El Hadi esması Allahın dilediğini hidayete erdiren yani doğru yola ulaştıran hak yolda olmasına vesile olan bir esmadır. El Hadi esması Allahın kullarını hidayete erdiren ve doğru yolda olmalarını seven bir yaratıcı olduğunu ifade etmektedir. Allahu Teala af ve mağfiret eden ve kullarını hidayete erdirendir.
Her gün 21 defa Ya Hadi esmasını zikreden kimseyi Allah hidayete erdirir. Her gün 5 vakit namazın ardından 400 defa Ya Hadi Celle Celalühu şeklinde zikreden kimse tüm işlerinde başarılı olur. Ya Hadi Celle Celalühu zikri kişinin hayırsız olacak işlerden uzak durmasına vesile olur.
"Doğru yolu bulmak; yol göstermek, rehberlik etmek" anlamına gelmektedir. "Yol gösteren, hayır ve mutluluk veren bir hedefe rehberlik eden" anlamlarına da gelmektedir.
Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Estağfirullah veya "estağfurullah tövbe" sözünü birçok kişi kullanır. Günlük hayat içerisinde ve ibadet zamanlarında sıkça geçer. Arapçaya baktığımızda Estağfi kelimesinin anlamı "af ve bağışlanma" anlamına gelir.
İlgili 23 soru bulundu
Ya Vedud ismi, Allah'ın en çok sevilmeye layık olan ve kullarını çok seven olduğu şeklinde ifade edilebilmektedir.
Farz namazlardan sonra “estağfirullah” demenin dayanağı nedir? Farz namazların peşinden istiğfarda bulunmak sünnettir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) selâm verip namazdan çıkınca üç kere istiğfarda bulunup “Allâhümme ente's-selâm ve minke's-selâm…” derdi (Müslim, Mesâcid, 135 [591]).
- El-Hasîb ismi düşmanlarından korunmak ve geçim sıkıntısından kurtulmak için ''Ya Hasib Celle Celalühü'' diyerek 80 kere okunmalıdır.
El- Bedi esması, herhangi bir örneği ya da benzeri olmadan yaratan anlamına gelir. Ya Bedi zikri Allah'ın insanlar için yarattığı için sayısız nimet için şükretmemize vesile olur. Günde 99 kez zikredildiğinde kişi maddi manevi tüm sıkıntılarından kurtulup rahata erer.
Sözlükte “bir nesneyi gereğince bilmek için yoklayıp sınamak, bir şeyin iç yüzünden haberdar olmak” anlamına gelen hubr (hibre) masdarından sıfat olup “bilen, bir nesnenin mahiyetine ve iç yüzüne vâkıf olan” demektir.
“Korumak, görüp gözetmek, ihmalkâr ve gafil davranmayıp dikkatli ve basîretli bulunmak; anlayıp bellemek, ezberlemek” anlamlarındaki hıfz kökünden sıfat olup “koruyan, hiçbir şeyin kaybolmaması ve ihmal edilmemesi için gerekli tedbirleri alan” demektir.
En Nur, doğru yolu gösteren, ışıklandıran ve insana bilmediğini gösteren anlamına gelir. Ya Nur esmasını 99 kere zikretmek, işte başarı ve ticarette helal kazanç getirir.
Haceti olan kişilerinde 16.641 kez “Ya Latif” esmasını zikir vaktinde okuması gerekir. Zor bir durumdan kurtulmak isteyenler de 129 defa “Ya Latif” esmasını namazlardan sonra zikir yapmaktadır. Hastalıklara ve güçlüklere karşı dayanıklı olmak için 129 defa zikretmelidir.
Er Rafi esması Allahu Teala'nın istediği şeyleri istediği zamanda yüceltmeye ve yükseltmeye layık olmayı ifade eder. Allah'ın ilmi ve yüceliği ile yükselmeyi, Allah'ın bağışlayıcılığını kazanmaya çalışan kullar dua öncesi ve sonra, namaz öncesi ve sonrası Er Rafi esmasını zikretmektedirler.
- Her işte başarılı olabilmek ve hastalıkta şifa bulabilmek için 5 vakit namazdan sonra 108 kere ''Ya Hakk Celle Celalühü'' zikrine devam edilmelidir. - Doğruyu ve hakkı bulmak için günde 108 kere zikir olarak okunmalıdır. - Bu ismi vird eden kişiler görevlerini devamlı yapma azmi içerisinde olurlar.
Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Bari, emsali ve maddesi olmadan yaratan ve yarattığı evreninin bütün parçalarını düzen ve ahenk içinde var eden anlamına gelir. El-Bari ismi şerifi, Allah'ın sonsuz yaratma gücünü aynı zamanda yarattığı her şeyi uyum içinde ve kusursuz yaratmasını simgeleyen bir isimdir.
El-Bedi esması, bu haliyle kullanılabildiği gibi “Ya Bedi” şeklinde de teşbih edilebilmektedir. Bu teşbihe devam eden kişilerin dünya üzerinde erişemeyeceği istek olmadığı rivayet edilmektedir.
- Temiz bir şekilde abdestli olarak kıbleye karşı ve tenha bir yerde bu isim 5115 kere zikredilir ve Allah'a dua edilir ise istekleri yerine getirilir ve kolayca çözülür. - Her gün '' Ya Hâlık celle celâlühû'' zikrine 731 kere devam edilir ise o kişi sıkıntılarından kurtularak işlerinde başarılı olur.
Acıma ve bağışlaması ceza vermesinden daha önce olandır. Günahkarlara karşı da ceza da aceleci olmayan Allah'tır. Yumuşak huyludur ve hikmet sahibidir.
“Azamet sahibi, büyük, yüce ve münezzeh olmak; uzun ömürlü olmak” mânalarına gelen celâl (veya celâle) kökünden türemiş bir sıfattır. Allah'a nisbet edildiğinde “hiçbir kayıt ve kıyas kabul etmeksizin azamet sahibi, kadrü kıymeti ve mertebesi en yüce olan” gibi anlamlar taşır.
Diğer yandan Estağfurullah kelimesi istiğfar sözcüğünden türemiş şekilde gelmektedir. İstiğfar kelimesinin anlamı ise 'Allah'tan suçlarının bağışlanmasını dilemek, tövbe etme' üzerinden değerlendirilmektedir. Türkçe anlamı ile amaca uygun şekilde gündelik yaşamda kullanılabilen bir sözcüktür.
Bu nedenle istiğfar çekmek oldukça önemlidir. İstiğfar duası "Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh" şeklindedir. günde 70 kere istiğfar çekmek sünnettir.
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
“Ya Vedud Celle Celalühü” ismi şerifini okuyan kimse, çevresindekilerden saygı görür ve onlara laf geçirebilir. El Vedud zikrine devam eden kişilerin kalbi nurlanır ve iç huzura kavuşur. Her gün “Ya Vedud Celle Celalühü” tesbihi yapan kişi borçluysa borçlarından, yoksulsa da bu yoksulluktan kurtulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri