alerjik hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. GARI: Pembemsi renkli ve hafif tatlımsı tadıyla gari (zencefil kökü turşusu); garnitür olarak yenir ve suşinin lezzetini tamamlar. Gari'nin en önemli özelliği, farklı suşi çeşitlerini yerken ağızdaki tadı sıfırlamasıdır.
Acı, ilk olarak burun deliklerinde ve solunum yollarında yoğun olarak hissedilir ve alınan miktara bağlı olarak oldukça yüksek şiddette acı verebilir. Vasabi buharının solunum yollarıyla alınması kuvvetli uyarıcı bir etki yaratır.
Wasabi bir Japon icadıdır, evet ama aynı zamanda Avrupa versiyonu da vardır. Japonya'daki wasabi bitkisine hon-wasabi denilirlen, Avrupa'dan gelen yaban turbuna seiyo-wasabi (ya da wasabi-daikon) denilmekte.
Wasabi, bayır turpundan elde edilen bir hardal türü olarak tanımlanabilir. Yeşil görünümüyle dikkat çeker. Uzakdoğu mutfağının olmazsa olmazı olan wasabi, çoğunlukla sushi ile birlikte yenir. Sadece suşi değil, bütün balıklarla da tüketildiği için, balıkların olmazsa olmazı haline gelmiştir.
Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir. Ancak hazırlanmasında alkol içerikli sos ve malzemelerin kullanıldığı suşiyi yemek caiz değildir” fetvası çıkmış...
Baharat Alerjisinin Belirtileri
Örneğin, biber veya wasabi yemek, baharattaki kimyasallar (sırasıyla kapsaisin ve alil izotiyosiyanat) burun ve ağzın mukoza zarlarını tahriş ettiği için gözlerinizin sulanmasına ve ağzınızın yanmasına neden olabilir. Bu durumda, etki fizyolojiktir ve yanıt anındadır.
Vasabi (Wasabia japonica ya da Eutrema japonica), Turpgiller familyasına üye bir bitkidir. Japon turpu olarak da isimlendirilmesine karşın, bu familyanın turp türüne ait değildir. Kökü, içerdiği yoğun ve kuvvetli tat ve acı yüzünden yemeklerde çeşni olarak kullanılır.
1 - Carolina Reaper (HP22-BNH7)
Farklı biberlerin melez bir karışımı olan bu biberi yemek daha önce sayılan pek çok belirtinin yanı sıra ciddi nefes darlığına ve ses kısılmasına yol açar.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Türkiye'de Şanlıurfa'ya özgü bir biber olan isotun Scoville ölçeği 30,000-50,000 SHU'dur!
Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve sindirim sistemi bozukluklarının giderilmesine yardımcı olabilir. Alerji ve astım gibi üst solunum yolu problemleri için de yararlı olduğu bilinen bu yeşil mucize, anti-aging özelliği sayesinde son yıllarda daha da popüler hale gelmiştir.
Japonya çıkışlı bir yemek olmasına rağmen tüm Uzakdoğu ülkelerinde tüketilir. Suşi geleneksel olarak orta taneli beyaz pirinçle yapılır, ancak kahverengi pirinç veya kısa taneli pirinç ile hazırlanabilir.
Suşi yerken wasabiyi soya sosuna olduğu gibi daldırmamak gerekir. Wasabi keskin bir tada sahip olduğu için soya çok hafif bir şekilde batırılması gerekir. Ayrıca suşi pirincini değil bizzat balığın kendisini soya sosa batırarak tüketmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri