Rahim iç yapısında ki anormallik nedeniyle, rahim iç kavitesinin şekli Y harfine benzediği için Y şeklinde rahim denilmektedir. Rahmin dış kısmı normaldir, rahim iç kısmında üst duvar içeriye doğru girinti yapmaktadır. Y şeklindeki rahim yapısında, rahim iç kısmında ciddi darlıklar oluşabilmektedir.
Sıkça sorulan sorular. Rahmin y şeklinde olması gebeliğe engel midir? Y şeklinde rahim genellikle gebeliğe engel olmaz.
Rahim, pelviste ters duran armut şekline benzer bir yapıdır. Yaklaşık olarak 7.5 santim uzunluğunda, 4.5 santim genişliğinde ve 3 santim derinliğindedir. Bebek sahibi olan kadınlarda rahim bu ölçülerden biraz daha büyük olmaktadır. Rahim bazen ön tarafa, karın bölgesine doğru eğilir buna 'antevert uterus' adı verilir.
Rahim şekil bozuklukları doğumsal, hormonal etkiler veya geçirilmiş cerrahi müdahalelere bağlı olabilir. Doğumsal anomaliler, organların henüz anne karnında iken normal bir şekilde gelişememesinden kaynaklanır. Rahmin doğumsal şekil bozuklukları, kadınların yaklaşık %5 ile %10'u arasında görülebilir.
T Shape Uterus; görünüm olarak ilk bakışta normal bir rahme benziyor olsa da rahim filmi gibi tıbbi görüntüleme yöntemleri ile izlendiğinde oldukça farklı bir forma sahip olduğu anlaşılabilir. Rahim; tepe noktası aşağıda olacak biçimde ters durmuş bir üçgen formuna sahiptir.
İlgili 19 soru bulundu
T şeklinde rahim ameliyatı histeroskopik yöntemle yapılır. Vajenden rahim içine girilen bu yöntemde rahim boşluğu yan duvardan kesilir ve genişletilir. Yaklaşık 20 dakikada tamamlanan bu işlemin ardından çekilen rahim filminde genişlemiş olan rahim görüntülenebilir.
Rahmin iç kısmının normalden daha dar bir yapıda olması sebebiyle ortaya çıkan… T şeklinde rahim, en sık karşılaşılan rahim şekil bozuklukları arasında yer alır. Rahmin iç kısmının normalden daha dar bir yapıda olması sebebiyle ortaya çıkan bozukluk, üreme sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.
Rahim şekil bozuklukları ultrason, rahim filmi ve MR ile anlaşılmaktadır, tanısı konulmaktadır. Özellikle hamile kalamama veya tekrarlayan düşük şikayetiyle başvuran kadınlarda yapılan ultrason ve rahim filmiyle rahim şekil bozuklukları anlaşılır.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
Sağa Deviye Uterus
Uterusun sağa doğru yatık olduğu görülüyor. Bu durum genellikle bir sorun teşkil etmez ancak bazen karın içi yapışıklıklar, iri kitleler vb sebeplerle meydana gelebilir.
Sonradan oluşan rahim bozuklukları ise iç doku iltihaplanması, vajinal enfeksiyon veya rahim içinde oluşan tümörlerden kaynaklı sorunlar şeklinde açıklanabilir. Ancak rahim bozuklukları, doğuştan veya sonradan, tedavi edilmezse gebelik elde edilmesi mümkün olmamaktadır.
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm'dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.
T' veya 'Y' şeklinde uterus
Normalde üçgen şekilli olan rahim boşluğunun, silindirik boru şeklinde olması ve her iki yan ve üst duvarlarda rahim boşluğuna doğru bombeleşme olması durumudur.
Yumurta üretimini sağlayan hormonlarda bozulmaya yol açan; kısa zamanda çok fazla kilo alma ya da zayıflama, stres, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, adreno genital sendrom, erken menopoz ve kısa luteal faz gibi çeşitli hastalıklar kısırlık (infertilite) ortaya çıkarmaktadır.
Rahmi olmayan ya da rahmi kısmen gelişmiş olan hastalar doğal yollarla gebe kalamazlar.
Bu noktada, menstrüasyon yani adet döngüsünün düzenli olarak takibi anne adayı için önemlidir. Kadın vücudu her ay adet döneminde kendini gebeliğe hazırlar. Periyodik yumurtlama dönemlerinde yumurtalıklarda bulunan olgunlaşmış yumurta folikülü çatlayarak döllenmeye hazır bir şekilde fallop tüplerine geçer.
Rahmin alınması ameliyatında rahim ile beraber yumurtalıklar da alınır ise hastada menopoz gerçekleşir. Ancak yumurtalıklar alınmadan sadece rahim alınırsa hastada menopoz olmaz. Sadece rahimin alındığı ameliyatlarda hasta adet göremez. Bu durumda menopoz bulguları gerçekleşmez.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Septum (çatal rahim; rahim içi perde), rahimin doğuştan gelişen bir anomalisi olup, rahim boşluğunun bir duvar veya perde ile yukarıdan aşağıya doğru ikiye bölünmüş olmasına verilen isimdir. Rahim boşluğundaki bu doku fazlalığı rahim iç hacmini daralttığı için önemlidir.
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
Dölyatağı, bağırsakların alt tarafında, göden bağırsağı ile idrar torbasının arasında, dölyolunun üstünde bulunur. Önden arkaya doğru yassı, 6–7 cm uzunluğunda, kabaca bir armut biçimindedir. Orta kısmının biraz altında "kıstak" denen bir boğumlanmayla iki kısma ayrılır.
Normal bir rahimde üst kısım belirli bir açı ile aşağı doğru zaten eğimlidir. Ancak bu eğimin artması rahmi iki parçaya bölüyormuşçasına kalp şeklini alması ile sonuçlanabilir. Bu duruma, arkuat uterus, halk arasında kalp şeklindeki rahim, denir. Doğuştan, üreme organlarının geliştiği aşamadan itibaren oluşmaya başlar.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Çift rahimli kadınlar, normal yollarla gebe kalabilir. Önemli nokta gebelik sonrası kontrollerin yapılmasıdır. Her iki rahminde döllenmesi durumunda, rahimdeki bebeğin gelişmesine bağlı sığmaması veya pozisyonu risk oluşturabilir. Bu durum oldukça risklidir ve doktor kontrolü gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri