EX1 Belgesi bildiğiniz üzere ihracatta kullanılan Gümrük Beyannamesinde yer alan (1 nolu BEYAN kutucuğunda yazılı) kod numarasıdır. Ülkemizin ihracatçı olduğu durumlarda, bazı ülkelerden gelen akreditiflerde istenilen belgelerin içerisinde EX1 olduğu da görülmektedir.
Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ile kanuni mümessilleri veya vekilleri tarafından düzenlenmektedir.
Alıcıların birden fazla olması halinde ise, alıcılardan sadece birisi bu kutuya, diğer alıcılara ilişkin bilgiler ise sistemin ilgili ekranına yazılır ve beyannamenin çıktısında “ekli liste” ibaresi otomatik olarak yer alır. Diğer alıcılara ilişkin bilgileri içeren liste beyannameye eklenir.
İhracatta gümrük mevzuatı uyarınca doldurularak ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylanmasından sonra gümrük idaresine sunulan belgedir.
İlgili 45 soru bulundu
A1 yetki belgesi, ticari amaçla otomobil ile yurtiçi tarifesiz yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
EX1 Belgesi bildiğiniz üzere ihracatta kullanılan Gümrük Beyannamesinde yer alan (1 nolu BEYAN kutucuğunda yazılı) kod numarasıdır. Ülkemizin ihracatçı olduğu durumlarda, bazı ülkelerden gelen akreditiflerde istenilen belgelerin içerisinde EX1 olduğu da görülmektedir.
T1 yük ordinosu, gümrüğe tabi malları bir gümrük ofisinden diğerine taşımak için malların sınırlar arası hareketlerinde kullanılan bir gümrük belgesidir. Temel olarak T1 yük ordinosu, AB dışından gelen malları AB bölgesinde taşımak için kullanılır.T1 transit prosedürü, gümrük tarafından çıkış noktasında açılır.
EUR.1 Dolaşım Sertifikası eşyanın menşe ülkesini gösteren belgedir. Menşeli ürünlerin Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki tarım ürünleri ticaretine ilişkin 1/98 sayılı Türkiye-AT Ortaklık Konseyi Karar hükümlerinden yararlanabilmesini sağlamak üzere düzenlenir.
Gümrük beyanınızı, yazılı olarak, elektronik olarak ve belirli durumlarda sözlü olarak yapabilirsiniz. Gümrük beyanının hangi durumlarda ve nasıl yapılacağı gümrük mevzuatı ile belirlenir.
Gümrük beyannamesi, ithalat ve ihracat işlemlerinin her birinde, mal ve ticarete dayalı tüm detayları içeren bir belge olarak karşımıza çıkmaktadır. Gümrük beyanı üzerinde mala dair tüm detayların yer alması ve bununla birlikte gönderici ve alıcı firmanın da bilgileri bulunmalıdır.
Bedelsiz ithalat ise; ithal edilen mallar için yurt dışına herhangi bir döviz transferi yapılmadan gerçekleştirilen ithalattır. Bedelsiz ithalat; bedeli için döviz transferi yapılmadan satın alınan bazı şahsi ve ticari mahiyette eşyanın yurda ithalidir.
EUR-MED kullanılması halinde; Turkiye'den PAAMK cercevesinde STA bulunan bir Akdeniz ulkesine (İsrail haric) EUR. 1 dolaşım belgesi ile yapılacak ihracatta, firmalar uretimde kullanılmak uzere ithal ettikleri 3. ulke menşeli girdiler icin ongorulen gumruk vergilerini geri alabilirler.
Sınır ticareti belgesi almak için İl Ticaret Odası ya da İl Ticaret ve Sanayi Odasına başvuru yapılması gerekir. Yapılan başvurular, 10 işgünü içinde İl Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilir. Başvuru olumlu sonuçlanırsa, valilik tarafından sınır ticareti belgesi düzenlenir.
T1 ve T2 kodları eşyanın hangi statü altında taşındığını belirten kodlardır. Buna göre; T1, Avrupa Birliği dışı eşya için ortak transit rejimini kapsayan transit beyanını gösterirken, T2, Avrupa Birliği eşyası için ortak transit rejimini kapsayan transit beyanı için kullanılır.
T2 Nedir? T2 Topluluk (AB) eşyasının Transit Sözleşmesine taraf ülkelerde gümrük vergileri ödenmeksizin taşınmasına olanak sağlayan Birlik prosedürdür. Türkiye'ye olan taşımalarda Sözleşmeye taraf ülkelerde açılan T2 beyannameleri sıklıkla kullanılır.
Taşınan eşyanın menşei, bir Avrupa Birliği ülkesine ait ise ve bu eşya Ortak Transit Rejimi'ne taraf herhangi bir EFTA ve üçüncü ülkeye boşaltılacaksa, bu taşımada T2 beyanı kullanılması gerekir. Örneğin menşei AB olan bir yük, Almanya'dan hareket ederek Türkiye'ye geldiğinde T2 beyanı kullanılır.
Rusya Ex-proof Patlama Tehlikesizliği belgesi nedir? Rusya Ex-proof Patlama Tehlikesizliği belgesi Rusya ya yapılacak ihracatınızda ki eletrikli ürünlerin Rusya Devleti tarafından ürünlerde standart norm ve şartlara uygun olup olmadığının belgeleyen sertifikadır.
Sanayi ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatı ve ithalatında gümrük vergisi muafiyeti sağlayan belgedir.
A.TR Dolaşım Belgesi, üzerine işlem yapılan eşyanın serbest dolaşımda olduğunun bir göstergesidir. Serbest dolaşımdaki eşya ve malların ihracatı sırasında gümrük muafiyetinden yararlanılmasını sağlamaktadır.
eleman.net verilerine göre, Gümrük Müşaviri 2023 yılında ortalama 42.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gümrük Müşaviri , Temmuz 2023 yılında ortalama 42.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 35.200 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
150 Avroyu aşan gönderimler için ne kadar vergi ödenir? 150 Avroyu aşan gönderimler için ithalat mevzuatına ilişkin tüm vergiler uygulanmaktadır.
Gümrük sınırı kaç dolar genel anlamda bakıldığı zaman eski dönemde Dolar sınırı vardı fakat son değişiklikler ile getirilen ürünün değeri de 1 Euro veya 1 Dolar bile olsa gümrük vergisi ödenmeye başlamıştır. Böylelikle yurtdışından ürün getirme limiti de böylelikle tarih olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri