En üstün olan ondan daha üstün olmayan anlamına gelmektedir. Allahu tealanın şanına yakışmayan her şeyden uzak olduğu anlamına gelmektedir.
El-Aliyy isminin zikir günü pazar günüdür. El-Aliyy isminin zikir saati (sabah doğarken ve ikindi namazı sonrası) Güneş saatidir.
“Yükseklik ve yücelik; şan, şeref, kuvvet ve kudret sahibi olmak” mânasındaki ulüv ve alâ' kökünden türetilmiş bir sıfat olup Kur'ân-ı Kerîm'de sekiz yerde Allah'ın ismi olarak geçer.
el-Aliyy (الْعَلِيُّ) : Yücelik ve hükümranlıkta kendisine eşit veya kendisinden daha üstün bir varlık bulunmayan.
El Aliyy esması faziletleri arasında itibarı arttırmaya saygı duyulmayı sağlamaya vesile olmaktadır. El Aliyy esması özellikle sabah namazından sonra ve akşam namazından önce zikredilmesi faziletli bir esmadır. El Aliyy esması Ya Aliyyü Celle Celaluhu şeklinde zikretmek oldukça faydalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
El-Aziz anlamı şeref ve onur sahibi, mağlup edilmeyen ve mağlup edilmesi mümkün olmayan, daima galip gelen sonsuz izzet sahibi demektir. El-Aziz Esmasının anlamı ise hakiki ve mutlak suret ile üstünlük sahibi, mağlup edilme olasılığı kesinlikle mümkün olmayan, sonsuz izzet, azamet, şeref ve onur sahibi.
El-Hayy ismi daima canlı, her şeye gücü yetebilen ve her şeyi bilen anlamına gelmektedir. El-Kayyum ismi ise yeri ve göğü ayakta tutan, tüm evreni idare eden manasındadır. El-Aliyy ise en yüce demektir. El-Azim ise sonsuz derecede büyük manasındadır.
El-Hafız, koruyup kollayan ve gözeten anlamını taşımaktadır. Tüm varlıklar kendi kaderlerine bağlıdır ve Allah ecel gelene kadar zeval olmadan koruyandır. Allah muhafaza edendir. Her şeyin koruyucusudur ve dengede tutandır.
Ali ismi dilimize Arap etkisiyle yerleşmiş bir sözcüktür. Yani Ali Arapça kökenli bir kelimedir.
500 defa okunduğunda haceti yerine gelir.Cenab-ı Hakk dileğini kabul eder. Râfî'u 24 : Maddi ve manevi olarak rütbenin yükselmesi ve rızkın bol olması için 351 kere okunur. 70 kere okuyan zalimlerin şerrinden emin olur. Pazartesi veya Cuma gecesi akşamdan sonra 440 kere okuyan halk arasında heybetli olur.
Allah Teala'yı zikir, tesbih, namaz veya Kuran'ı Kerim okuyarak anabiliriz. Ancak Allah ismini ve Allah'ın diğer doksan dokuz ismini anarken de şükrümüzü, saygımızı ve hürmetimizi en azından Celle Celaluhu (göklerin ve yerin nuru) diyerek dile getirmeliyiz. En doğrusu budur ve bir Müslümana yakışan da bu olur.
El-Alîm faziletlerinde “Yâ Alîm ism-i şerifini günde yüz kere okuyarak zikreden ve bunu sürekli olarak yapan kişilerin kalbi, şüphelerden ve evhamlardan arınır. Mü'min manasına ve bu duygu ve düşünce ölçülerine inanarak “Yâ Alîm ism-i şerifini zikreden ve zikre devam eden kişiler ilim ve irfan yolunda yükselirler.
Asaf isminin Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı birden fazla şekilde ele alınır. Bu doğrultuda özellikle Vezir, Erdem ve ileri görüşlülük gibi anlamlar üzerinden değerlendirilir. Aynı zamanda Hz. Süleyman'ın ünlü ve en güvenli veziri olarak da öne çıkar.
Asaf İsmi Kur'an'da Geçiyor Mu? Asaf ismi direk biçimde Kur'an ayetlerinde geçmez. Fakat buna rağmen Neml Suresinde anlatılan Hazreti Süleyman kıssalarında bulunan vezir, Asaf olarak yorumlanmıştır. Bahsedilen vezirin Asaf olduğuna inanılmaktadır.
Günümüzde sıklıkla kullanılan Yağız ismi, esmer olan, yiğit kişi ya da doru olan kişi anlamlarına gelmektedir. Erkek ismi olarak kullanılması ile yiğit anlamı kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu isim güzel ve bakımlı olan kişi anlamına da gelmektedir.
Hafîz ismiyle, “her şeyin varlığı kendisine bağlı olup kâinatı idare eden” mânasındaki kayyûm, “kötü şeylere engel olan” mânasındaki mâni', “bilip gücü yeten ve koruyan” anlamındaki mukīt ve “gözetleyip kontrol eden” mânasındaki rakīb ismi arasında anlam yakınlığı vardır.
El-Celîl, sıfatları sonsuz kemalde olan demektir. İmam Gazali, yakın anlamlı gibi bilinen Kebir, Celîl ve Azim isimlerinin farkını şöyle ifade eder. Demek Celîl ism-i şerifi “sıfatların mükemmel olduğu” anlamını taşır.
El-Hakim; her iş emrinde hüküm ve hikmet sahibi gerekeni en güzel biçimde yapan anlamındadır. Her işi hikmetli her şeyi hikmetle yaratan anlamına gelmektedir. Her şeyi ölçülü, hikmetle yaratan O'dur. El-Hakim esması Allah'u Teala'nın yegane hüküm ve hikmet sahibi olduğuna işaret eder.
Ya Hayy ismi şerifini zikretmeye devam eden kişinin hem ömrü uzun hem de afiyette olduğu gibi kalbi de Allah ın nuru ile nurlanır. Hasta olanlar okuması halinde şifaya kavuşurken, Ya Hayyu Ya Kayyum isimlerini 184 defa zikredenin her muradı Allah ın izni ile gerçekleşir.
Allah kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Diridir, kayyumdur.
El Hayy ismi şerifi hayat veren sonsuz hayat kaynağı, can veren anlamına gelmektedir. El Kayyum ismi şerifi in anlamı ise gökleri ve yerleri ayakta tutan, varlığı daimi anlamına gelmektedir.
“Büyüklük, ululuk, yücelik” mânasındaki celâl ile aynı kökten türeyen ve “büyük ve yüce oldu” anlamına gelen celle fiilinden oluşmuş bir tabirdir. Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir.
Duasının manası: "Azamet ve Kerem sahibi olan Azîm, Kerîm, kendisinden başka ilâh olmayan, ezelî ve ebedî hayat sahibi olan Hayy ve her şeyi ayakta tutan Kayyûm olan Allah'dan mağfiret diliyor ve tevbe ediyorum. O bütün ayıp, kusur ve kötülüklerden münezzeh olan Sübhan'dır."
Farsça kökenli bir isim olan Mirza, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasında yer alır. Mirza ismi ülkemizde pek çok farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla sıkça kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı ise, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kişilerdir.
Kayra isminin ilk anlamı saygın bir kimse tarafından yapılan iyilik, iyi niyet, özveri ve ihsan şeklindedir. Bir diğer anlamı ise daha inançsaldır. Kayra isminin ikinci anlamı da Tanrının koruyucu ve esirgeyici olması, Tanrının insanı koruması şeklinde açıklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri