El- Mani, Allah'ın hem dünyada hem de ahirette kullarını koruyup gözetmesi, haksızlığa ve fitneye engel olması demektir.
Her türlü musibetten ve beladan korunmak için günde 161 defa bu ismi zikredebilmesi gerekir. Bir türlü insafa gelmeyen, zulmeden, söz dinlemeyen kişilere karşı el-Mani zikrinde bulunmak karşıdaki insanın şerrinden korur. "Ya Maniu Celle celalühü" diyerek 161 kere okuyan kişi bütün korkulardan emin olur.
Sözlükte “mahrum etmek, vermemek, engel olmak” mânasındaki men' kökünden türemiş bir sıfat olup “kötü şeylere engel olan, bunların gerçekleşmesine müsaade etmeyen” anlamında Allah'ın isimlerinden biridir.
El Mani esması uzun bir yolculuğa çıkmadan önce 161 defa Ya Mâni Celle Celalühü şeklinde zikredildiğinde kişinin evini koruma altına almasına vesile olur. Maddi ve manevi zararlardan korunmak, korku, endişe ve kaygılardan uzaklaşmak için her gün 161 defa Ya Mani ismini zikredilir.
Saçı kara Yörüklerinde ise ilkbaharda koyun kırkımı sırasında, yaylalara göçerken konalga yerlerinde karşılıklı mani atışmaları yapılır ve türküler söylenirdi. Mani söylemek, mani okumak, mani açmak, mani çekmek şans çekmek, mantuvar açmak gibi sözlerle ifade edilirdi.
İlgili 40 soru bulundu
Sabah evden çıkarken Ya Mani esmasını okuyanlar manevi sıkıntılarından kurtulur.
Mâni söyleme geleneği, günümüzde genellikle kadınlar arasında devam etmektedir. Kına gecesinde ya da düğünde bir araya gelen kadınlar, mâni söyleyerek eğlenmektedirler. Mâniler, çoğunlukla çalgısız söylenmekle birlikte bazen tepsi veya bakır çalınarak alkışlar eşliğinde de söylenmektedir.
Ya Maniu Celle celalühü” diyerek 161 kere okunur. Uyumadan önce El-Maniu ism-i şerifi, okunursa hanımı ile kocası arasındaki öfkenin gideceği söylenir. Bu isim usulüne uygun bir şekilde zikredilirse, kişiyi evde ve yolculukta her türlü tehlikelerden koruyacağı rivayet edilir.
EL-ĞANÎ: Çok zengin olan, hiçbir şeye muhtaç olmayan Allah c.c. EL-MUĞNÎ: İstediği kuluna zenginlik veren Allah c.c. EL-MÂNİ: İstediği zaman istediği şeye engel olan Allah c.c. Senin güzel isimlerini öğrenip onlara uygun yaşamayı bizlere nasip eyle Allah'ım!
- Gıdalandıran, besleyen, bakan ve gözeten, muktedir olan ve her şeyin karşılığını veren, şahit olan Yüce Mevlamızdır.
Varlığı ve yokluğu şer'î hükmün varlığına ve yokluğuna alâmet kılınan durum, nitelik anlamında fıkıh usulü terimi. Bazı mazeretlerden dolayı aslî hükmün gereğine uymamayı meşrû hale getiren geçici hüküm.
Genellikle ten dörtlükte yazılan maniler kendine özel bir kafiye şeması bulunmaktadır. Bu kafiye ''aaxa'' şeklinde olmaktadır. Aşk, özlem, hasret ve ayrılık gibi konular başta olan ve her konuda yazılan nazım şekline mani denmektedir.
En Nur, doğru yolu gösteren, ışıklandıran ve insana bilmediğini gösteren anlamına gelir. Ya Nur esmasını 99 kere zikretmek, işte başarı ve ticarette helal kazanç getirir.
Esmalarla çalışmanın bir çok yolu var bunlardan en bilineni esmanın ebced değeri kadar günlük okumak ve buna en az 40 gün devam etmek. Yani Ya Rezzak esmasını ebced değeri 308 'dir ve 40 gün boyunca her gün 308 adet okuyorsunuz. Bir diğer yöntem; esmanın ebced sayısı kadar gün boyunca okunması.
Es-Selam Esmasının Anlamı Nedir? Es-Selam esenlik, ferahlık veren, her türlü kötü durumdan selamete erdiren ve gözetip koruyan anlamlarını taşımaktadır. Allah'ın kullarını selamete kavuşturduğu, cennete giren tüm kullarına da selam veren anlamı da vardır.
Bu esmanın her gün okunması ile de zalimin şerrinden ve düşmanın hasedinden, kişinin başına gelebilecek olan her türlü kötülüklerden korunmaktadır. Her gün 630 kere El- Müntekim esmasının okunması ile kişiye kimse hiçbir şekilde zarara veremez.
Ya Muğni esması zenginliğin kapılarını açan bir esmadır. Ya Muğni esmasının zikri 100 kere veya 1000 kere yapılmalıdır. Ya Muğni esmasını zikretmek maddi kapıların açılmasının yanında manevi kapıları da açmaya vesile olmaktadır. Manevi olarak rahatlamaya huzur bulmaya vesile olan bir esmadır.
Sözlükte “zengin olmak, ihtiyacı bulunmayıp müstağni kalmak” anlamındaki gınâ (ganâ') kökünden türemiş bir sıfat olan muğnî “zenginlik verip tatmin eden” demektir. İbnü'l-Esîr, Allah'a nisbet edilen muğnî ismine “dilediği kulu her türlü ihtiyaçtan kurtaran” mânasını vermiştir (en-Nihâye, “ġny” md.).
Hastalık ve musibet anında Yâ Ganiyy ism-i şerifi (1060) kere okunursa, hastalık ve musibet ortadan kalkar, yerine sağlık ve afiyet alır. 5 vakit namazdan sonra 1060 kere "Ya Ğaniyy celle celâlühû" zikrine devam eden herkes tarafından sevilir ve kötü huylarından kurtulur.
- Kişinin hanesine girecek olan rızkı yükseltir. - Allah-u Teala'nın sevgisini kazandırır. - Saadet ve kurtuluşun yolunu açar. - Bol bol zikir çekmek Allah'ın sevgisini ulaşmak anlamına gelir.
Ya semi esmasının fazileti için her gün 180 defa "ya semi" diye zikir çekilmesi gerekmektedir. Özellikle Perşembe günleri sabah namazının ardından 500 defa "ya semi" zikri edilmesi edilen duaların kabul edilmesini sağlar.
Anonim halk edebiyatında en küçük nazım biçimidir. Çoğunlukla 7 heceli dört mısralık bir bentten meydana gelir. Ama mısraları 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş mânîler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü mısralar birbirleriyle kafiyeli, üçüncü mısra serbesttir.
Bir dörtlükten oluşan mani anlam bütünlüğü gösterir. Genellikle ilk iki dize doldurma dizedir, anlam ağırlığı ve verilmek istenilen mesaj üçüncü ve dördüncü dizededir. Doğaçlama söylenilen manilerin ilk iki dizesi hazırlıktır(2). Maniler, maniciler tarafından söylendiği gibi herkes tarafından da söylenmektedir.
Özet: Mâni, anonim Türk halk edebiyatında yaygın olarak görülen bir nazım şeklidir. Türk dünyasının genelinde çeşitli isimler altında görülen mâniler özellikle Anadolu, Balkanlar, Kafkas ve Ortadoğu'da yaşayan Türk toplulukları arasında daha canlıdır. Anonimlik-anonim olma, mânilerin temel özelliklerden birisidir.
Ya Mümit Celle Celalühü zikri her gün yapıldığında maneviyatın artmasına, hak yoluna girilmesine vesile olur. Her gün 490 kez El Mümit zikrine devam eden kişi düşmanlarından korunur. Sevdikleriyle arası düzelir. Her sabah uyandıktan sonra 100 kez zikredilen El Mümit esması düşmanlara üstünlük sağlamaya vesile olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri