Denizatı, yılan iğnesinin de dahil olduğu Syngnathidae familyasından Hippocampus cinsine ait olan balıklardır. Tüm dünyada ılıman ve tropikal sularda bulunurlar.
Ülkemizde de üç tür denizatı bulunmaktadır. Ancak bu türler ticari olarak değerlendirilmemekle birlikte populasyonlarının da hangi seviyelerde oldukları tam olarak bilinmemektedir.
Denizatları bolca avlanmakta, satılmak ya da ilaç yapımında kullanılmak üzere kurutulmaktadır. Aşırı tükenmesi nedeniyle bazı türleri yok olmuştur. Denizatı bütün denizlerde bulunur ve küçük kabuklularla beslenir.
Fotoğrafını gördüğünüz kısa burunlu denizatı, tüm denizlerimizde bulunur. Genellikle kahverengi olur ve karnındaki keseler sayesinde dik durabilir. Küçük deniz canlılarıyla beslenir ve deniz çayırlarının olduğu yerlerde yaşar. Görünümüyle diğer balıklardan oldukça farklı olan mavi vatoz, Akdeniz'de yaşar.
ÜÇ KALP, YEŞİL KAN, OLDUKÇA BÜYÜK BİR BEYİN
"Üç kalpleri olduğunu, kanlarının yeşil aktığını ve omurgasız hayvanlar arasında en büyük beyinlerden birine sahip olduklarını söyledi.
İlgili 22 soru bulundu
Erkek denizatında dişi tarafından bırakılan yumurtaları taşıdığı kuluçka kesesi bulunmaktadır. Çiftleşen çift kuyruklarını birbirlerine sararlar ve dişi uzun bir tüp olan ovipositoru erkeğin kesesine getirir. Yumurta tüpten yukarıya erkeğin kesesine ilerler ve burada erkek daha sonra yumurtaları döller.
Denizatları açık denizlerde 4-5 yaşına kadar yaşayabiliyor ve bu milyonlarca yavru doğurmak için yeterli bir süre.
Denizatlarının ilginç bir özelliği ise adeta bukalemun gibi renk değiştirebilmeleridir. Kendilerini korumak için bulundukları ortamın renklerine uyum sağlayarak kamufle olurlar.
🐚💕 Denizatları tek eşlidir ve ilk. ilişkiye başladıkların da birbirirleriyle flört ederler. Bu. esnada dişi denizatı yumurta üretmekle meşguldür.
İzlenimlerini aktaran Ceylan, Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan Akdeniz ve Ege'de nesilleri neredeyse yok olan denizatlarını Değirmendere'de ve Marmara Denizi'nin serin sularında görüntülediklerini söyledi.
Denizatları yaygın olarak sığ tropikal ve ılıman sularda yaşayan bu canlılar dik durumda yüzerler, deniz iğnelerinin akrabalarıdırlar ve boyları 1.5 cm ile 35 cm arasında değişir. Vücut şekilleri yüzünden denizatları oldukca beceriksiz yüzücüdürler ve akıntıya kapılırlarsa yorgunluktan kolayca ölebilirler.
Bir eş bulduktan sonra dişi, yumurtalarını erkeğin vücudundaki özel bir keseye bırakır. Yumurtalar yerleştirildikten sonra, erkek denizatı onları spermle dölleyecek ve gelişme sürecinde onları yaklaşık 24 gün boyunca taşıyacaktır.
Dünyada başka hiçbir canlıda görülmemiş bir durumun tek örneğini denizatları oluşturuyor ve embriyolar gelişimlerini erkeğin vücudunda tamamlıyorlar. Pek çok balık türünde erkek, bakım işini üstleniyor, su akımı yaparak yumurtalara oksijen sağlıyor ya da onları koruyor.
DENİZATI KELİMESİNİN ANLAMI
Başı at başına benzeyen, suda dik duran, kuyruk yüzgeci olmayan bir deniz hayvanıdır. Bu kelime genellikle denizatı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizatı şeklinde olmalıdır.
Yani olmaz değil olur, deniz atı beslenir, akvaryum ortamında çok rahat yavru bile alınır (hemde yüzlerce, türüne göre) ama canlı yem sorunun çözmeniz gerekiyor, sürekli taze ve bol miktarda canlı yem ya toplamalı (deniz kenarında değilseniz zor) yada üretmelisiniz.
Tanrılar yarattığı için ayrıca bu canlıların gücü simgelediğini düşünürlerdi. Geçmişten günümüze halen denizatları için bu düşünce hakimdir. Özellikle denizatı anlamı itibari ile insanlar arasında istikrar, direnç, sebat ve inadı temsil etmektedir.
Güzellikleri ve doğurganlıkları ile bilinen denizatlarının tek seferde 2000 civarı doğum yapıyor. Bu görüntülerde bir denizatının doğum yapma anı yer alıyor.
Güzellikleri ve doğurganlıkları ile bilinen denizatlarının tek seferde 2000 civarı doğum yaptığını biliyor muydunuz? National Geographic tarafındna yayınlanan bu görüntülerde bir denizatının doğum yapma anına tanıklık edeceğiz. Video Oynatıcısı yükleniyor. Etkileşim penceresinin başlangıcı.
DENİZATI RİTÜELİ 31 Ağustos saat 08:44 ile 10:54 arasında asacaksınız. Materyali fark etmeksizin Denizatı objenizi 7 Ayetel kürs-i okuyup içten bir şekilde mülk dileyerek içerisi veya dışarısı fark etmez duvara asıyorsunuz (sadece duvar).Herhangi bir Dilek değil Ev, araba, arsa vb. Mülk.
Denizatları, sualtı dünyasının en sadık çiftleri. Mavi dünyada ender rastlanan, tek eşli bir yaşamı tercih etmişler. Onların dünyasında boşanma yok, aldatma yok. Bir denizatı çiftini, ancak ölüm ayırabiliyor.
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur. On bir ay gebe kalır ve bir yavru doğururlar. Yavrunun gözleri açık olarak doğar ve birkaç dakika sonra ayağa kalkarak annesini takibe başlar.
Safkan Arap atları gri, fındık rengi veya kırmızıdır. Birçok Arap atının beyaz gibi görünmesine rağmen, bu aslında gri tüy renginin doğal bir özelliğidir. Birçok Arap atı doğduğunda fındık rengi veya kırmızıdır. Mevsim, yaş gibi koşullara bağlı olarak tüy renkleri değişse de derileri hep siyahtır.
Denizatı: Dünyanın en sadık canlısı; eşi öldükten kısa. bir süre sonra o da ölür.
Tropikal denizatları 28C dereceye kadar sağlıklı bir şekilde yaşayabilirken yerli denizatları için bu sınır 22-24C derecedir. Tank şekli denizatlarında önemlidir. Denizatları eninden çok boyuna yüzerler bu yüzden boyu eninden daha fazla olan bir akvaryum atlar için iyi olacaktır.
İlk olarak, denizatlarının üremesiyle ilgili kısa bir özet geçelim. Bir dişi, çiftleşecek eşini bulduktan sonra, yumurtalarını erkeğin vücudundaki özel bir keseye bırakır. Yumurtalar yerleştirildikten sonra, erkek onları spermle döller ve sonra onları 24 gün boyunca içinde taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri