Esmaül hüsnada yer alan El Batın esması Allahu Tealanın zatının gizli olduğunu ifade eden bir esmadır. Allahu Tealanın sınırsız olduğu ve varlığının kulların sınırlı olduğu için idrak edemediklerini ifade etmektedir. El Batın Allah'ın zatının görülmesi ve mahiyetini bilinmesi açısından gizli olması demektir.
- Şeytanın kafa karıştırması ile beraber verdiği vesveseden uzak durabilmek ve kurtulmak adına, 62 kez bu ismi şerif okunabilir, Bu anlamı ve fazileti ile beraber farklı rakamlar üzerinden El-Bâtın Celle Celalühü şekilde farklı yerlerde okunabilir.
El-metin esması 7 kere bu terkiple birlikte okunmalıdır. Ayrıca hiç konuşmadan Tekasür suresi 3 kere yazılır sırta asılır. Karın ağrısı için; Verilen terkiple Tarık suresi 7 kere okunur,el-batın esması 7 kere birlite okunur.
El- Batın ismi, Allah'ın isimlerinden birisidir. Gizli ve görünmeyen anlamına gelir. Aynı zamanda gözle algılanamayan manasına da gelmektedir. Yaratıklara her türlü nimeti lütfeden anlamına gelen el- Batın isminin çocuklara verilmesi uygun değildir.
- Kişiler işlerin tüm gizli taraflarını görebilmek için 5 vakit namazdan sonra 1106 kere ''Ya Zahir Celle Celâlühû'' zikrine devam edilmelidir. - Cuma Namazından sonra ''Yâ Zâhir'' ismi 15 kere okunur ise batını iç alemi münevver olur ve nurlanır.
İlgili 25 soru bulundu
Mesela, Allah Teâlâ'nın, “ez-Zahir” ve “el-Bâtın” (Hadid 57/3) isimleri buna bir örnektir. Ayetlerde ayrıca, zahirî ve bâtınî nimet (Lokman 31/20), zahirî ve bâtınî günah (Enâm 6/120, 151); dünyanın zahiri (Rum 30/7) gibi ifadeler kullanılır.
EL-EVVEL: İlk, varlığının başlangıcı olmayan Allah c.c. EL-ÂHİR: Son, varlığının sonu olmayan Allah c.c. EZ-ZÂHİR: Varlığı her şeyde açıkça görülen Allah c.c.
Bâtın kelimesinin masdarını oluşturan batn ve butûn “gizli olmak; bilmek, bir şeyin iç yüzüne ve bir kimsenin sırlarına vâkıf olmak” mânalarına gelir. Batn veya butûnun karşıtı olan zuhûrun mânaları içinde de “açık ve âşikâr olmak”, ayrıca “muttali olmak” gibi anlamlar vardır.
Bâtın; gizli olan, bir şeyin gerçeği, iç yüzü anlamına gelir. Aynı zamanda İslami anlayışta Allah'ın 99 adından biridir. Terim, İranlı Gazali gibi Sünni Alimleri tarafından bu görüşleri benimseyen kişilere yönelik suçlayıcı bir anlam yüklenerek de kullanılmıştır. Tarihte en iyi bilinen örnekleri İsmaililerdir.
Batın aslında El- Batın olarak Kuran'da geçen ve Allah'ın en güzel isimleri arasında yer alan bir isimdir. Bütün gizliliklerden haberdar olan ve yarattıklarına her türlü nimeti bahşeden anlamlarını taşımaktadır.
Ya Batın Esmasının Fazileti
Bir şeyden korkuyorsak veya bir duamızın kabulünü istiyorsak bu ismi şerifi 62 defa okumak gerekmektedir. Hayatımız içerisinde Allah'a niyaz ederek niyet ettiklerimizin yerine gelmesini istiyorsak 2 rekat namazın ardından 145 defa bu ismi şerifi okumak gerekmektedir.
El Basıt esması Allahın genişlik veren istediğinde rızkı artıran istediğine hayrı veren tek yaratıcı olduğunu ifade etmektedir. El Basıt esması Allahu Tealanın rızasının en yüksek derece olduğunu Onun rızasını kazanmanın en büyük hayır olduğunu göstermektedir. Allah dilerse her şeyi bollaştırabilmektedir.
İşte El-Bari esmasının fazilet ve faydaları: l Bu güzel esmayı 7 gün süreyle her gün 100 defa okuyan kimse selamete erer ve afetlerden korunur. l Ya-Bari esmasını günde 210 kez şems saatinde okuyan kişi düşmanlarını yener ve feraha erer, zihni, aklı gelişir.
Batın, karın bölgesini ifade etmek için kullanılan tıbbi bir terimdir. Bu sebeple; alt ve üst karın bölgesinde bulunan bütün iç organlar, tüm batın USG yöntemi ile incelenebilir.
Bâtınîlik, Anadolu'da önce Kızılbaş, sonra 18. yy'dan itibaren Anadolu Alevîliği adı ile söylenir oldu.
batın (abdomen, karın) - Kaburga kemiklerinden kasıklara kadar olan kısım.
Bu yüzden bâtın ilmi ancak zeki, yetenekli, istekli ve kalp gözü açık kimselere öğretilir. Bâtın ilmini işaretle değil sözle anlatan ilk süfî Zünnûn el-Mısrî'dir (ö. 245/859). Fakat o bu ilmi sadece kendisine inananlara anlatmaktaydı.
“Karın” anlamıyla batın kelimesi, bir kimsenin kız çocuğundan olan torunları mânasına evlâd-ı batn, “sırt” anlamına gelen zahr da kendi erkek ve kız çocukları ile erkek çocuğundan olan torunları mânasına evlâd-ı zahr şeklinde de kullanılır (Bilmen, IV, 293; Berki, s. 17).
zâhir= şu gördüğümüz alem ve onda cereyan edenlerdir. bâtın= hepimizin iç âlemi; aklı, kalbi, zihnidir. kuralımız şudur: zâhir ile bâtın iki ayrı denizdir. aralarında bir perde vardır, birbirlerine karışmazlar.
dünyevi ilim ve algılayamadığımız; Akıl, sezgi ile. algılanan ise, batın ilmidir. Dolayısiyle ilim ikidir; Zahiri(dış-görünen) ilim ve. Batıni(iç-görünmeyen) ilim.
Sözlükte “ortaya çıkmak, belirgin olmak; üstün olmak, galip gelmek; yardım etmek” anlamlarındaki zuhûr kökünden türeyen zâhir, terim olarak “varlığını ve birliğini belgeleyen birçok delilin bulunması açısından belirgin olan” mânasında kullanılır (Kāmus Tercümesi, II, 512; Zeccâcî, s. 137).
Günlük namazlardan sonra okunan El Evvel esması, ilim yolunda başarılı olmasını sağlar. Uyumadan önce okunduğu takdirde müminin kalbi şeytanın vesveselerinden uzaklaşıp Allah aşkıyla dolar. El Evvel zikrinin en önemli faziletlerinden bir diğeri insanın kalp gözünü açması ve maneviyatını güçlendirmesidir.
Mutasavvıfların hadis, kelâm ve fıkıh gibi dinî ilimlere verdikleri ortak isim. Gizli hakikatleri konu alan ve bu yolla insanı mânevî kurtuluşa ulaştırdığına inanılan ilim. Tasavvufta bâtın ilminin (lüb) karşıtı olan zâhir ilmi (şeriat) için kullanılan bir terim.
Batın Adının Kökeni
Batın adı, Arapça dil ailesinden gelmekte olan bir isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri