Tapu müdürlüklerine yapılacak satış talepleri, sadece Web-Tapu üzerinden yapılabiliyor. Web Tapu sistemine https://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresinden giriş yapabilirsiniz.
Tapu maliki, tapu müdürlüğüne gitmeden internetten işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, imza aşamasına getirilir.
Vatandaşları kalabalıklardan uzak tutmak için daha fonksiyonel hale getirilen uygulama ile internet üzerinden alım-satım, tapu kaydı, ipotek gibi işlemlerin tümüne imkan tanındı.
Bütün web tapu işlemleri, yetki verilerek vekil sıfatı vasıtasıyla yürütülebilir. Sisteme girildiğinde sayfanın sol kısmında "Yetki İşlemleri" bölümünden "Yetki Ver" sekmesi işaretlenir ve kişinin sahip olduğu taşınmazlar içerisinden devrini talep ettiği taşınmaz için ilgili avukat yetkilendirilir.
Web tapu işlemlerinizi yetki vermiş olduğunuz vekil sıfatına sahip bir kişi varsa o da gerçekleştirebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Vatandaşlar tapu işlemleri için uzun süre beklemek yerine web tapu ile bütün işlemleri aynı günde tamamlayabiliyor. Bu yüzden “Web tapu ne kadar sürer?” sorusu sıkça soruluyor. Yalnızca istisnai durumlarda işlemler ertesi güne kalırken genellikle işlemlerin tamamı aynı gün sonlanıyor.
Yetkilendirildiğim Taşınmazlar ise yetkilendirilen taşınmazların yetkilerinin kaldırılabildiği ve yetki bilgilerinin görüntülenebildiği ekrandır. Taşınmazınız üzerinde görüntüleme ve işlem yapmaya bir başkasını yetkili kılmak istiyorsanız “Yetki talep onay” seçeneğimizi kullanmanız yeterli olacaktır.
Web Tapu sistemine giriş yaptıktan sonra webtapu.tkgm.gov.tr adresindeki “Başvuru İşlemleri” bölümü tıklanır. Web Tapu randevu sorgulama işlemi de bu sayfada gerçekleştirilir. Tapu Müdürlüğü seçilir. Tapuda yapmak istenilen işlem seçimi yapılır.
https://portal.tkgm.gov.tr adresinden E-Devlet şifresiyle giriş yapıldıktan sonra sahip oldukları gayrimenkulleri görebilecekler. Satışı yapılmak istenen taşınmazı karşı tarafında görüntüleyebilmesi ve işlem başlangıcı için “yetki ver” seçeneği kullanılacak; “işlem yap” seçeneği ile işlemleri başlatılabilecek.
1. E-devlete giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Listelenen hizmetlerden Yetki belgesi işlemleri altında, “Yetki Belgesi İlk Başvuru / Yenileme” işlemi seçilir.
Noterler tarafından düzenlenecek taşınmaz satış sözleşmelerine ilişkin başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak. Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmazın Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İşlemlerini web-tapu üzerinden yapacak vatandaş, tapu dairesine gidip imza atacak. Web tapu e-devlet üzerinden kimlik doğrulama sistemiyle birlikte kullanılabilecek.
Tapu işlemleri sırasında alınan döner sermaye bedeli resmi bir ücrettir ve 2022 yılı için 157 TL olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak 21,50 TL ilave hizmet bedeli alınmaktadır. Toplamda döner sermaye bedeli olarak 178,50 TL ödenmesi gerekmektedir.
Başka şehirden tapu devrinin yapılıyor oluşu akla bir başka soruyu da getirdi; “Tapuya gitmeden satış yapılır mı?”. Bu sorunun cevabı yurt içi için “Hayır”, yurt dışı için “Evet”. Ancak yurt dışında da tapu müdürlükleri olmasa da konsolosluk veya büyükelçiliğe gitmek gerekiyor.
Ev, dükkan, arsa, arazi ve tarla gibi taşınmazların alım satımında yeni dönem başlıyor. Meclis'e sunulan yargı paketiyle beraber artık tapu dairelerine gitmeye gerek kalmayacak. Noterler üzerinden de alım satım işlemi yapılabilecek.
Notere randevusuz gidilmesi mümkün değil. Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak. Başvuru esnasında, satışı yapılacak taşınmaz seçilecek.
Tapu Devir İşlemleri Ücreti
Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür. Buna göre örneğin 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın tapu harcı alıcı ve satıcı için 20.000 TL olup toplamda 40.000 TL ödenecektir.
Bu randevu telefondan ya da internetten alınabiliyor. Tapu randevusu için aranacak tel no 181 olup; internetten randevu almak isteyenler ise https://randevu.tkgm.gov.tr/ adresine giriş yapabiliyor. Tapudan randevuyu, hak sahibi alıyor.
Bu belgeler ise sırasıyla şöyle;
T.C kimlik belgesi (nüfus cüzdanı) aslı ve fotokopisi. Tapu belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi. İkâmetgah adresi ve telefon bilgisi.
WEB TAPU RANDEVU KAÇ GÜN SÜRER? Gayrimenkul alım satım işlemlerini resmiyete kavuşturan tapu devir işlemleri, randevu sistemi vasıtasıyla çoğunlukla bir gün içinde tamamlanabilmektedir.
Gayrimenkul alım satım işlemlerini resmiyete döken tapu devir işlemleri, randevu sistemi sayesinde çoğunlukla bir gün içinde tamamlanabilmektedir.
Taşınmaz işlemleri için bilhassa alım-satım işlemleri için idareden randevu almak gerekiyor. Randevusuz işlem gerçekleştirilemiyor. Telefonla ya da internet üzerinden tapu randevusu almanın kolaylığını da göz önünde bulundurarak, randevu işlemini ihmal etmemenizi öneririz.
Alıcı ve satıcı aynı kişi olamaz. Vekilin tapuda satış vekaleti ile yerleri kendi üstüne geçirmesi sakat bir işlem olacaktır. Bu nedenle tapu memurları böyle bir işlemi yapmaktan çekinecektir. Yerlerin sahibi vekalette satış yetkisinin yanı sıra vekilin yeri kendi üstüne alma yetkisini de verebilir.
Danıştay: “Avukatlar Yetki Belgesi ile Tapuda İşlem Yapabilir.”
E-Devlet ve Web-Tapu Şifreniz size özeldir ve kişisel bilgilerinizin güvenliği için şifrenizi kimseyle paylaşmamanız gerekmektedir. İşlem başvurusu, iş takibi v.b. nedenler ile sizden şifrenizi isteyen kişilere şifrenizi vermeyiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri