Web servis, elektronik cihaz tarafından başka bir elektronik cihaza sunulan, World Wide Web üzerinden birbirleriyle iletişim kuran yapıların bütününe verilen isimdir. Bir Web servisinde, HTTP gibi bir Web teknolojisi orijinal olarak insandan makineye iletişim için tasarlanmıştır.
XML Web servisleri Web ortamında veriyi http portları üzerinden platformdan bağımsız olarak sunan, farklı uygulamalar arasında iletişimin sağlanmasını sağlayan evrensel bir yapıdır. Web servisleri istemciye veriyi sunarken alt yapısını gizleyerek sadece veriyi sunan güvenli bir yapıdır.
Web Service Çeşitleri
Temel olarak 2 çeşit Web Service vardır. Rest mimarisi yani Restful ve SOAP Web Servisleri vardır. İkisi arasında ki en derin farkı Rstful ile xml, json, metin, html gibi istediğiniz türde çıktılar alıp gönderebilirken, SOAP Web Service kavramında sadece xml veriler ile işlem yapabilirsiniz.
Farklı üreticilerden çıkan farklı uygulamaların, iş mantığını anlama, verilerden haberdar olma ve ek olarak kod parçacıkları ekleme ihtiyacı duymaksızın ağ üzerinden paylaşıma açılmasına Web Service diyebiliriz.
HTTP , HTTPS , SMTP , FTP , SFTP gibi veri iletim protokolleri TCP yapısı üzerinden çalışmaktadırlar.
İlgili 33 soru bulundu
Öncelikle web servisi nedir, ne işe yarar bunu açıklamaya çalışalım. Web servisi, internet üzerinden erişilebilen, her türlü platform ile bağlantı kurabileceğimiz, geriye sonuç döndüren(döndürmeye) fonksiyonelliklere ve hizmetlere sahip olan bir uygulama parçasıdır.
Bir Web API'si veya Web Hizmeti API'si, bir web sunucusu ile web tarayıcısı arasındaki uygulama işleme arabirimidir. Tüm web hizmetleri birer API'dir ancak tüm API'ler web hizmeti değildir.
SOAP, yalnızca XML veri değişimini destekler. REST; XML, JSON, düz metin ve HTML formatlarını destekler. SOAP mesajları daha büyüktür, bu da iletişimi yavaşlatır. REST, daha küçük mesajlar ve önbelleğe alma desteği sayesinde daha hızlı performansa sahiptir.
Web servis testinin amacı Application Programming Interface (API)'lere uygulamanın beklendiği şekilde çalıştığını göstererek doğrulamaktır. Web servis testi uygulamanın fonksiyonelliğini, performansını ve güvenilirliğini kontrol etmek için kullanılır.
SOAP, Simple Access Protocol veya Basit Nesne Erişim Protokolu olarak isimlendirilir. Basit anlamda, internet üzerinden küçük miktarda bilgileri ya da mesajları aktarmak için kullanılan protokoldür. SOAP mesajları XML formatında olmakla birlikte genellikle HTTP veya TCP/IP protokolleri üzerinden gönderilirler.
REST API, temsilci durum aktarımı (Representational State Transfer) anlamına gelen REST mimarisine dayanan bir API türüdür. API (Application Programming Interface), özellikle web tabanlı sistemlerde farklı uygulamalar ve platformlar arasındaki veri alışverişi ve işlevsellik için kullanılır.
SOAP (Simple Object Access Protocol) Web Servis.
Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML), verileri paylaşılabilir bir şekilde tanımlamanıza ve saklamanıza olanak tanır. XML, web siteleri, veri tabanları ve üçüncü taraf uygulamaları gibi bilgisayar sistemleri arasında bilgi alışverişini destekler.
XML (Extensible Markup Language ya da Türkçesiyle Genişletilebilir İşaretleme Dili), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarayan bir işaretleme dilidir.
XML öncelikle verilerin depolanması ve taşınması için kullanılır. Geliştiriciler XML'i web siteleri oluşturmak için de kullanır, ancak HTML'den farklı olarak bu dil verileri ziyaretçilerinize göstermez. Sorunsuz çalışan web uygulamaları oluşturmak için genellikle Java ve SQL gibi diğer dillerle birlikte kullanılır.
SOAP, web servisler için veri aktarımı sağlar. SOAP, web servisler ile yapılması gerekenler hakkında bilgi içeren bir zarf (envelope) göndererek çalışır. Tipik bir SOAP zarfı, bir WSDL (Web Service Definition Language) yani web hizmeti tanımlama dili dosyası içeren bir header ve body içerir.
Postman, API istekleri oluşturmanıza ve göndermenize olanak tanır. Bir server'a istek gönderimi, bir veri kaynağından veri alımı veya bir API'nin işlevselliğini test etme işlemini yapabilirsiniz. Request(İstek), API endpoint (uç noktasının) URL'sini ve bir HTTP istek yöntemini içerir.
WSDL veya Web Servisleri Tanımlama Dili, XML tabanlı bir dildir. SOAP tabanlı bir web hizmetinin işlevselliğini açıklamak için kullanılır. WSDL dosyaları, SOAP tabanlı hizmetleri test etmek için kullanılır. SoapUI, test istekleri oluşturmak için WSDL dosyalarını kullanır.
SOAP (Simple Object Access Protocol - Basit Nesne Erişim Protokolü), Service-oriented Architecture felsefesini pratiğe uyarlayan iki interface'den biridir.
Bu yazımda Soap UI'dan bahsedeceğim. Soap(Simple object access protocol) web servis oluşturmak için kullanılan yöntemlerden birisidir. Web servis, HTTP protokolü üzerinden diğer sistemlere XML , JSON , CSV gibi ortak biçimlerle veri alışverişini sağlar. Soap programlama dilinden bağımsız olarak web servis oluşturur.
REST, web servis oluşturmak için kullanılan web servis yöntemlerinden birisidir. REST programlama dilinden bağımsız olarak web servis oluşturmak için kullanılan bir yapıdır. REST, HTTP protokolüne ait HTTP yöntemlerini ve HTTP durum kodlarını kullanarak gelen isteklere XML, JSON, CSV vb. olarak cevap verir.
Uç nokta tanımı
Uç noktalar, bir bilgisayar ağına bağlanarak ağla bilgi alışverişi gerçekleştiren fiziksel cihazlardır. Uç noktalara örnek olarak mobil cihazlar, masaüstü bilgisayarlar, sanal makineler, gömülü cihazlar ve sunucular verilebilir.
İngilizce Hypertext Transfer Protocol olan HTTP'nin Türkçe açılımı ise ''Hiper Metin Transfer Protokolüdür' Bu protokol, bir HTTP sunucusu ile veri alışverişine izin vermektedir. URL'ler arama motoru istekleri ve web sayfası içeriği şeklinde kişilerin karşısına çıkabilir.
Web servis entegrasyonu ile sitenizden dış kaynaklara (tedarikçi depoları, özel programlar, farklı eticaret siteleri) ürün, kategori, marka, sipariş ve müşteri verilerinizi aktarabilirsiniz. Aynı şekilde dış kaynakların sisteme bilgi girişinide sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri