Wastegate arızalandığında, bypass klapesi (egzoz gazı tahliye kapakçığı) ya açık kalır ya kapalı kalır. Klape kapalı kaldığında, yüksek devirlerde aşırı turbo besleme basıncı oluşur.
Merhabalar, wastegate klapesi takılı kaldığı için motor turbo tarafına yeterince hava gönderemiyor. Bu parça egzoz manifolduna bağlı.
wasgate ters bu araçlarda, vakum hortumundan iptal edilirse çalışmaya devam ediyor edilmezse 1 bar civarı sabitlemeye çalışıp kesiklik yapıyor, aracınız stock yazılımsız veya yazılımlı olduğu halde kesme yapmıyorsa iptal etmeyin..
Aşırı devirleri önlemek ve hava basıncını kontrol edebilmek için bazı turbolar “Waste-gate” sistemi ile donatılmıştır. Hava basıncı istenilen seviyeye ulaşır ulaşmaz, waste-gate sistemi devreye girer ve gerekenden fazla egzoz gazını by-pass ederek turbo kanatları yerine doğrudan egzoz devresine yönlendirir.
Motorun içinde yanma sistemi hatalarının meydana gelmesi. En çok turbo yağ yollarının tıkanmasına sebebiyet veren etkendir. EGR valfinin düzgün çalışmaması. Bu valf arızalı olursa, Turbonun türbin tarafında orantısız karbonlaşmaya sebebiyet verebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Turbo wastegate arızası da sık görülen bir arıza çeşididir. Wastegate arızalandığında, bypass klapesi (egzoz gazı tahliye kapakçığı) ya açık kalır ya kapalı kalır. Klape kapalı kaldığında, yüksek devirlerde aşırı turbo besleme basıncı oluşur.
Wastegate, araçlarda turbo basınç miktarını kontrol eden ve ayarlayan bir valf sistemidir. ECU sistemi tarafından kontrol edilen turbo boost selenoidi, wastegate valf sistemine bir komut gönderir. Bu komut sayesinde pallerin dönmesi için gerekli olan egzoz gazı direk turbonun egzoz çıkışı tarafına gönderilir.
turbo doldu ve basinc istenilen seviyenin üzerinde , basinc senserü basinci kontrol eder, basinc istenilenden fazla ise n75 valfi daha cok acilir , ve basincin olmasi gereken seviyeye düsürmeye calisir.
Günümüzde yer alan bazı özel turbo sistemlerinde ise gerek maliyet gerekse özel turbo yapıları nedeni ile aradan çıkan bu egsoz gazının diğer ana hatla en yakın yerde kesişmesiyle güç kayıpları meydana gelir. Bu kayıpları minimuma indirmek için external (harici) wastegate uygulaması yapılır.
En azından 1.2 - 1.6 bar civarinda olursa daha iyi olur.
Motora giren havanın,sıkıştırılması için kullanılan boruya Turbo Hortumu denir.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
Turbo Arıza Belirtileri Şunlardır;
Turbo arıza sesi (ötme-siren gibi) (normal kulağa hoş gelen hafif ıslık sesinden farklı-şiddetli ses), Motor yağ eksiltir, Turbo basıncı düşer, Egzozdan aşırı duman atar (egzozdan gri-mavi-beyaz duman çıkar)
Gaz pedalına yüklendiğinizde turbo devreye girmiyorsa, nedeni wastegate veya wastegate hortumunda tıkanma olmasıdır. Aşırı miktarda yağ yakmak, tipik olarak turbo yetmezliğinin işaretidir. Turbonun ön tarafındaki boruyu ayırın. Bir endeskop kullanarak türbinin içine bakabilirsiniz.
Westgate ayarını sıkarsanız turbonun sadece peak basıncı artacaktır. Basıncı da ECU kontrol eder. Basınc kontrolünü ecudan ayırmadığınız sürece sadece peak basıncı artacak ve cont. a oturacaktır. Çok gevşetirsen bu kez turbon peak yapmaz, Turbon daha geç dolar.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo basınç sensörü, emme manifolduna hava girişi olan boru üzerinde bulunur. Sensör aldığı bilgiyi kablo aracılığıyla elektronik kontrol ünitesine gönderir. Başka herhangi bir kısımla bağlantısı bulunmamaktadır. Bu yüzden değişimi çok zor değildir.
Dizel Araçlarda Turbo yağ terlemesi nasıl belli olur? Genelde intercooler hortumu turbo hortumu gibi parçalara bakılarak bu kısımlarda yağ kaçağı varsa akla turbonun yağ bastığı gelir. .
Sonuç olarak, turbolu motorlar daha fazla güç üretir. Bu, araçların daha çabuk hızlanmasına, daha iyi tırmanmasına ve daha yüksek hızlara ulaşmasına yardımcı olur. Tork Artırma: Turbo aynı zamanda motorun torkunu artırır.
VGT turbo'da kullanılan bir sistemdir, bilmeyenler için turbo havayı sıkıştırarak silindirlerin içine gönderen bir sistemdir, ancak normalde alt devirlerde etkisi yoktur, performansını tam olarak hissetmek için motorun üst devirlere çıkması gerekmektedir.
Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Hava Filtreleri ve Turboşarj Fanları
Hava filtresi, motora yalnızca temiz ve kirletici maddelerden arındırılmış havanın girmesini sağlar ve bu da turboşarj fanını zararlı parçacıklardan korur. Bu parçacıkların turboşarja girmesine izin verilirse kompresör çarkına zarar verebilir ve performansını etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri