Future Continuous Tense gelecekte gerçekleşiyor olan olaylardan bahsederken kullanılır. Future Continuous Tense ile cümle yapmak için özneden sonra “will” ve “be” yardımcı fiilleri eklenir, ardından kullanılacak olan fiilin “-ing” eki almış hali kullanılır. They will be sleeping. (Onlar uyuyor olacaklar.)
Future Continuous Tense Cümle Yapısı
Future continuous tense ile olumlu cümle kurarken yardımcı fiil olarak “will” kullanırız ve ardından ''be'' ekleriz. Ana fiilin sonuna da “-ing” takısı getirilir.
Future Perfect Tense olumlu cümleleri, bir eylemin gelecekte tamamlanacağını ve belirli bir zamanda tamamlanacağını belirtir. Bu zaman şeklini oluşturmak için, “will have” yardımcı fiili kullanılır ve fiilin üçüncü hali ile birlikte kullanılır.
İngilizce zaman çekimleri arasında gelecek zamandan bahsederken kullanılan Future Perfect Continuous Tense gelecekte yapılan bir işin ne kadar süredir yapılıyor olacağından bahsederken kullanılır. Bu zaman çekiminin Türkçe karşılığı “Şu kadar süredir yapıyor olacağım” şeklindedir.
Gelecekte belli zamandan önce bitmiş olan bir işin “devamlılığını” ifade etmektedir. Gelecekte -miş'li Bitmiş zamanda cümle kurarken “will” yapısından sonra “have been” ve söz konusu fiilin “gerund” hali (Ving) getirilir.
İlgili 21 soru bulundu
Future Continuous Tense gelecekte gerçekleşiyor olan olaylardan bahsederken kullanılır. Future Continuous Tense ile cümle yapmak için özneden sonra “will” ve “be” yardımcı fiilleri eklenir, ardından kullanılacak olan fiilin “-ing” eki almış hali kullanılır. They will be sleeping. (Onlar uyuyor olacaklar.)
Standart olumlu bir cümle özne, "have/has" yardımcı fiili, "be" fiilinin üçüncü hâli (been) ve ana fiilin present participle (-ing) hâlinden oluşur. Geçmişte bir anda başlamış, şu ana kadar devam etmiş ve hâlen devam etmekte olan bir olay veya durumdan bahsederken kullanılır: We have been playing tennis for two hours.
Gelecekte Bitmiş zamanda cümle kurarken “will” yapısından sonra “have” ve söz konusu fiilin “past participle” hali (V3) getirilir. Cümleler olumlu, olumsuz ve soru halde yazılabilir.
Bu zamanın kullanılabilmesi için anlatılan olayın yalnızca geçmişte yaşanmış bir şeyden daha önce gerçekleşmiş olması yeterli olmaz. Ayrıca, belli bir vakit almış olması ve cümle içinde eylemin gerçekleştiği sürecin vurgulanıyor olması gerekir. Bu zaman ile kurulan cümlelerde had been + Ving kullanılır.
İki kalıp arasındaki farkları özetleyecek olursak; 'Will', bir dayanağı olmadan geleceğe dair tahmin yürütmede kullanırken; 'Going to', güçlü bir delile dayanır. 'Will', olay anında verdiğimiz anlık kararları kapsarken; 'Going to', önceden planlanmış yakın bir gelecekte gerçekleşmesine karar verilmiş eylemleri kapsar.
Ne zaman will kullanırız? Will, gelecek zaman kipiyle anlatılan durumlarda kullanılır. Gelecekle ilgili ifadelerde will'e başvururuz. Ani, kendiliğinden gelişen karar ve eylemlerde de bu yardımcı fiili kullanırız.
“Would Have V3” kip belirteci, Tip 3 (Type 3) koşul iç tümceciklerinde, ana tümcede sıklıkla yer alan bir yapıdır. Bu yapı, geçmişte olmamış ancak “if clause” yan tümceciğinde verilen şart yerine getirilmiş olsaydı olabilecek eylemlerden bahsetmek için kullanılır.
“Should Have V3” kip belirteci, konuşmacının geçmişte yapılması gereken ancak yapılmayan bir işi ifade etmede kullandığı bir yapıdır. Beraber kullanıldığı eyleme “yapmalıydın ancak yapmadın” anlamı katmaktadır.
“Future” tenselerde ise mantık aynı, nesneyi özne yaptıktan sonra will/going to + be ekleyip fiilin üçüncü hali ile bitiriyoruz.
“Will” yapısı tüm öznelerde olumlu, olumsuz ve soru cümleleri ile kurulabilir. “Shall” yapısı ise birinci tekil (I) ve birinci çoğul şahıslarının (we) olumlu ve olumsuz cümlelerinde kullanılabilir Ancak “shall” yapısı gelecek zaman soru cümlelerinde kullanılmaz.
“Be going to” kalıbı, İngilizce gelecek zamanda plana veya kanıta dayalı durumlardan bahsetmek için kullanılır. Planlı gelecek zaman için kullanılan “be going to” kalıbındaki yardımcı fiil “be,” özneye göre değişir.
İngilizce'de bir eylemin geçmişte başlayıp halen devam ettiğini ifade etmek için kullanılan bir zaman dilimidir. Bu zaman, “have/has been” yardımcı fiili, eylemin “ing” almış hâli ve “since/for” bağlaçları ile oluşturulur.
Öncelikle cümleye özne ile başlanır. Özne çoğul ise “have been” yardımcı fiili kullanılırken tekil öznelerde “has been” yardımcı fiili kullanılır. Ardından fiile “ing” takısı eklenir ve nesne, sıfat yer ve zaman zarfı sırası ile cümle devam eder.
Geçmişte başlayan ve şimdiki zamanda devam eden eylemler
She has been waiting for you all day (= ve şu anda hala bekliyor).
Would Nedir? Would, Will'in geçmiş zaman halidir ve farklı anlamlar ve işlevler ile kullanılabilir.
By the time da hangi tense? By the time bağlacı ile By the time + Simple Past, Past Perfect veya By the time + Simple Present, Future Perfect gibi iki farklı şekilde cümleler oluşturulabilir.
“Could Have V3” kip belirteci, geçmişte gerçekleşmesi mümkün olup da gerçekleşmemiş olan işleri ifade eder. Gerçekleşme ihtimali düşük olan eylemleri aktarmakla birlikte, geçmişte yaşanan durumlara bakarak, olaylarla ilgili tahmin yürütmek için de kullanılır.
Present Perfect Continuous Tense (Yakın Geçmiş Zamanda Süreklilik) Olumlu Cümle Örnekleri. Olumlu cümle dizilimi sırasıyla özne, have been / has been + fiil (v-ing) ve varsa nesne şeklindedir.
“For” bütün zaman kipleri ile kullanılır. - for 2 hours (2 saattir) - since 2 o'clock (saat 2'den beri) - for 10 minutes (10 dakikadır) - since Monday (Pazartesi'den beri) - for 4 months (4 aydır) - since June (Haziran'dan beri) - for 3 years (3 yıldır) - since 2001 (2001'den beri) - for a week (1 haftadır) - since ...
All Day/Week/Month/Year…
Present Perfect Continuous Tense'de sık sık kullanırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri