Eş Şehid her şeyi gören ve her şeye şahit olan demektir. Eş Şehid esması ise Allahu Tealanın her şeyi bilen her şeye şahit olan yaratan olduğu anlamına gelmektedir.
Asi ve huysuz evlada sahip olan kişiler sabah namazından sonra çocuğuna doğru 21 defa ''Ya Şehid Celle Celâlühü'' ismini okur ve üflerse Allah'ın izni ile çocuğun huysuzluğu gider, anne ve babaya itaatkar bir evlat olur.
“O Allah ki, göklerin ve yerin Hakîmiyeti sadece O'na aittir; üstelik Allah her şeye (Şehîd) şahittir.” (Burûc suresi / 9. Ayet) Verdiğimiz ayetle ve daha birçok ayette de yer aldığı gibi Allah'ın her şeyi gördüğü ve Eş-Şehid (cc) esması sayesinde de yapılan her amele şahit olduğunu anlıyoruz.
El-Hakk Ne Demek ve Nedir? Allah'ın isimlerinden birisi olan El-Hakk ahiret gününde hak ile batılı birbirinden ayıran ve hakkı olanı sahiplerine zalimlerden alıp veren anlamına gelmektedir. Ayrıca varlığı daimi ve hakiki olan hiçbir zaman değişmeyen, sürekli var olma durumunda olan demektir.
El Aziz esmasını zikre devam eden kişinin çevresinde itibarı artar. Çevresinde söz sahibi olarak kendisinden üst olan kişilerin saygısını kazanmaya vesile olur. El Aziz esmasını zikir haline getirmek işlerin kolaylaşmasını ve duaların kabul olmasını sağlamaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
El-Hayy esmasının zikrine devam edenin ömrü uzun ve sıhhatli olur. Hasta bir kimseye " El-Hayy" esması 18 defa yahut 324 defa okunursa Allah'ın izniyle hasta şifa bulacaktır. Ya Hayyu Ya Kayyum isimleri birlikte 184 defa zikredildiğinde kişi her muradına Allah'ın izniyle erişir.
Eş Şehid esmasını zikreden kişiler şahit olarak Allahı bildikleri için haksızlık karşısında üzüntü ve keder duymazlar. Eş Şehid esması düşmanların düşmanlıklarına son vermelerine vesile olan bir esmadır.
Evet, kabir hayatına gidenler, dünyadaki yakınlarının amellerinden haberdar oluyor, seviniyor veya üzülüyor, onlar için dua ediyorlar.
İslam'a göre, ölü kefenlenmeden üzerindeki elbiseyle gömülemez. Ancak Allah yolunda savaşırken şehid düşen kimse bundan müstesnadır. Hem dünya hem de ahiret bakımından şehid sayılanlar kefenlenmez, namazları kılındıktan sonra kanlı elbiseleriyle defnedilir, zira onların kefenleri, üzerlerindeki elbiseleridir.
Şehit (Arapça: شهيد şehîd, çoğulu: Arapça: شُهَداء şühedâ') kutsal bir ülkü, din veya inanç uğrunda ölen kimse. Şehit olma eylemine "şehâdet" adı verilir.
Zikir gününde ve saatinde “Ya Basir” denerek 302 defa tekrarlanması Allah'tan istenen her şeyin kısa sürede gerçekleşeceğine işarettir.
",Üçüncü onun her gününde de, yüz kere:recep ayı son on gün zikri arapça"عسُبْحَانَ اللهِ الرَّ ءُوفِ"Sübhanallahir Raûf"Rauf ( Yaratıklarını çokça esirgeyici ) olan Allah-u Te'ala'yı tesbih ederim! "derse, ona verilecek sevabı hiçbir vasfedici tarif edemez."
Şehitlerin beden bütünlüğünün olmaması nedeniyle cenazelerin lehimlenerek kapatılmış tabut içerisinde defnedilmesi düşünülüyor.
Kefen, cenazenin yıkanıp kurulanmasından sonra sarıldığı bez demektir. Bu bez, bir yönüyle ölünün bedenini örtme görevi gördüğü gibi, bir yönüyle de insanın bu dünyadan bir şey götüremeyeceğini, doğduğu gibi çıplak ve sade gideceğini temsil etmek üzere yensiz, yakasız ve dikişsiz sade bir bezdir.
Mezara yerleştirildikten sonra cenaze şişince kefen sıkmasın, sorgu melekleri gelince ölü sıkışmasın, rahat cevap versin diye ayak, bel ve başının bağları çözülür; yüzü açılır.
Şehit kabirde meleklerin sorgulamalarından ve kabir azabından muaf tutulur.
MADDE 61. – Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar.
Ebu Hureyre -radıyallahu anh-'den rivayet olunan bir hadiste Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «Şehit, ölüm anında sizlerden birinizin ısırıldığında hissettiği kadar acı hisseder.»
"Vallâhu alâ kulli şey'in şehîd." ALLAH her şeye şâhittir...!!!
Kulları tarafından en fazla sevilmeye layık olan tek varlık Yüce Allah'tır. El-Vedud esması Allah'ın 99 isimlerinden olup güzel sıfatlarındandır. El-Vedud, Allah kendisine itaat eden, kendisini çok seven kullarını da çok seven ve sevilmeye tek layık olandır manasını içerir.
Ya hayyu esması Allahu Tealanın El Hayy isminden gelmektedir. El Hayy ismi şerifi hayat veren sonsuz hayat kaynağı, can veren anlamına gelmektedir. El Kayyum ismi şerifi in anlamı ise gökleri ve yerleri ayakta tutan, varlığı daimi anlamına gelmektedir.
Ya Hayy ismi şerifini zikretmeye devam eden kişinin hem ömrü uzun hem de afiyette olduğu gibi kalbi de Allah ın nuru ile nurlanır. Hasta olanlar okuması halinde şifaya kavuşurken, Ya Hayyu Ya Kayyum isimlerini 184 defa zikredenin her muradı Allah ın izni ile gerçekleşir.
El-Kayyum esmasının zikir sayısı 156 olup; zikir günü ise perşembedir. El -Kayyum zikrinin saati de müşteridir. El-Kayyum zikrinin başlıca fazilet ve yararları ise şöyledir: El-Kayyum zikrine günde 156 defa okuyarak devam eden kimsenin rızkı genişler.
Rasûlullah (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Şehitleri yıkamayınız. Çünkü her yara ve her kan damlası kıyamet günü etrafa misk kokusu yayar.” Nitekim, Allah Elçisi'nin emriyle, Uhud şehitleri yıkanmamış, kanlı elbiseleriyle gömülmüş ve üzerlerine namaz da kılınmamıştır.
vatan müdafası için savaşırken ölen Müslümanlar. Bu kimseler, yıkanmaz, kefenlenmez, namazları kılınıp kanlı elbiseleri ile defnedilir. Uhud, Bedir ve Çanakkale şehitleri gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri