Devlet memurları kanunu, kamu personeli olan eşin atama istediği yerde uygun kadro veya görev bulunmaması nedenleri ile atama yapılmadığında, ataması yapılmayan eşe eşinin görev süresi boyunca izin verilmesine de hükmetmektedir.
6. Eş Durumu Nedeniyle Tayin Talebinin Reddi ve İptal Davası Şartları oluşan ve yasal mevzuata uygun olarak yapılan eş durumu nedeniyle tayin talebinin ilgili kurumlarca reddedilmesi halinde bu ret kararının iptali talebiyle dava açılması mümkündür.
Eş durumundan tayin hakkı sadece memur çiftler için geçerli değil. Şart kaldırıldı, artık eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Ancak bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Memurların eş durumundan tayin istemeleri için eşlerinin de memur olmasına gerek yok. Bu konuda yapılan değişiklikle bu şart kaldırıldı. Dolayısıyla eşi SSK'lı çalışan veya kendi işini yapan bir memur da eş durumundan tayin isteme hakkına sahip.
Eş durumu tayini Ocak ve Temmuz aylarında ilan edilen kuralarla yapılır. Diğer tayinleri 3+1 yıl olan 4 yılını doldurduktan sonra isteyebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Eş durumundan tayin hakkından yararlanabilmek için evliliğin nikâh akdi ile başlamış olması gerekir. Bu süre nikâhın yapıldığı tarihten itibaren başlar. Nikâh tarihinden itibaren gerekli belgeler toplanarak başvuru yapılır. Evliliğin devam etmesi gereken beli bir süre zorunluluğu yoktur.
Yani nikah yapıldığı tarihten itibaren bu hakkımız başlıyomu yoksa 6 ay 1yıl gibi nikah süreci isteniyor mu? CEVAP: Eş durumundan faydalanabilmek için belli bir süre şartı bulunmamaktadır. Yani nikâhın yapıldığı tarihten itibaren gerekli evraklarla başvurmanız durumunda mazeret durumunuz değerlendirilecektir.
EŞ DURUMU MAZERETİ BAŞVURUSUNDA GEREKLİ BELGELER;
gösteren belge, Evlilik cüzdanı örneği, • Başvuru tarihleri arasında alınacak eşine ait ikametgâh belgesi, • Başvuru tarihleri arasında E-Devlet üzerinden alınacak hizmet belgesi.
Eş durumu özrü nedeniyle naklen tayin talebinde bulunacak personelden istenecek evraklar MADDE 2- a) Başvuru Dilekçesi, b) Eşinin çalıştığını gösterir hizmet belgesi, c) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak prim gün sayısını gösterir belge, ç) Aile cüzdanı fotokopisi.
SORU 16: Başvurularda kaç tercih yapılacaktır? CEVAP 16: Öğretmenler, mazeretlerinin bulunduğu ildeki tüm eğitim kurumları arasından en çok 40 (kırk) tercihte bulunabilir.
Yayımlanan ilan metinlerinde kurada ataması yapılıp yeni görev yerinde başlayışını yapmayanlara 1 yıl kurum içi atamalara başvuramama cezası olacağı belirtiliyor. Başvuru yapıp sonradan vazgeçenlerin kuradan 2 gün öncesine kadar başvurularını iptal etmeleri gerekiyor. Bu durumda ceza almayacaklardır.
ATAMA TARİHİ BELLİ OLDU!
Öğretmenlerin mazerete bağlı yer değişikliği atamaları 23 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.
Eşlerden her ikisinin de sözleşmeli personel olması halinde üst durumda olan eşin çalıştığı il'e; eşlerden birinin sözleşmeli diğerinin kadrolu personel olması halinde ise sözleşmeli eşin çalıştığı il'e; öncelikle bakılarak diğer eşin görev yeri D ve C hizmet grubunda bulunan eş'e bağlı olarak değiştirilebilir.
Devlet Memurları Kanunu'nun 94. maddesinde, memurluktan genel bir çekilmiş sayılma hali düzenlenmiştir: “Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.”
Eş durumu tayininde hizmet puan şartı aranmayacak.
İlimiz Sağlık Kurum ve Kuruluşlarına Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 18. maddesinin 4.fıkrası '' Mazeretleri (Eş,Sağlık,Öğrenim) nedeniyle tayin edilen personel, mazeretinin devam ettiğine dair bilgi ve belgeleri her yıl Ocak ayında çalıştığı kuruma bildirmekle yükümlüdür.
MEB kılavuzunda yer alan bilgiye göre başvurular, "mebbis.meb.gov.tr" veya "personel.meb.gov.tr" adreslerindeki "MEBBİS Mazeret Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Başvuru Formu" doldurularak yapılacak ve belgeler eğitim kurumu müdürlüğüne teslim edilecek. Atamalar ise ağustos sonunda gerçekleşecek.
MEB'de 3+1 olan kişi 3 yılı doldurunca Sağlık Bakanlığında çalısan eşin yanına tayin isteyebilir. Sağlık Bakanlığında olan eş, MEB'de çalılan eşin yanına eş kadrolu olmadığından tayin isteyemez. O yüzden en yakın zaman MEB'de çalışan eşin 3 yılı doldurup tayin istemesi gerekir.
3 yılını dolduran ve devlet memurluğu statüsüne geçen personelin mazeret tayinleri olan eş durumu, sağlık mazereti ve can güvenliği tayinleri yapılmaktadır. Ancak isteğe bağlı tayinleri isteyebilmesi için kadroya geçtikten sonra artı bir yıl daha görev yapması gerekmektedir.
Engel oranı %60 olup raporda ağır engelli ibaresi yazmıyorsa özür grubundan atama istemek mümkün değildir.
Müracaat Yeri MATSO Sicil Müdürlüğüdür.
Bu düzenlemenin hayata geçmesi ile sözleşmeli çalışan sağlık personelimiz, ilk atandığı yerde 3 yıl çalıştıktan sonra talebi halinde memur kadrosuna geçebilecek.
İl içi ve iller arasında aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri veya engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değişiklikleri yapacak öğretmenler başvurularını 'mebbis.meb.gov.tr' veya 'personel.meb.gov.tr' internet adreslerinden gerçekleştirecek.
Yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; -Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 16 maddesinin 2 fıkrasının (c) bendi hükmü uyarınca boşanan memurlara bir defaya mahsus olarak yer değişikliği hakkı tanınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri