Vergisiz araç almaya hak kazanan yabancılar, diğer yabancılardan da ikinci el mavi plakalı araç satın alabilmektedir. Mavi plakalı araçlar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisinden (KDV) muaftır. Ancak muafiyet, yıllık yol vergisi olan bandrol vergisini kapsamamaktadır.
Gümrük Vergisi ve Diğer Vergiler: Yurt dışından getirilen aracın Türkiye'ye girişinde gümrük vergisi ödenmesi gerekir. Gümrük vergisi, aracın değerine ve özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ayrıca Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi diğer vergiler de ödenmelidir.
Yabancılar, Türkiye'deki otomobil bayilerinden sıfır araç veya bireysel satıcılardan ikinci el araç satın alabilirler. Araba bayileri, satış işlemi için notere gitmeden önce yeni arabayı satın alabilmeniz için gerekli tüm belgeleri size sağlayacaktır.
Türkiye'de yabancıdan yabancıya satış ile bir araba alabilir (CD-MA/MZ). Sadece diplomatlar Herhangi bir '0' km aracı Yetkili bayiden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeden 1. el bir araba satın alabilir.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Engel oranı %40-89 arasında olan kişiler, sıfır bir araç satın almak istediğinde ÖTV oranı %26,3 olur. Engel oranı %90 ve üzeri olan kişiler ise ÖTV'den muaftır. Bu kişiler kendi kullanmak üzere ya da tayin ettiği bir yakını tarafından kullanılmak üzere ÖTV muafiyetli araç satın alabilir.
Evet. Yabancılar Türkiye'de araba satın alabilirler. Türkiye'de oturma iznine sahip yabancılar yeni veya kullanılmış araba satın alabilmektedir. Bunu, herhangi bir şehirde bulacakları oto galerileri, araba satıcıları veya ikinci el araba satışı konusunda popüler web siteleri aracılığıyla yapabilmekteler.
Şeklinde düzenlenmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar ve Türk Mevzuatına göre vergisiz otomobil alabilecek kişiler arasında; 1, 2, 3 ve 4. sınıf Dışişleri Bakanlığı kimlik kartına sahip olanlar (CD-B Plaka) / (MA/MZ Plaka). NATO ile ilişkili yabancı personeller (MA/MZ Plaka).
Türkiye'de yaşayan yabancılar genel olarak iki farklı yöntemle taşıt satın alabilirler. Bunlardan ilki, mavi plakalı araç olarak bilinen yabancıdan yabancıya araç uygulamasıdır. İkinci yöntem ise tıpkı Türk vatandaşları gibi yabancıların doğrudan bayiden sıfır veya ikinci el araç almaları mümkündür.
Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90'ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir.
1. Yabancı plakalı taşıtınızı Türkiye'ye getirmek için taşıtın kayıtlı olduğu ülkede olağan ikametinizin olmasının yanı sıra Türkiye'ye giriş yapmak istediğiniz tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunmanız gerekir.
uyruklular, yabancı plakalı taşıtlarını 2 yıla (730 gün) kadar Türkiye'de bulundurma ve kullanma imkânına sahiptir. ❖ Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen kadar süre verilir.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren engelliler tarafından alınan binek otomobillerin bedeli 1.004.200 TL'yi aşıyorsa ÖTV istisnasından yararlanılamayacaktır. 1.004.200 TL'lik bedel; hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil toplam fiyatı ifade etmektedir.
%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
ÖTV MUAFİYETİ ÜST LİMİTİ NETLEŞTİ
Buna göre, 2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 TL olan ÖTV muafiyetli üst limiti, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yüzde 58.46 artışla 1 milyon 591 bin 255 TL'ye yükselecek.
Araç ÖTV oranları motorun silindir hacmine ve vergisiz satış tutarına göre belirlenmektedir. 1600 santimetreküpe kadar olan araçlarda %45, %50 ve %80 oranında ÖTV uygulanırken, silindir hacmi 1600 santimetreküp ile 2000 santimetreküp arasında olan araçlarda %130 ve %150 ÖTV uygulanmakadır.
Yabancı plaka bir araç Türkiye'de 6 aydan fazla kalamaz. 6 ay Tr'de 6 ay plakasının kayıtlı olduğu ülkede kalma zorunluluğu vardır. Zaten yarım araba almış oluyor, yani yarı fiyatı normal. Hatta dış ülkelerde aynı araba çok daha ucuza var.
Cevap: Çift uyruklu Türk vatandaşları ile Mavi Kart sahibi kişiler hariç olmak üzere, Türkiye'de geçici olarak oturma iznini haiz yurtdışından emekli yabancılar Türkiye'de trafiğe tescil edilmek üzere yabancı plakalı taşıtlarını getirebilirler.
Yabancı üniversite öğrencileri (örgün öğretim), Yüksek Öğretim yapan mavi kartlı Türk soylular. Yabancı Sporcular ve Yabancı Basın Kuruluşu Mensupları yabancıdan yabancıya vergisiz araç alabilirler.
Malul ve engelliler; 2023 yılı için tüm vergiler dahil 1.004.200 TL altındaki ve sağlık raporundaki koşulları karşılayan; Motor silindir hacmi 2.800 cm³' altındaki tüm binek otomobil veya ticari araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilirler.
Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve matrahı 700 bin TL altında olan araçlarda; ÖTV %10, KDV %18. Motor gücü 160 kW'ı geçmeyen fakat matrahı 700 bin TL üstünde olan araçlarda; ÖTV %40, KDV %18. Motor gücü 160 kW üstü ve matrahı 750 bin TL altında olan araçlarda; ÖTV %50, KDV %18.
Belirtmek gerekir ki; Türk vatandaşları, çifte vatandaşlığı olan Türkler, çalışma izni olmayan yabancılar ülkemizde vergisiz araba alım satımı yapamaz. Başka bir deyişle yabancıdan yabancıya vergiden muaf araba alamaz.
Kullanmakta olduğum aracım yabancı ülke plakasına sahiptir. Aracımı Türkiye'de kullanırken araç muayene istasyonlarında muayene yaptırabilir miyim? 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında araç muayenesi yapılmakta olup Ülkemizde tescil edilmemiş olan araçların muayenesi yapılmamaktadır.
Araç satışı için satıcının hazırlaması gereken evraklar şunlardır: Geçerli bir kimlik kartı (nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi resmi kurumlarca verilip nüfus cüzdanı yerine kullanılabilen belgeler)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri