Özellikle Karadeniz'de yetişen yaban mersini, Artvin'den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak'a kadar yetişebiliyor. Hatta uygun koşullar İstanbul ve Bursa'da da görülüyor.
Yaban mersini, Türkiye'de en çok Giresun, Sürmene, Rize, Erzurum, Trabzon ve Uludağ'da yetişmektedir. Yaban mersini fundagiller familyasına sahiptir. Genellikle çok dallı ve odunumsu bir köke sahip olurlar. Yaban mersini sadece bir meyve olarak değil ayrıca yaprak kısımları çay olarak da tüketilir.
Yaban mersini, bazı çeşitlerine göre -28 hatta -40'a kadar soğuğa karşı dayanıklılık sağlamaktadır. Ancak yaban mersini çiçeği, en fazla -3'e kadar dayanabilir.
Ormanlık alanlar İskilip, Osmancık ve Kargı İlçelerinde yoğundur. Buralarda yer alan ormanlar aşağı kesimlerde meşeden, yukarılarda karışık ağaçlardan (meşe, fındık, kızılcık, yabani erik, elma, ahlat, alıç vb.), 1.200 metrenin üzerindeki yerlerde ise iğne yapraklı ağaçlardan (sarıçam, karaçam ve köknar) teşekkül eder.
Yaban mersini iklim koşullarına alışabildiği için her yerde yetiştirilebilmektedir. Bahçenizde ya da saksı içerisinde yaban mersini yetiştirmek oldukça kolaydır. Yaban mersinleri iklim koşullarına uyum sağlasalar da suyu sevmektedir bu nedenle yaban mersinin toprağı sürekli nemli olması gerekmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Yaban mersini fidanları dikimden 1-2 yıl sonra meyve vermeye başlar. Genel olarak yaban mersini temmuz ayında hasatta başlanır çeşitte göre hasat zamanı değişir.
Yaban mersini, yaz aylarının ortasında yetişen bir meyvedir. Temmuz ayında başlayan hasat dönemi, Eylül ayı sonuna kadar devam edebilir.
En çok yetiştirilen tarım bitkileri; buğday, şekerpancarı, arpa, soğan, domates, patates, kavun, karpuz, hıyar, üzüm, nohut, fiğ, pirinç, ayçiçeği, yeşil mercimek, ceviz, elma, kiraz, gebere.
Bu ürünlerin yanında yetiştirilen başlıca ürünler; nohut, çeltik, şeker pancarı, yağlık ayçiçeği, kuru soğan gibi tarla bitkileri yanında üzüm, elma, ceviz, kiraz gibi önemli meyve ürünleri ve ağırlıklı olarak iç pazarda tüketilen sebze ürünleridir.
İncir ağacının Çorum 'da yetişmesi biraz zordur ama deneme amaçlı bursa siyahı çeşidini satın alabilirsiniz. Açık kök incir fidanı çeşitlerini 11. aylar ile 4. arasında satın alabilir ve dikebilirsiniz , tüplü incir fidanı çeşitlerini 12 ay satın alabilir ve dikebilirsiniz.
-Verime Geçmiş Bir Yaban Mersini Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Yaban Mersini fidanı tarlada ağaç başı 10-20 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Sulama :
Verime yatmış bir yaban mersini bitkisi mart ayı boyunca yaklaşık olarak 15.3 mm suya ihtiyaç gösterir. Bu suyun sulamalarla veya yağmur suyu ile temin edilmesi gerekir.
Çıplak köklü fidanların dikim mevsimi, fidanların uykuda olduğu Kasım-Nisan ayları arasında olmalıdır. >> Tüplü fidanlar ise yılın her günü dikilebilir.
Tohumdan yetişen bir yaban mersini fidanı 4 ila 5 yaşlarına geldiğinde meyve vermeye başlamaktadır. Fidan dikiminde biraz gelişmiş fidanları tercih ederseniz meyve almanız daha hızlı olacaktır.
Yaban mersini ülkemizde de yetiştirilen bir meyvedir. Özellikle Giresun, Trabzon, Rize, Sürmene, Erzurum ve Uludağ bu kapsamda öne çıkan merkezler arasındadır. Yaban mersini ağacı fundagiller familyasına mensuptur. Ağaç çok dallı olup odunumsu bir yapıya sahiptir.
Yaban mersini fidanı nerede yetişir ya da nerede yetiştirilmesi en uygundur diye düşünüldüğünde ise; Doğu Karadeniz, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop gibi sulak ve rakımı yüksek dağlara sahip olan bölgeler kullanıcıların karşısına çıkıyor.
- Erik, şeftali, elma, armut, ceviz ve bademlerin hasadı yapılır.
Çorum ile Amasya illeri arasındaki "elma" rekabeti kızışıyor. Amasya'nın elması dünyaca ünlü olmasına rağmen, Çorum'un toprak ve iklim yapısının elma yetiştiriciliği için daha uygun olduğu iddia ediliyor.
Nohut, mercimek, şekerpancarı, ayçiçeği, soğan, keten ve kenevir bol yetiştirilir.Meyve olarak kavun, karpuz, ceviz, armut, ayva, kayısı, kiraz, erik ve elma yetişir.
Ortaköy ilçesi Çorum'un en fazla doğal güzelliğe sahip olan ilçesidir. Çorum'a gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken Ortaköy ilçesinde birçok Yayla ve dağ bulunmaktadır. Çorum halkı için de büyük önem taşıyan Ortaköy ilçesi aynı zamanda Karadeniz ve İç Anadolu kültüründe aynı anda yansıtmaktadır.
Gordiana, önce Gordum'a, zamanla da Çorum'a dönüşmüştür. Eski Yunan kaynaklarında Çorum'un adı Niconia (Nikonya) olarak geçmektedir. Bizans döneminde de Evkaite diye geçmektedir. 1072 Malazgirt Savaşı ile Çorumlu olan vilayetin ismi 16. yüzyılın sonralarına doğru "lu" ekinin kaldırılması ile Çorum olarak kalmıştır.
Çorum'un meşhur yemekleri şunlardır; kuzu tandır, pastırmalı madımak, Çorum mantısı, keşkek, İskilip dolması, çatal aşı çorbası, Çorum baklavası.
Yaban mersinini tohumdan ya da fideden yetiştirebilirsiniz. Eğer saksıda yetiştirecekseniz fide dikmeniz daha pratik olacaktır. Tohumdan yetiştirmelerde hem süre artacak hem de alabileceğiniz verim azalacaktır, özellikle de ilk kez yetiştirecekseniz, aklınızda bulunsun.
1 dönüm yaban mersini tarlasında dünya ortalaması 3,500 kg olup, dekar başına 250-400 adet fide dikimi yapılabilmektedir. 1 adet fidenin verimi türüne ve bakım şartlarına göre 7-15 kg arasında ürün vereceği varsayılarak 1 dönüm tarlada en az 1.000 kg en fazla 3.500 kg yaban mersini üretileceği hesaplanmaktadır.
-Yaban Mersini Tohumu Ekim Derinliği: Maksimum 1 cm olacak şekilde ekim yapınız. Daha derine ekimlerde tohumunuz çürüyecek dolayısıyla çimlenmeyecektir. -Yaban Mersini Tohumu Ekim Aralığı: Sıra üzeri 10-25 cm, sıra arası 35-45 cm olacak şekilde tohum ekimi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri