Uygulamada özellikle aile hukuku, iş hukuku ve alacak davalarında ispat aracı olarak kullanılan Whatsapp yazışmaları ancak hukuka uygun şekilde elde edildiğinde delil olarak mahkemeye sunulabilmektedir.
Whatsapp konuşmalarının mahkemede delil olarak sunulabilmesi için bilirkişi raporu gereklidir.
Yurtdışı merkezli olması sebebiyle ve ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Savcılık Whatsapp Konuşmalarına Ulaşılabilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır.
WhatsApp mesajlarının da mahkemeye delil olarak sunulabilmesi için öncelikle hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması gerekir. Bu da ancak yazışmayı delil olarak sunmak isteyen tarafın WhatsApp yazışmasının tarafı olması ve yazışmayı bizzat kayıt altına alması durumunda mümkün olacaktır.
Telefon dökümanı yalnızca telefon konuşmaları ve SMS ve internete giriş bilgilerine ilişkindir. İnternet kullanımında hangi sitelere giriş yapıldığı gibi içeriğe ilişkin bilgiler dahi kullanılmamaktadır. Bu sebeple telefon dökümanında Whatsapp konuşmalarının ilgili operatörden talep edilmesi mümkün olmayacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Eğer sizi tehdit eden biri var ise mahkeme kararı ile SMS'in içeriğine ulaşabilir ve durumu ispat edebilirsiniz.
Hizmetimizi sağlamak için izlediğimiz olağan süreçte WhatsApp, teslim edilen mesajları veya teslim edilen bu mesajlara ait işlem log kayıtlarını saklamaz. Teslim edilmeyen mesajlar 30 gün sonra sunucularımızdan silinir.
Uçtan uca şifreleme özelliği, gönderilen içeriklerin yalnızca siz ve iletişim kurduğunuz kişi tarafından okunabilmesini veya dinlenebilmesini sağlar. Böylece WhatsApp da dahil olmak üzere aradaki hiç kimse gönderilen içerikleri okuyamaz veya dinleyemez.
Bilişim hukukunda whatsapp mesajlarının delil niteliği mutlak delil değildir. Özellikle delilin ekran görüntüsü şeklinde olması halinde, aldatma ve yanıltama ihtimali olacaktır. Böyle bir durum başlı başına bir suç olmakla birlikte, whatsapp mesajları çoğu dava için destekleyici delil niteliği taşır.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır.
Bununla beraber operatörler yalnızca son 5 yıla ait telefon kayıtlarını muhafaza etmektedir. Bu kapsamda geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının 5 yılı kapsayacak şekilde istenilmesi mümkündür.
Boşanma davalarında içtihatların incelendiğinde bir çok davada geriye dönük şekilde telefon kayıtlarının incelenmesi talep edilebilir. Bu talepler genellikle aldatma gibi olaylı davalarda olmaktadır.
Boşanma davalarında, mahkemeye sunulacak olan telefon görüşmelerinin içeriğini doğrudan istemek mümkün değildir. Ancak operatörlerden aramaların dökümü talep edilebilir. Bu döküm, GSM operatörlerinden liste şeklinde temin edilebilmektedir.
Bu eylemler hukuka aykırı olduğu gibi Türk Ceza Kanunu kapsamında da ayrıca suç oluşturur. Peki whatsapp yazışmaları hukuka uygun şekilde nasıl elde edilir? Mesajlar doğrudan size gönderilmişse alıcısı veya göndericisi olduğunuz mesajlar ve dahil olduğunuz gruplardaki whatsapp yazışmaları delil olarak kullanılabilir.
Söz konusu prensip WhatsApp yazışmaları bakımından da geçerlidir. Bu kapsamda hukuka uygun olarak elde edilmesi halinde whatsapp yazışmaları da delil olarak kullanılabilir. Nitekim Yargıtay kararları da bu yöndedir.
Ses kayıtlarının hukuka uygun olabilmesi için karşı tarafın izni olması gerekmektedir. TCK'nin 5237 sayılı kararına göre " Özel Hayatın Gizliliğinin Korunması" kapsamında gizli çekilen ses kayıtları veya videolar suç unsuru sayılmaktadır Hukukun öngördüğü biçimde elde edilen kayıtlar mahkemelerce kabul edilir.
Whatsapp ekran görüntüsü resimleri hukuka uygun yollar kullanılarak temin edilmiş ve mahkemeye sunulmuş ise görüntüler delil olarak kabul edilmektedir. Delil olarak sunulmuş olan kişi konuşma taraflarından biri olduğu zaman bu görüntüler delil olarak kabul edilebilmektedir.
WhatsApp Yazışmalarının Boşanma Davalarında Delil Olarak Kullanılabilmesinin Şartları Yazışmaları hukuka uygun şekilde elde edilmiş olması gerekmektedir. Örneğin; boşanma davasında eşlerden biri diğerine WhatsApp yoluyla hakaret ve tehdit içeren mesajlar atmışsa bu mesajlar mahkemeye delil kapsamında sunulabilir.
WhatsApp üzerinde gerçekleştirdiğiniz yazışmalar uçtan uca şifreli olarak korunmakta olduğundan üçüncü kişiler tarafından uzaktan erişilememektedir.
Sohbetleriniz /sdcard/WhatsApp/Databases/ klasörüne kaydedilir. Bu klasörleri WhatsApp'ın dışında açamazsınız. Bu dosyaları silebilmek için bir dosya yöneticisi kullanmanız gerekir.
Mesajları 24 saat, 7 gün veya 90 gün sonra kaybolacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Mesajların kaybolması için ayarladığınız sürede WhatsApp'ı açmazsanız ilgili mesaj sohbetten kaybolur. Ancak mesaj gönderdiğiniz kişi WhatsApp'ı açıncaya kadar mesaj önizlemesi görüntülenebilir.
Birçok kararda, tanık beyanları, fotoğraf, otel kayıtları, kredi kartı ekstresi gibi deliller ile birlikte Whatsapp, Facebook, İnstagram, E-mail gibi elektronik yazışmalar ispat için yeterli görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri