Yargıtay, Whatsapp ile gönderilen tebliğe konu evrakı teslim aldığını kabul ve ikrar eden kişiye, tebligatın yapılmış sayılacağı yönünde bir karar verdi.
Hiçbir aşamada hakimler savcılar, Yargıtay veya tüketici mahkemelerinden WhatsApp veya sosyal medya üzerinden tebligat yapılmaz. Bilinen sosyal medya mecralarından tebligat yapılmaz bunlar resmi evraklardır ve resmi olarak yapılması gerekir. Asla bunlara inanmayın.
SANAL HUKUK Tebliğe konu evrakın whatsapp yolu ile gönderilmesi durumunda teslim aldığını kabul ve ikrar eden kişiye tebligatın yapılmış sayılacağının kabulü gerekmektedir.
Başka bir deyişle, WhatsApp üzerinden yapılan bir yazışmada, yazışmanın tarafı olan tüm hesap sahipleri, o yazışmadaki ifadeleri delil olarak kullanabilirler. WhatsApp grubu üzerinden yapılan mesajlaşmalarda ise o grupta bulunan tüm kişilerin, yazışmadaki ifadeleri delil olarak kullanması mümkündür.
Gönderilen SMS'ler bilgi amaçlı olup, tebligat niteliğinde değildir. Ancak CMK'nın 43. Maddesinde tanıkların her türlü araçla çağrılabileceği düzenlenmiştir. Bu kapsamda hüküm ifade edecektir. Ancak aynı madde gereğince çağrı kağıdına bağlanan sonuçlar SMS ile bildirimlerde uygulanamayacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Tebliğ tarihi, ihbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih olarak sayılır. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Esas No: 2020/15-548 Karar No: 2021/279 sayılı kararında adreste bulunmama sebebinin tebliğ mazbatasına yazılmamış olmasını tebligatın usulsüz tebligat olarak nitelendirilmesi gerektiğine karar vermiştir.
Tebligat Kanunu madde 32/2'ye göre, usulsüz tebliğ durumunda, muhatabın tebliği öğrendiğini beyan ettiği tarih esas alınır. Muhatabın beyan ettiği öğrenme tarihinin aksi karşı tarafça tanıkla ispat edilemeyip, sadece yazılı belge ile ispatlanabilir.
Elektrik, su abonelikleri, kiralayanın hesabına düzenli ödemeler, WhatsApp yazışmaları hepsi birer delil kabul edilir...
Whatsapp, yurt dışında yerleşik bulunan ve Türkiye'de temsilciliği de olmayan bir şirkettir. Bu sebeple whatsapp konuşma kayıtlarının savcılık marifetiyle çıkarılması mümkün değildir. Dolayısıyla boşanma davasında savcı kararı ile whatsapp yazışmaları çıkar mı sorusuna olumlu cevap vermek mümkün değildir.
Temyiz mahkemesi bir kararında ihtarı şöyle tarif ediyor “borçluyu temerrüde düşüren ihtar için, alacaklının sarih ve belirili olarak borçluya borçlu olduğu edimi yerine getirmesi için yaptığı talep yeterlidir” Böyle oluncada Alman hukukuna göre ihtar SMS vasıtasıyla da olabilir.
Yargıtay 14. Ceza Dairesi, 100 bini aşkın avukatı yakından ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Daire, avukata WhatsApp üzerinden yapılan tebligatı geçerli saydı.
Meta Inc.'in günümüz itibariyle hala Türkiye'de bir ofisi (temsilciliği) bulunmamaktadır. Bu sebeple mahkeme, WhatsApp'tan sohbet kayıtlarını talep edemeyecektir.
Uygulamada özellikle aile hukuku, iş hukuku ve alacak davalarında ispat aracı olarak kullanılan Whatsapp yazışmaları ancak hukuka uygun şekilde elde edildiğinde delil olarak mahkemeye sunulabilmektedir.
WhatsApp mesajlarının da mahkemeye delil olarak sunulabilmesi için öncelikle hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması gerekir. Bu da ancak yazışmayı delil olarak sunmak isteyen tarafın WhatsApp yazışmasının tarafı olması ve yazışmayı bizzat kayıt altına alması durumunda mümkün olacaktır.
İhtarname ispatı ve hak kaybı olmaması için noterden ihtarname çekmek önemlidir. İhtarnamede konu hukuka uygun bir dille anlatılmalıdır; karşı tarafa itham ve iftira ve hakarette bulunulmamalıdır. İhtarnamenin geçerli olması için karşı tarafa tebliğ edilmesi gerekir. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersizdir.
Yanıt : Merhaba. Sms, teknik anlamda ihtar olarak kabul edilmiyor. Ancak sms, ihtarın ispatı halinde lehte kullanılabiliyor. Hukuki süreç ve haklarınız için bir avukata da danışabilirsiniz.
Telefon dökümanı yalnızca telefon konuşmaları ve SMS ve internete giriş bilgilerine ilişkindir. İnternet kullanımında hangi sitelere giriş yapıldığı gibi içeriğe ilişkin bilgiler dahi kullanılmamaktadır. Bu sebeple telefon dökümanında Whatsapp konuşmalarının ilgili operatörden talep edilmesi mümkün olmayacaktır.
"Bu sohbette gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar, uçtan uca şifrelemeyle korunmaktadır. Bu sohbetin dışında bulunan hiç kimse, mesaj ve aramalarınızı okuyamaz ve dinleyemez."
hayır böyle bi döküm çıkarılamaz. ama telefon görüşmesi veya normal mesajlaşma yaptılarsa operatörden telefon ve mesaj dökümü istenebilir.
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmak için fesih bildirim süresi olan 6 aylık dönemin sona ermesinden itibaren en az 3 ay öncesine kadar kiracıya ihtarname gönderilmesi gerekir.
Altı aylık dönemin sonunda sözleşme feshedilebilir. Bunun için de kiracıya üç ay önceden bildirimde bulunulmalıdır. Kiracının bu bildirime rağmen, evi tahliye etmemesi halinde tahliye davasının açılması mümkündür. Burada tahliye davası fesih döneminin sona ermesinden itibaren bir ay içinde açılmalıdır.
Tebligat Kanunu'nda 6099 sayılı Yasa ile yapılan değişiklik sonrası, gerçek kişiler yönünden 35. maddeye göre tebligat yapılabilmesi için, borçlunun adres kayıt sisteminde bir adresinin bulunmaması ve ayrıca daha önce kendisine veya adresine Kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olması zorunludur.”
Tebliğ memuru, muhatabın adreste bulunmaması hâlinde, hangi sebeple adresten geçici olarak ayrıldığını, beyanda bulunanın adı ve soyadı ile sıfatını tebliğ tutanağına yazarak tebliğ tutanağını beyanda bulunana imzalatmak suretiyle tebliğ edilecek evrakı beyanda bulunan kişiye vermelidir.
Tebliğ edilmemişse size söyler, işte o zaman ihtimaller var. Kişi o adreste oturmasına rağmen ihtarnameyi tebliğ ve teslim almazsa muhtara tebliğ ve teslim edilir ve kişinin kapısına yazı bırakılır, bu kişiye ihtarname tebliğ edilmiş sayılır , bir sorun kalmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri