El-Veliyy esması Allah'u Teala'nın müminleri tek yardımcısı ve dostu olduğunu bildirir. Allah, kuluna yakın olan, kuluna yardımcı olan ona dost ve onu kemale ulaştırandır. El-Veliyy esmasının Türkçe karşılığı şöyledir: Dost ve yardımcı; mümin kullarına dost olup yardım eden. Allah, sevdiği kullarının dostudur.
- El-Veliyy İsmi Şerifi, Allah'ın veli bir kulu olmak için okunur, - Uykusundan korkarak uyanan çocukların bu korkudan kurtulması için 46 defa okunur, - Her cuma gecesi 1000 defa, 'El-Veliyy Celle celalühü' şeklinde okunur, Okumalar ile beraber kişinin tüm işleri hayırlı hale gelir ve yolunda gider.
El veliyy anlamı, dost ve yardımcı manasına gelmektedir. Allah'ın dostluğuna sığınan kullar, ondan yardım dilemekte ve işlerinin hayırlısını nasip etmektedir. El veliyy esması faziletleri bakımından da oldukça hayırlı bir esmadır.
Sözlükte “bir şeye çok yakın olmak, bir kimseyle yan yana bulunmak” anlamındaki vely ile “birinin işini üstlenmek; bir ülkeyi yönetmek; yardım etmek, sevmek” mânalarındaki velâyet (vilâyet) kökünden türeyen velî “yardımcı, dost” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “vly” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 1223-1226).
Cuma günü akşama doğru “Yâ Veliyy” ism-i şerifini okuyanların hayırlı dilekleri kabul olunur. Cuma gecesi 1000 defa “Yâ Muhsî” ism-i şerifini okuyanın kıyamet gününde hesabı kolay olur. Cuma günü 1000 defa “Yâ Vâlî” ism-i şerifini okuyarak dua edenin duası kabul olur, işleri kolaylaşır.
İlgili 27 soru bulundu
Veli bir kul olmak için " Ya Veliyy Celle Celaluhü" esması okumaya devam edilmelidir. Bir çocuğun korkmasına karşılık olarak "Ya Veliyy Celle Celalühü" esması her gün 46 defa okunur. Bir yardım talebi olan kişinin El-Veliyy esmasını her gün 2116 defa okuması gerekir.
Cuma Günü Yapılacak İbadetler
Cuma vakti, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e salavat-ı şerifeler getirmek, Allah (c.c) anarak zikirler çekmek ve Kuran-ı Kerim okumak çok faziletlidir. Kişinin Allah katında günahları affedilir, tövbeleri kabul edilir, duaları tez vakitte gerçekleşir.
Gece ve gündüz vakitlerinde 1000 kez El Vali esmasını okuyan ve bu ismi şerifi dile getirenler veli kullar mertebesine yükselirler ve evliyalar ile görüşebilirler. Bu hayatta olan her şey insanda büyük bir merak uyandırabilir. Bu nedenle El Vali esması okunmalıdır.
Allah Celle Celaluhu (CC) Türkçe olarak “Onun şanı ne yücedir” anlamına gelir. Allah'ın şanı yücedir ve bizlere sonsuz nimetler sunmuştur. Bu övgüye Allah Teala'nın ihtiyacı yoktur. Ancak Allah Celle Celaluhu demek, her şeyin sahibi olan Rabbimize saygımızı göstermemize yardımcı olur.
Günlük olarak 131 defa zikir vakti okunan “ Es-Selam” ya da “Ya Selam” Allah'ın izniyle hastalıklara şifa olmaktadır. İnsanların başındaki sıkıntılardan ve dertlerden kurtulmaları için de 131 defa “Es-Selam” esması okunmalıdır. Korkulardan korunmak ve korkularını yenmek için 131 defa “Es-Selam” zikredilmelidir.
En Nur, doğru yolu gösteren, ışıklandıran ve insana bilmediğini gösteren anlamına gelir. Ya Nur esmasını 99 kere zikretmek, işte başarı ve ticarette helal kazanç getirir.
Her gün 18 defa Ya Hayy diye zikretmek uzun ömürlü bir yaşama ve kişinin gönlünden geçenlerin tez vakitte olmasına vesile olmaktadır. 300 defa bu esmayı zikreden kişi hasta olmaz. El Hayy esması gül suyu ve miske okunarak tüketilme durumunda o kişi hasta ise hastalıktan kurtulur.
El-Vekil: Allah'tan her türlü yardım için okunur. Sabah vaktinde 66 defa zikredilmelidir.
Allah Teâlâ hakkında kullanılan bir saygı ifadesi. “Büyüklük, ululuk, yücelik” mânasındaki celâl ile aynı kökten türeyen ve “büyük ve yüce oldu” anlamına gelen celle fiilinden oluşmuş bir tabirdir. Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir.
Bunlar Allahû Tealâ'nın çekilmekte olan esmaları. Ama El Müntekim esması, El Kahhar esması, El Kâbiz esması çekilmez. Biz insanlar bunları çekersek, bunlar biz insanların nefslerinin afetleridir.
Hadislerde ise doksan dokuz isim içinde sayılmakta (İbn Mâce, “Duʿâʾ”, 10; Tirmizî, “Daʿavât”, 82), ayrıca Allah için tâzim ifade eden “azze ve celle” (daima galip ve azamet sahibi olan) cümlesinde ve daha başka kelime kalıplarıyla Allah'ı niteleyen bir kavram olarak geçmektedir (bk.
Günlük namazlardan sonra okunan El Evvel esması, ilim yolunda başarılı olmasını sağlar. Uyumadan önce okunduğu takdirde müminin kalbi şeytanın vesveselerinden uzaklaşıp Allah aşkıyla dolar.
- Her gün 136 defa Ya Mü'min ism-i şerifinin zikrine devam edilir ise kişiler düşmanlarından üstün gelebilir. - Sabah namazı sonrası Ya Mü'min ism-i şerifini 267 kere okunur ise kişi sıkıntıya düşmez ve kimseye muhtaç olmaz. Yalan söylemez ve kötü sözlerden kurtulur.
El-Basir esmasının ebced değeri ve zikir sayısı 302 olarak bilinmektedir. Zikir günü ise Pazar günüdür. Zikir saati, Güneş'tir. Sabah en erken vakitlerde ve mutlaka ikindi namazı sonrasında zikredilmesi tesirli olacaktır.
(Merakıl-felah)daki hadis-i şerifte, (Her namazdan sonra, üç kere Estagfirullah elazim ellezi la ilahe illa huv el-hayyel kayyume ve etubü ileyh okuyanın bütün günahları affolur) buyuruldu. Bu fakir [Muhammed Masum hazretleri] farz namazlardan sonra, 70 kere istigfar okuyorum.
Evlenmek isteyen müminlerin çekebileceği bu etkili zikirler arasında Yüce Rabbimizin 99 adet isminden biri olan Ya Fettah, Ya Habir ve Ya Vedud isimleri günlük olarak mümkün mertebede 5 vakit farz namazlarından sonra zikredilmelidir.
“Ya Latifu Ya Kerim” esması, “Bismillahi Latif” olarak her gün 9 defa okunduğu takdirde, rızık bollaşır ve bereketli kazançlar elde edilir. “Ya Ğaniyyu Ya Muğni” esması namazın ardından 1000 kere okunursa, fakirlik o eve uğramaz. “Ya Atufu Ya Vehhab” esmaları da zengin olmak için okunabilir..
- Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ''Ya Mucîp'' diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur. - Günde 55 kere bu ismi El-Mücîb Celle Celaluhu'' diye zikreden kişinin arzu ve istekleri yerine gelir. - Günlük ''Ya Mucîp'' diye 100 kere okuyan kişi muttakilerden olur.
Gün içerisinde en az 100 defa okunması kişinin sıkıntılarından bir an önce kurtulmasına ve dualarının kabul olunmasına vesile olur.
Nitekim Rabbimizin “El-Vekîl” ismi de “işlerini kendisine bırakanın işlerini en iyi şekilde yapan, kendisine dayanılıp güvenilen, her şeyi tedbir ve idare eden” manalarını içerir. “El-Vedûd” ismi için Arapça'da iki mana zikredilir: Bunlardan ilki; 'seven' ikincisi ise; 'sevilen' demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri