Söz konusu kararların uygulanmasını sağlamak hususunda yetki, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndadır.
İnternet Kanunu olarak adlandırdığımız ve son olarak 7253 sayılı kanun ile değişiklikler getirilen 5651 sayılı kanun internet ortamına erişmek isteyen kullanıcıların internet ortamına erişimine imkân sağlayan her türlü gerçek veya tüzel kişileri erişim sağlayıcı olarak tanımlamıştır.
Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB)
Birliğin amacı, 5651 sayılı Kanunun 8 ve 8/A maddeleri kapsamı dışındaki tüm içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasını sağlamaktır.
◼️Kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi kararını vermeye görevli mahkeme, Sulh Ceza Hâkimliği'dir. ◼️Kişilik haklarının ihlali nedeniyle erişimin engellenmesi kararı vermeye yetkili Sulh Ceza Hâkimlikleri mağdurun yerleşim yeri veya oturduğu yer Sulh Ceza Hâkimliği'dir.
Kural olarak internet üzerindeki bir içeriğin kaldırılması veya erişimin engellenmesi talebi, Sulh Ceza Hâkimliğine yöneltilmelidir. Fakat bazı hallerde, doğrudan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna erişim engellenmesi talebiyle başvuru yapılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Örneğin, 1 yıl gibi kısa bir süre yayında kalan içerik için unutulma hakkı kapsamında internetten çıkarma veya erişimin engellenmesi istenemez. Ancak, 5 yıl süreyle yayında kalan bir içeriğin kaldırılması istenebilir.
İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) bizzat kendileri veya avukatları vasıtasıyla doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilir.
Sulh ceza hâkimi, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edilip edilmediğini değerlendirerek vereceği kararını en geç kırk sekiz saat içinde açıklar ve doğrudan BTK' ya gönderir. Aksi hâlde, erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden kalkacaktır.
Erişim engelinin ilk saatlerinde yasağın nedeni açıklanmazken ilerleyen saatlerde Anadolu Ajansı (AA), erişim yasağı kararının "Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikler" nedeniyle alındığını duyurdu.
İçerik sağlayıcı, 5651 Sayılı Kanun'da “İnternet ortamı üzerinden kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten, değiştiren ve sağlayan gerçek veya tüzel kişiler” olarak tanımlanmıştır.
Sosyal ağ sağlayıcı: Sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, konum gibi verileri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkân sağlayan gerçek veya tüzel kişileri ifade eder [4].
Yer sağlayıcı; İnternet ortamında, hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişilerdir. Gerçek kişiler, kamu kurumları, dernekler, şirketler vakıflar vb. kuruluşlar yer sağlayıcılığı faaliyetinde bulunabilirler.
Erişim sağlayıcı ise İnternet ortamına erişim olanağı sağlayan gerçek veya tüzel kişilerdir. Örnek vermek gerekirse TTNET, Turkcell Superonline gibi firmalar erişim sağlayıcısı olarak tanımlanır.
Türkiye'de bulunan ISP firmaları arasında BİMcell, Millenicom, Pttcell, TTNET, TTNET Mobil, Turk.net, Turkcell, Turkcell Superonline, Uydunet, Vodafone bulunur.
Yer sağlayıcılarının yükümlülükleri 5651 sayılı Kanun ve Yönetmelik uyarınca belirlenmiştir. Bu yükümlülükler kendisine bildirilen hukuka aykırı içeriği kaldırma yükümlülüğü, trafik bilgisi saklama yükümlülüğü, faaliyetine ilişkin bildirim yükümlülüğü ve bilgilendirme yükümlülüğü şeklinde özetlenebilir.
Soruşturma sonucunda kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği takdirde erişim engeli kararı hükümsüz kalır ve KYOK kararını veren Cumhuriyet savcısı bu kararın bir örneğini ile erişim engelinin kaldırılması talebini ESB/TİB'e gönderir. Bu sayede erişim engeli kaldırılır.
Sulh Ceza Hakimliklerince verilmiş olan kararlara artık UYAP Vatandaş Portal aracılığıyla internet üzerinden itirazda bulunabilirsiniz. Bunun için elektronik imza veya mobil imza sahibi olmanız gerekmektedir.
5651 sayılı kanunun “Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi” başlıklı8. maddesinde, tahdidi olarak sayılan suçların internet ortamında yapılan yayınlar vasıtasıyla işlendiğine ilişkin yeterli şüphe bulunması halinde soruşturma evresinde Sulh ceza hakimliği, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından ...
Hakimin verdiği içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararları doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilir. Hakim yapılan başvuruyu en geç yirmi dört saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Bu karara karşı 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.
Erişim engelleme, 5651 sayılı Kanunda belirtilen durumlarda kişilerin hak ve menfaatlerini koruyan bir tedbirdir. Bu doğrultuda erişim engeli ,herhangi bir internet sitesinin belirli bir sayfasına veya tamamına kullanıcılarının erişiminin önüne geçmek için uygulanan bir tedbirdir.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 4 Haziran 2011 tarihinde İnternet Erişiminin “Temel bir İnsan Hakkı” olduğu vurgulanmıştı. Bu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde de “Üçüncü Kuşak İnsan Hakkı” olarak da dahil edildi.
İnternet kısıtlaması, internetteki içeriklere erişimin önlenmesidir. Bu kısıtlama, bilgiye erişimi sınırlamak amacıyla hükümetler tarafından gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri