Farlar, özellikle akşam sürüşlerinde kullanılan, otomobillerde zorunlu olarak bulunması gereken bir donanımdır. Otomobillerin donanım paketlerine farlarında çeşitlilik oluşabilir. Baz paket araçların farlarında genelde mercek bulunmaz. Mercek bulunmayan farlara Xenon uygulaması sağlıklı bir şekilde yapılamamaktadır.
Aslında LED farlarda en önemli kalite devre kartında olur. Işık yine aynı tonda olacaktır. Ben merceksiz farlara LED takılmasını tavsiye etmiyorum. Yine de takacaksanız kesinlikle ölçü aleti kullanarak far ayarı yaptırınız.
Mercekli far, içerisinde bulunan projektör ile ışık dağılımının stabil ve keskin olmasını sağlamaktadır. Farın içerisinde bulunan mercek olarak adlandırdığımız projektörler xenon ampül tipine göre üretilmektedir. Genellikle kısa farlarda xenon kullanılır.
Halojen veya Xenon ampullerle çalışmak için tasarlanmış araç farları bu gerekliliği karşılamadığından, fabrika çıkışlı LED far ile donatılmış araçlar hariç LED kullanımı tehlike yaratıyor.
Led 360 / M8 led diye bilinen led ampul, replika mercekli far için en doğru tercih bence.
İlgili 16 soru bulundu
Mercek farlar genelde üst sınıf veya üst donanım paketlerine sahip araçlarda fabrikasyon olarak bulunur. Ancak sonradan yapılan işlem ile farlarınıza mercek özelliği kazandırabilirsiniz. Bu işlem temiz bir işçilikle yapıldığı takdirde sağlıklı bir şekilde kullanıma olanak sağlar.
Mercekli far sayesinde daha verimli ve kullanışlı bir model tasarımı ortaya çıkmıştır. Görüntü bakımından keskin hatlar oluşturan bu teknoloji, görüş mesafesini uzatıp kalitesini yüksek seviyede tutmuştur. Far ve ampul modellerine göre çok sayıda ürün modeli otomotiv sektöründe ürün olarak kendini gösterir.
Fabrika çıkışlı LED farların aksine araç farlarına sonradan takılan LED ampullerinin sürüş güveniliğini her anlamda tehlikeye attığı açık olsa da araç muayenesinde bununla ilgili bir kısıtlama bulunmuyor.
Led olması fark etmez. Far hüzme ayarı düzgün olduğu sürece beyaz led farlar muayeneden geçer. Hatta xenon bile geçer, ancak merceksiz xenon farların hüzme ayarını yapmak imkansıza yakın olduğu için pratikte geçmez.
geçmez. otomatik far yükseklik ayarlı xenon olması gerekiyor. Far yıkama ve Otomatik yükseklik ayarı olmak zorunda, halojen ampül takarak gideceksiniz muayeneye..
Yaydığı ışık parlaklığı ve ışığın ulaşma mesafesi dikkate alındığında en güçlü xenon far ürünleri arasında yer alan LED xenon sis farı modelleri, beyaz ışık yayar. Bu sebeple beyaz xenon far olarak da bilinir.
LED'ler teknolojisi gereği Halojen ve Xenon ampullere göre daha yüksek ışık verimine sahiptir. LED far ampulleri, Halojen ampullere göre 2 kattan daha fazla parlaklığa sahiptir. Bu da geceleri daha iyi aydınlatma ve daha iyi görüş mesafesi anlamına gelmektedir.
Led ampul takıldıktan sonra far ayarı gerekmez. Kalitesi led ampuller far ayarı tutmaz, ışığı dağıtır, yola ışık vermez, karşıdan gelen sürücünün gözünü kamaştırır. Bu nedenle düzgün odaklama yapabilen kaliteli led ampuller kullanmanızı tavsiye ederiz.
LED ve halojen araba farı karşılaştırması:
LED araba farı daha az ısındığı için çok daha uzun ömürlüdür, halojen far çok ısınır ve daha sık değiştirmeniz gerekir. LED araba farı çok daha uzun ve geniş bir alanı aydınlatır, halojen far ise çok daha sınırlı bir alanı aydınlatır.
Her aracın standartlarına uygun olarak farklı LED'ler üretilir. Bir aracın standartlarını karşıladığı sürece tüm araçlara LED far takılabilir. Tip onayı almış ve standartları karşılayan farlar dışındaki kalitesiz LED farların ise kullanılması tavsiye edilmez.
Ancak xenon far değişikliği bir nevi modifiye işlemi olduğundan ve aracın nev'i ve görünüşünü değiştirmeyeceğinden dolayı ruhsata işlenmesi mümkün değildir.
Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır. Bu türden bir aydınlatma renginin farlarda ya da sislerde kullanımı ise fark etmemektedir.
Yüksek aydınlatma sağlar. Aynı zamanda düşük güç tüketimi sayesinde aracın aküsünü bitirmez ve zarar vermez. Hem uzun hem kısa mesafeli aydınlatmalar için kullanımı uygundur.
Sonuç olarak arabanızın orjinalinde xenon ve türevi far aydınlatma sistemleri yoksa ve sonradan bu uygulamayı yaparsanız polis ceza yazabilir ve muayeneden de geçemezsiniz. Sahip olduğunuz aracın aynı modelinin başka bir versiyonunda bu sistem var ise ve orjinal aydınlatma kitini uygularsanız muayeneden geçebilirsiniz.
Xenon farlar halojen farlara kıyasla daha uzun ömürlüdür. Xenon farlar verimlilik açısından halojen farlardan daha iyidir. Xenon farlar daha az enerji harcadıkları için daha çevrecidirler. Xenon farların dayanıklılığı ve kullanım ömrü halojen farlara kıyasla daha uzundur.
Mercekli farlarda merceğin arkasında bir perde bulunur ışık perdeye çarparak reflektörden yansıma yaparak aydınlatma sağlar. Zamanla sıcağın etkisi ile reflektör kararma yapıp parlaklığını yitirir ve yansıtma yapamaz, bu da %60 aydınlatma kaybı demektir.
Bu tip farlarda tek bir HID-Xenon lamba ışık kaynağı olarak görev yapar ve uzun far istendiğinde bir mercek hareketi ile farlar daha uzağı aydınlatır. Mercek içerisindeki HID lamba zaten maksimum parlaklığına ulaştığı için uzun farın açılmasında tepki gecikmesi yaşanmaz.
Ledler mercekleri karartmaz. Tam tersi halojen ampuller yüksek ısıda çalıştığı için zamanla mercekleri karartır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri