Siber saldırılar, kişiler, kurumlar ve devletler arası birçok farklı boyutta, yasa dışı şekilde gerçekleştirilir. Bilgi çalmak, değiştirmek ve hatta yok etmek amacıyla yapılan bilgisayar ve internet kaynaklı izinsiz erişim yöntemleri, toplu olarak “Siber Saldırı” adıyla bilinir.
Siber saldırıların en yaygın ve en eski türü olan kötü amaçlı yazılımlar; bilgisayarlara, sunucuya, istemciye, cihaza ya da bilgisayar ağına zarar vermek için tasarlanan virüsler, fidye yazılımları, truva atları ve botnet'ler gibi tehditleri kapsar.
Örneğin, bir hacker, bir web sitesi veya bir uygulama gibi bir hizmeti kullanarak, kullanıcının bilgilerini çalmak için bir MITM saldırısı gerçekleştirebilir. Saldırgan, kullanıcının şifrelerini, kullanıcı adlarını veya kredi kartı bilgilerini çalabilir ve bu bilgileri kötü amaçlı amaçlar için kullanabilir.
Uygulama saldırıları (diğer adıyla uygulama katmanı DDoS saldırıları), belirli bir uygulamadaki belirli güvenlik açıklarına veya sorunlara saldırmak için tasarlanmıştır ve bu da uygulamanın kullanıcıya içerik sunamamasına neden olur.
İlgili 45 soru bulundu
Bu siber saldırı sürecinde ilk adım, internet kullanıcısını kandırmak ve onunla ilgili kredi kartı bilgisi, hesap numarası, hesaba ait olan online şifre gibi özel bilgileri ele geçirmektir.
Siber Güvenlik Alanındaki Tehditler
Şirketlerin siber güvenlik alanında karşılaştığı birçok farklı tehdit mevcut. Ransomware (Fidye yazılım), malware (kötü amaçlı yazılım), sosyal mühendislik çalışmaları ve phishing (oltalama) veri güvenliğini tehdit eden başlıca unsurlar arasında yer alıyor.
Aslına bakılırsa hacker kavramı iki ana bölümden oluşur. Whitehat hacker ve Blackhat hacker olarak tanımlayabiliriz. Whitehat hackerler genellikle buldukları açıkları ilgili birimlere ileterek kapatmalarını sağlar ve bir kuruma bağlı olarak çalışabilir. Blackhat hackerler ise kötü hackerler olarak bilinir.
Bir bilgisayar korsanı, çeşitli amaçlardan ötürü birilerine zarar vermek için bilgi çalabilir, önemli verileri toplayabilir, önemli dosyaları şifreleyebilir, sistemi çökertebilir ve çok daha fazlasını yapabilir. Bu anlamda hacker, kendi çıkarları uğruna siber saldırı düzenleyenlere denir.
RedHack (Kızıl Hackerlar, Kızıl Hackerlar Birliği), 1997 yılında kurulan, kendilerini Marksist ve sosyalist olarak tanımlayan hacker grubu.
Örneğin, bir sisteme girerek, zarar verme, verileri silme, şifreleme, ele geçirme, veri ekleme, sistemin kullanımını engelleme, özel hayatın gizliliğine müdahale etme, iletişimi engelleme, iletişimi izinsiz izleme ve kayıt etme gibi eylemler siber suç kategorisinde değerlendirilir.
Kişisel bilgilerinizin çalınması, siber tacize, şantaja ya da herhangi bir bilişim suçu nedeniyle mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız, suç duyurusu ya da şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine şikayette bulunabilirsiniz.
Bilgisayar korsanlığı Açıklaması
Bilgisayar korsanlığı, genellikle kişisel veya kurumsal verilere yetkisiz erişim elde etmek için bir bilgisayar sistemi veya ağındaki zayıflıkları belirleme ve daha sonra, bunlardan yararlanma eylemidir.
NASA Siber Saldırısı: Okuldan eve gelip 'Hadi NASA'yı hackleyeyim' diyen 15 yaşındaki çocuk. Yıl 1999'ı gösterdiğinde Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) bilgisayarlarına erişen henüz 15 yaşındaki Jonathan James, 1.7 milyon civarında yazılım dosyasını indirdi ve NASA'yı 41 bin dolarlık zarara uğrattı.
Cep telefonları android veya iphone farketmez hacklenme riski altında. Hack , virüs , malware , spyware vs derken telefon larımız sürekli anti virüs programı olsa dahi tehlike altında. Hacker lar internet korsanları bilgilerinizin peşinde.
Bilişim Sistemindeki Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçunun Cezası: Bilişim sistemine girme fiili nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK m.243/3).
Veri tabanı yönetim sistemi, ağ becerileri, kriptografi, programlama becerileri ve yazılım sistemlerini en iyi şekilde öğrenmek büyük önem taşır. Elbette Tüm bunları en iyi şekilde bilmenin yanı sıra iyi bir tecrübe hacker olmanın en önemli temelleri içerisinde gelir.
İşinin ehli bir bilgisayar korsanının C, C++, Python ve JAVA gibi programlama dillerine ve kodlama yeteneklerine sahip olması şart. Unix temelli C programlama dili en çok kullanılan ögelerden biridir.
Hacker olabilmek için üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Bilişim Güvenliği Teknolojisi ve Yazılım Mühendisliği gibi bölümlerini tercih edebilirsiniz.
Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanları aynı zamanda bir hacker unvanına sahip olur. TCP/IP internet protokolleri, Linux komutları, Pythonu gibi programlama dilleri, işletim sistemlerinin mantığı, analiz gibi konularda bilgi sahibi olan ve bu bilgileri sürekli güncelleyen kişiler Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı olmaya adaydır.
Siber suç; bilişim araçları ile yani bilgisayar, telefon, tablet, ATM, pos makinesi gibi aygıtlar kullanılarak işlenen suçlardır. Fakat söz konusu tanım dar anlamda bir tanım olup bir bilişim sistemine herhangi bir şekilde hukuka aykırı olacak şekilde girilmesi, orada kalınması suçun işlenmesine yol açacaktır.
Siber risk, bir kuruluşun bilgi sistemleri veya süreçlerindeki bir sorundan kaynaklanan operasyon aksaklığı, herhangi bir siber olay ve buna bağlı olarak itibar veya finansal kayıp yaşanma ihtimalidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri