Yabancılar için çalışma izni başvuruları, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine, yurt içinde ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapılmaktadır. Çalışma izni başvurularının elektronik ortamda yapılması gerekmektedir. Çalışma iznini verecek makam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dır.
Başvuru işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya https://www.calismaizni.gov.tr) online olarak yapılacaktır. Serbest bölgede çalışmak üzere çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusu Ticaret Bakanlığına yapılır. (Geçici koruma kapsamında olanlar hariç)
Çalışma izin başvuruları genel olarak yabancıların ilgili Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerine çalışma izni ve vizesi başvurusu yapmaları şeklinde başlar. Ancak Türkiye'de bulunan yabancının geçerliliği devam eden en az 6 ay süreli ikamet izni varsa çalışma izin başvurusu yurtiçi başvuru olarak yapılabilir.
Yurtiçinden yapılan çalışma izni başvurularında yabancının, çalışma izninin başlangıç tarihinden itibaren bir ay içerisinde sosyal güvenlik yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle çalışmaya başlaması zorunludur.
6735 sayılı Uluslararası İş gücü Kanunu'na göre bir yabancı Türkiye'de çalışma izni bulunmadan yasal olarak çalışamaz. Yine bu çalışanların SGK girişlerinin yapılması da zorunludur. Çalışma izni almış yabancının SGK girişlerinin doğru şekilde yapılabilmesi için bazı yasal prosedürler de mevcuttur.
İlgili 23 soru bulundu
İşveren eğer 5510 sayılı Kanun'un 102. maddesi uyarınca yabancı çalışma izni olmaksızın çalıştırılan dolayısıyla sigorta giriş işlemleri yapılamayan yabancı çalışanların her biri için 2016 yılında 1.647 TL ilâ 8.325 TL idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır.
Yabancı çalışma izni harcını kim öder? Çalışma izni harç ve kart bedeli yabancının geçici TC numarası üzerinden yatırıldığı için sorumluğu yabancıya aittir fakat işveren ve işçi arasındaki anlaşmaya bağlı olarak işveren ya da yabancı personelden herhangi biri ödeyebilir.
Çalışma İzni Yurtdışı Başvurusu
dış temsilciliğine giderek çalışma vizesi başvurusunda bulunması gerekir. Başvuru neticesinde, yabancı kişiye toplam 16 haneli bir referans numarası tesis edilir. İşveren, bu referans numarası ile e-izin sistemi üzerinden, çalıştırılacak yabancı için başvuru yapacaktır.
İŞKUR sistemine Türk vatandaşlarının yanı sıra yabancılar da dâhil olabilmektedir. Yaban- cı kimlik numarası sahibiyseniz İŞKUR internet sitesi üzerinden veya ilinizde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü aracılığıyla kayıt olarak İŞKUR'un sağladığı hizmetlerden faydalanabilirsiniz.
Çalışma izin belgesi bulunmayan yabancı işçi çalıştıran işverenler, her bir yabancı işçi için 35.815 TL (203 yılı için) idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır. Bu fiilin tekrarı idari para ceza bir kat artırılarak uygulanacaktır.
Çalışma izin belgesi alma işlemi e-Devlet'ten yapılacaksa öncelikle sisteme girilir. e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına "e-başvuru" yazılır. İçişleri Bakanlığına ait e-başvuru sayfasından "Yeni Başvuru" butonuna tıklanır. Başvuru türü seçeneklerinden "Çalışma Muafiyet İzin İşlemleri" seçilir.
Sosyal güvenlik primi iade süreci ve emeklilik koşulları ile ilgili olarak yabancılar için özel bir uygulama bulunmamaktadır. Bu nedenle bu kişilerin prim iade talebi, Türkiye'deki genel emeklilik koşullarında değerlendirilecektir.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Çalışma İzni Kaç Günde Çıkar? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma izni başvurularını, ilgili Bakanlık ve mercilerin görüşlerini alarak değerlendirir. Başvuruların tam ve eksiksiz olması kaydıyla usulüne uygun yapılan çalışma izni başvuruları Bakanlık tarafından en geç 30 gün içinde sonuçlandırılır.
İkamet iznine sahip olmak yasal çalışabilmek için yeterli midir? Hayır. Türkiye'nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, yabancıların Türkiye'de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce çalışma izni almaları zorunludur.
Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
Bağımsız çalışma izni; yabancıların, Türkiye'de en az 5 yıl kanuni ve kesintisiz olarak ikamet etmiş olmaları, çalışmalarının, ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşuluyla verilebilir.
İkamet İzni Uzatma Ücreti Nedir? İkamet izni kart ücreti 160TL, ikamet izni harç ücreti 1.040 TL, noter ve tercüme ücreti 203 TL, apostil tasdik harcı 89,23 TL'dir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
YİMER 157, acil yardım ve ihbar hattı olmasının yanı sıra yabancıların vize, ikamet izni, uluslararası koruma, geçici koruma gibi Göç İdaresi Başkanlığı mevzuatı kapsamında sordukları tüm sorulara yanıt bulabilecekleri bir bilgilendirme merkezidir.
Bu anlamda, Türk vatandaşlarının istihdamı öncelikli olduğundan, Türk çalışan sayısının en fazla 5'te 1'i kadar yabancı istihdam edilebiliyor. Buna göre, bir yabancı işçi çalıştırmak isteyen işverenin en az 5 Türk vatandaşı işçisi olması şart.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri