Yapışmaz titanyum, seramik ya da çelik kaplama yapılan makarna tencereleri mutfağınız da mutlaka bulunması gerekenler arasındadır.
Teflonlarda metal çatal bıçak kesinlikle kullanılmamalıdır. Yağsız pişirmeniz gereken yiyeceklerde örneğin et ve balık türlerini teflon tencerelerde pişirebilirsiniz. Ancak bu tür tencerelerde pilav ve makarna pişirmenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz.
1-) Çelik Tencere
Paslanmaz yapıları ile sağlık açısından önemli olan bu tencereler, çok kişilik yemek pişirme konusunda size yardımcı olur. Büyük çelik tencerelerde genellikle çok kişilik yemekler pişirebilirsiniz. Örneğin çorbalar ve sulu yemekler gibi yemekleri bu tarz tencerelerde kolayca hazırlayabilirsiniz.
Kaplaması soyulan veya çizilen granit tencereler, insan sağlığı açısından zararlı materyallerin gıdalara yapışmasına sebep olabileceği için hemen değiştirilmelidir. Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir.
Spagetti/ Makarna tencereleri
Makarna tencereleri genelde 20-26 cm çap aralığında bulunan derin tencerelerdir. Özellikle spagetti pişirirken derin bir tencereye ihtiyaç duyulur. Çelik ya da yapışmaz titanyum, seramik kaplama malzemelerden yapılan bu tencerelerin bazılarında süzgeç kısmı da bulunmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusuna cevap olarak köfte tarifleri, pilav ve makarna tarifleri için seramik kaplar tercih edilebilir.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
Çelik Tencere Tava ve Özellikleri
Yemeklerin kolaylıkla pişirilmesini sağlıyor, aynı zamanda yemeklerin buzdolabında muhafaza edilmesini mümkün kılıyor. Oksitlenmeye karşı çok dayanıklı olan çelik tencere bu özelliğinden ötürü pek çok insan tarafından tercih ediliyor.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz.
Çelik malzemesinden üretilen çelik tencereler, en sağlıklı tencere çeşitlerinden biridir. Kanserojen madde içermeyen çelik tencereler, çizilme ve oksitlenme gibi durumların en az görüldüğü tencere çeşitlerinden birisidir.
Kullanacağınız çelik tencere veya tavaya bir bardak sofra tuzu ilave edin. Sofra tuzunu tavanın bütün yüzeyini kaplayacak şekilde yayın ve ısıtma işlemine başlayın. Isıttığınız tuzu sıcakken temizleyin. Temizleme işleminin ardından tavanızın yüzeyi pürüzsüz ve yapışmaz bir hal alacak.
Çelik tencere içerisine koyulacak sirke, karbonat ve su karışımı tencerelerin kolayca parlamasına yardımcı olacaktır. Su ve limon tuzu, kararmış çelik tencereler için oldukça etkilidir. Bireyler evlerinde su ve limonu karıştırabilir ve karışımlar kullanılan tencereler süngerle parlatılabilir.
Mutfaklarda en çok kullanılan eşyaların başında, çelik tencere ve tavalar gelir. Bu eşyalar çabuk yanar, kireç ve is tutar. Ayrıca zaman içinde parlaklıklarını kaybeder eski bir görünüme kavuşur. Çelik tencerelerin bakımı doğru bir şekilde yapılmazsa, bu tencerelerde pişirilen yemeklerden yeterli oranda verim alınamaz.
Evdeki koşuşturmanın içinde aceleyle yemek yapmaya çalışıyorsanız, ocaktaki yemeği unutmuş olmanız çok normal. Dibi tutan yemekler çelik tencere ve tavaların kararmasına neden olur. Eski ve kirli bir görüntü oluşturan bu durum canınızı sıkmasın.
Sert ovma teli ile ovarak temizlenen çelik tencereler çizilir ve özelliğini yitirir. Daha önemlisi sağlığınız için ciddi tehlikeler oluşturur. Çelik tencereler zamanla kararır.
Çelik tencere için bir püf nokta; pirinçleri koyar koymaz karıştırmayın. Tabanına yapışan pirinçleri ancak parçalarsınız ve dibinin tutmasına sebep olursunuz. Pirinçleri eklediğiniz gibi bırakın öylece. Bir dakika içinde tabanındaki pirinçler kendiliğinden ayrılacaklar.
Ayrıca saklama kabı olarak kullanmamalısınız. Çelik tencerede her türlü yemeği, pişirebilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız yiyecekler için çelik tencereler iyi bir tercih olacaktır. Seramik tencereler tıpkı teflon gibi yapışmaz yüzeye sahiptir.
Çelik tavalar, üzerinde kırmızı et, tavuk gibi besinler pişirirken yapışmasına neden olur. Bu yüzden pişirme işlemleri için bu tarz tavalar çok fazla tercih edilmez.
Paslanmaz çelik döküm tava döküm malzemeden üretilmiştir ve yapışmaz özellikte oluşu ile uzun yıllar kullanım imkanı vardır.
2. Evet süslü çok ısınıyor.
Paslanmaz çelik, ısıyı daha önce belirttiğimiz gibi verimli bir şekilde iletmeyecektir fakat sağlık açısından kullanımı çok daha güvenlidir. Alüminyum ekipmanlar ise çelikten çok daha hafif ve ucuzdur.
Dr. Turan Güven Yaptığı çalışma ve araştırma sonucunda günümüzde evlerde yemeklerin pişirildiği, çelik ve alüminyum tencerelerin kanser ve ALZHEİMER (unutkanlık) hastalığını ciddi manada tetiklediğini belirterek, bunların yerine insan sağlığı açısından daha sağlıklı olan bakır tencerelerin kullanılmasını tavsiye etti.
Bulgur pilavı yaparken, tencere olarak döküm, teflon veya çelik tencereler tercih edin.
Döküm Tava Mı? Granit tava döküm tava farkı yapısal olarak dikkat çeker. Granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken; saf demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptir. Seramik döküm ya da demir döküm tavalar hassas bakım isterken; granit tavanın bakımı çok kolay ve zahmetsizdir.
Özellikle suyunun pirince yetersiz kaldığı durumlarda pilavın dibinin tutması kaçınılmaz bir hal alıyor. Pişmek için yeterince su bulamayan pirinçler fazlaca pişip tencerenin ya da tavanın tabanına yapışıyor. Hal böyle olunca da pilavınızda yanmalar ve tat bozulmaları ortaya çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri