Gülmek insanlarda bir olaya karşı oluşan fiziksel bir reaksiyon olup, karşılaştığı komik, eğlenceli ve mutlu olduğu durumlarda verdiği bir davranış biçimidir. Her insan kendisinin hoşuna giden durumlarda gülme refleksi gösterir.
Uzmanlara göre insan vücudu 3 farklı gözyaşı üretiyor: Refleks olarak ağlama ile kişi kendisini öfkelendiren duygulardan arınıyor, devamlı ağlama ile gözlerin nemli kalması sağlanıyor ve duygusal ağlama ise kişinin ruh sağlığına fayda sağlıyor.
Gülmek, insanları vücutta sağlıklı fiziksel ve duygusal değişiklikleri tetikleyecek şekilde bir araya getirir. Kahkaha bağışıklık sisteminizi güçlendirir, ruh halinizi iyileştirir, ağrıyı azaltır ve sizi stresin zararlı etkilerinden korur.
Gülmek, bir insanın yüz ifadelerinin, ses tellerinin ve diğer vücut bölgelerinin belirli bir şekilde hareket etmesi sonucu oluşan bir fiziksel tepkidir. Bu tepki, insanlar arasında anlaşma, bağlantı ve duygusal bir paylaşma sağlamak için kullanılır.
Gülmek bir çeşit dışa vurum gibidir. Gülerken kalp atışı hızlanır, derin nefes alınır, beyin tarafından 'endorfin' denilen kimyasallar salgılanır. Endorfin ise vücudumuzda gerginliği, ağrıyı azaltır. Gülmek de üzüntü veya öfke gibi bir boşalma yoludur, ancak bunun niçin böyle olduğu tam olarak bilinmiyor.
İlgili 27 soru bulundu
Gülmek insanlarda bir olaya karşı oluşan fiziksel bir reaksiyon olup, karşılaştığı komik, eğlenceli ve mutlu olduğu durumlarda verdiği bir davranış biçimidir. Her insan kendisinin hoşuna giden durumlarda gülme refleksi gösterir.
Güldüğünüzde beyniniz, endorfin de dahil modunuzu yükselten kimyasallar salgılıyor ve stres hormonu seviyesi azalıyor. Dolayısıyla gülmek, stres duygularını ve depresyon semptomlarını azaltabilir ve zorlu ortamlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Kalp damar sistemi üzerindeki etkileri arasında, kahkahanın kan basıncı üzerindeki etkisiyle geçici bilinç kaybına neden olabilmesi (gülmekten bayıldım), daha tehlikeli olarak da kalp atımlarını tetikleyen elektriksel akımlarda ve kalp ritminde bozulmalar hatta kalp krizlerine yol açabilmesi sayılıyor.
– Güldüğümüz zaman tümör ve virüslerle savaşan hücrelerimizin sayısı da artıyor. Bir anlamda gülerken sağlığımızı korumuş oluruz. – Özellikle ruhsal bazı hastalıkların tedavisinde gülme terapisi kullanılıyor. Hastalar üzerinde olumlu etkileri olduğu gözleniyor.
Öksürme, hapşırma, göz kapağının kırpılması, çocuktaki emme davranışı, hapşırınca gözün kapanması. Sonradan öğrenmeyle oluşur. Bireyden bireye farklılık gösterebilir. Örneğin bisikleti sürmeyi öğrenirken, öğrenme işlevi beynin kontrolündedir.
Gözlerimiz tahriş olmuşsa veya ağlarsak, gözlerimiz çok miktarda gözyaşı üretir. Ancak bazen gözlerimiz yeterli derecede gözyaşı üretmez veya gözyaşı film tabakasının bir ya da daha fazla katmanı bazı etkilere maruz kalır. Bu durumda, göz kuruluğu meydana gelir.
Ağlamak da gülmek kadar normal ve gerekli olan insani bir ihtiyaçtır. Her ne kadar toplumumuzda güçsüzlük olarak sembolize edildiği olsa da, aslında ağlamak güçsüzlük değil; aksine güçlü olan duygularımızı sembolize eder.
Gülümsemek, güler yüzlü olmak ve az gülmek sünnettir.
Ruha huzur verir. İnsanları kaynaştırır, insanlar arasında güven, sıcaklık ve yakınlaşma meydana getirir. Dostlukları arttırır.
“Güldüğümüz zaman yüzümüzdeki ve vücudumuzdaki kaslarımızı esnetiriz, nabzımız ve tansiyonumuz artar, daha hızlı nefes alıp veririz. Bu şekilde dokularımıza daha fazla oksijen göndeririz” dedi.
Kahkaha, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, ruh halini güçlendirir, acıyı azaltır ve sizi stresin zararlı etkilerinden korur.
Gülmek ve güldürmek beşerî yapımızdan kaynaklanan ihtiyaçlar- dandır. Bu iki ihtiyaç, Hz. Peygamber tarafından cevapsız bırakılmamış ve ölçülü olmak şartıyla caiz görülmüştür.
Gülmek kalp hastalıkları riskini azaltır
Gülmek kan dolaşımını canlandırarak özellikle kalbiniz için önemli olan kandaki oksijenlenmeyi artırır. Kan akışındaki bu önemli artış felç, kardiyovasküler rahatsızlık, kalp krizi riskini azaltabilir.
Hanefîlere göre kişi namaz kılarken kahkaha ile gülerse hem namazı hem de abdesti bozulur. Ancak kişi teşehhüde oturduktan bir süre sonra ve selâm vermeden önce bu şekilde gülerse namazı bozulmaz.
Duymadığınız bir şakaya gülen iki kişi görürseniz, -farkında bile olmasanız- muhtemelen gülersiniz. Yapılan çalışmalara göre gülmek gerçekten bulaşıcıdır: beyin gülme sesine tepki vermektedir ve ilgili yüz kasları bu neşeye ortak olmaktadır.
Şurada Paylaş! Bazı uzmanlara göre, talihsiz olaylar yaşayan insanlara gülünmesinin nedeni şaşkınlık duygusu. Çünkü gülmek eyleminin ortaya çıkmasına neden olana talihsiz olaylar, çoğu zaman aninden meydana geliyor. İnsanlar, ani gelişen olaylar karşısında ne yapacaklarını bilemiyorlar.
Patolojik gülme ve ağlama, santral sinir sistemi bozukluklarının bir çeşidi olarak davranışsal bir durumdur. Bu durumdaki hastalar, mutluluk veya üzüntü birlikte hissedilmeksizin sıklıkla aşırı ağlama nöbetlerinin sıklığından dolayı acı çeker. İnme sonrası emosyonel rahatsızlığın uygun yöntemlerle tedavisi önemlidir.
Gülme, beynin bir çok bölgesinin dahil oldu- ğu bir süreçtir. Bir espri duyduğunuzda öncelikle beynin en dış tabakası olan serebral korteksin sol yarı küresi söz- cükleri ve esprinin yapısını analiz eder. Ardından duygusal tepkilerle ilişkili olan ön (frontal) lob harekete geçer.
Hatta 32 diş ile gülmek diye bir deyim vardır. Her ne kadar 32 dişin birden görünmesi imkansız bir durum olsa da, bu deyimde anlatılmak istenilen durum; insanların hiçbir çekince olmadan, rahat bir şekilde, içlerinden geldiği gibi, doyasıya, dilediğince ve sonunu düşünmeden gülebilmeleridir.
Gülmek İyileştirir Derneği gönüllüleri, gülmenin iyileştirici gücüne inanarak, hem kendi sosyal farkındalıklarını yerine getirme fırsatı bulurken hem de kişisel yetkinlik ve becerilerini geliştirebiliyorlar.
Diyetisyen Cansu Kargu, 10 dakika aralıksız gülmenin yaklaşık 30 kalori yaktırdığını söyledi. Diyetisyen Cansu Kargu, diyet yapanlara bol bol gülmeleri tavsiyesinde bulunarak,"10 dakika aralıksız gülmek yaklaşık 30 kalori yaktırır. Öyleyse kilo verirken de pozitif olup bol bol gülüyor süreci hızlandırıyoruz" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri