38 DERECEYE YÜKSELİRSE DÜŞÜRMEK ŞART "Aile, önce ateşi ölçmeli. Ateş yüksek ise, ateş düşürücü şurup verilmeli. 37.5 derecede bir ateş varsa soğuk uygulama yapmaya gerek yok. Ancak ateş 38 derece ise ve çocukta genel durum bozukluğu var ise önce çocuğun üzeri inceltilmeli, sonra da soğuk uygulama yapılmalıdır.
Kulaktan ölçümle hafif ateşte (37.3-38) çocuğun soyulup ateşinin yükselip yükselmeyeceğini gözlemlemek gerekir. 38 ve üzerine çıktıysa ateş düşürücü ilaçlar hekime danışılarak verilir. 2 saat içinde bir derece de olsa düşmesi gerekir. Ateş düşürücünün etki süresi 4-6 saattir.
Ancak ateşi 39 derecenin üzerine çıkan çocukta huzursuzluk gelişiyor. Bu durumda çocuğun rahatlamasını sağlamak için ateşin düşürülmesi yarar sağlıyor. Bu yolda ilk adım çocuğun üzerinin açılması, kıyafetlerinin inceltilmesi veya çıplak bırakılmasıdır.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Vücut ısısının normal değeri gün boyunca değişiklik gösterir. Sabahları daha düşük değerlerden öğleden sonra ve akşamları daha yüksek değerlere doğru kayar. Normal şartlar altında 37 °C ortalama değer olarak kabul edilse dahi, 36.1 dereceden 37.2 dereceye kadar değişen değerler de normal kabul edilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Ateşle beraber terlemenin etkisiyle bebekte sıvı kaybı olabilir. Bu yüzden anne sütüne devam etmek oldukça önemlidir. Bebeklerde ateşi düşürmek için ılık bir duş aldırabilir ya da ateş düşürücü ilaçlardan yararlanabilirsiniz. Eğer ateş hala 37.5 derecenin üzerindeyse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde çekilmelerle seyreden havaleler çocuklarda sık olan bir çeşittir. Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de havale bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir.
Ateşli çocuğun uyumak istemesi ve bazen titremesi normaldir. Vücut enfeksiyonla savaşırken uyku iyileşme sürecine yardımcı olur.
Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar. Havale nöbetlerinin geçirilmesi, henüz olgunlaşmamış çocuk beyninin ani ateş yükselmesinin neden olduğu sıcaklık değişimlerine tepki vermesi olarak yorumlanabilir.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır.
Bir bebeğin normal vücut sıcaklığı yetişkin bir bireye oranla daha yüksektir. Bu noktada normal kabul edilen 35- 37 derece iken bir bebeğin vücut sıcaklığı ise 35-37,5 arasında değişmektedir. 38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir.
Dinlenin. Çoğunlukla tek yapmanız gereken şey yatakta istirahat etmektir; enfeksiyon, vücudunuzun bağışıklık sistemi tarafından yenildiğinde ateş de kendiliğinden kaybolacaktır. Bu nedenle, ateşi olan kişinin mümkün olduğunca sabit şekilde yatarak dinlendiğinden emin olmalısınız.
Eğer ağız, kulak yolu veya koltuk altından yapılan ölçümlerde ateş 38 derecenin üstünde ve rektal ölçümde de ateş 38.5 derecenin üzerindeyse çocuğun ateşi var demektir.
Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Ateşi yükselecek olan çocuk, ürperir, titrer, üşüme hissi olur, elleri ve ayakları soğuk olur ve cildi morarır benek benek olur. Vücut mikroplarla savaşırken vücut ısısını yükselterek uygun ısıyı sağlar ve böylece daha etkili bir şekilde onları yok eder.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Çocukta Ateş
Esas amaç ateşi normal düzeylere getirmek değil, çocuğun rahat hissetmesini sağlamak olmalıdır. Çocuğun genel durumuna odaklanın, aktivitesi iyi, gülüp oynuyor, yemesi içmesi normal ise ateşi düşürmeye çalışmayın. Uyuyan bir çocuğu ateş düşürücü vermek için uyandırmayın.
Ateş Küçük çocuğunuzun ateşi varsa, 38°C'nin üzerinde ise, elleri ve ayakları soğuk olabilir. Bunun nedeni, yeni kan dolaşımı ve bağışıklık sistemlerinin vücutlarının başka yerlerindeki mikroplarla savaşmakla meşgul olmaları olabilir. Bu, ısıyı eller ve ayaklar gibi dış kısımlardan uzaklaştırabilir.
İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir.
Havale anında öncelikli olarak sakin olunmalı ve çocuk hemen yan çevrilmelidir. Düşüp yaralanmasını önlemek için yere yatırılabilir. Çocuğun kollarını ve bacaklarını tutmaya çalışmamalıdır. Ağzında bir cisim varsa yavaşça çıkarılmalıdır.
Parol, calpol, tamol, tylol süspansiyon gibi markalar 1 ölçekte 120 mg parasetamol içerir. Parol plus, calpol plus vs gibi formlarında 1 ölçekte 250 mg parasetamol vardır. 20 kiloya 1 ölçek şeklinde kullanılır. 6 saatte bir, günde 4 defa (maximum 6 defa) kullanılır. 30 dk içinde etkisi başlar.
Ateş görülse bile sıklıkla 2 gün içinde düşer. Çocuğun genel durumu iyidir.Bademcik iltihabında ise titremeyle yükselen ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı , halsizlik ön plandadır. Çocuğun genel durumu bozuktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri