Acil hallerde ise fatura İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderilir. Yukarıdaki bilgilendirmeye göre “Geçiçi Korkuma Kanunu” kapsamında bulunan yabancı uyruklu vatandaşlar kamu hastanelerindeki hizmetlerden ücretsiz şekilde yararlanabilmektedir.
Kısa süreli olarak Türkiye'de bulunan yabancı turistler için acil sağlık hizmetleri, özel veya kamu sağlık kurumları arasında herhangi bir ayrım gözetmeksizin ücretsizdir. Bu sayede herhangi bir sigorta kapsamında olmayan yabancılar acil durumlarda sağlık hizmetlerine ücretsiz olarak erişebilmektedir.
Yabancı Sağlık Sigortası kapsam olarak sadece anlaşmalı özel hastanelerde acil durumlar için geçerlilik göstermektedir. Bu sigorta kapsamında Yabancının Türkiye Cumhuriyeti topraklarında ölmesi durumunda cenaze masraflarını da karşıladığını belirtmek isteriz. Bu sigorta türü Devlet Hastanelerinde geçerli değildir.
Türkiye'deki devlet hastanelerinden faydalanmak isteyen yabancı uyruklu hastaların ya genel sağlık sigortasına ya da özel sağlık sigortasına sahip olması gerekir.
Yabancılar, tıpkı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gibi özel sağlık sigortası yaptırabilir. Ancak ilk etapta oturma izni ya da diğer bir adıyla ikamet izni almaları istenir. İzni alabilmek için yabancı sağlık sigortası yaptırmaları ise zorunludur.
İlgili 23 soru bulundu
Turist vizesi ile ülkemizde bulunan yabancı uyruklu vatandaşlar ise kamu hastanelerinde sağlık hizmetlerinden ücretli bir şekilde yararlanabilmektedir.
Kısacası yabancı sağlık sigortası fiyatları, 2021 yılında 200 ila 1571 TL arasında iken 2022 yılı için ise 850 ile 5.500 TL arasındadır. 2023 yılında ise ekonomik koşullar, hastane ve tedavi masraflarındaki yükselişler ile birlikte fiyatlar şu an için 1.950 TL – 6.730 TL arasında değişmektedir.
Sigortalı olarak çalışan kişiler devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabilirken, Özel Sağlık Sigortası ya da Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptırarak da özel hastanelerde ücretsiz muayene olmak mümkündür.
SGK'lı olmayan fakat hastaneye giden vatandaşlar devlet hastanelerinde 50 ila 90 TL arasında muayene ücreti ödemektedir. Ek tahlil ve tetkik istenmesi durumunda bu ücretlerde bir artış görülebilmektedir.
Hastane masrafları ve diğer giderler, 30 gün süre ile devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu durum sadece devlet hastaneleri için geçerlidir. Acil servislerde sigortası bulunmayan kişilerden muayene ücreti alınmaz. Bu serviste hastanın herhangi bir güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın tedavi işlemleri yapılır.
Yabancı sağlık sigortası; sağlık hizmetleri ile ilgili acil durumlarda veya hastalıklarda doktor ziyaretleri, tanı, teşhis ve tedavi olmak üzere birçok işlemi kapsar. Ayrıca ulaşım (tedavi görmek için) veya ülkesine geri gönderme gibi tıbbi olmayan masrafları da karşılayabilir.
Hastanelerin acil servisleri, adından da anlaşılacağı gibi acil gelişen durumlara müdahale etmek maksadıyla kurulmuştur. Burada yapılan acil hasta muayeneleri ücrete tabi değildir. Acil servislere gelip hasta sırası alan kişiler, sırası geldiğinde doktor muayenesine tabi tutulurlar.
Devlet hastanesi sigortasız muayene ücreti ne kadar? Sosyal güvenceniz olmaması durumunda devlet hastanelerinde muayene olabilir fakat muayene ücreti ödemek zorundasınız. Sigortasız muayene ücreti 50 TL – 90 TL civarındadır. Doktorunuz ek tahlil istemesi durumunda ücret farklılık gösterebilir.
kimlik numarasına sahip olan yabancı uyruklu kişiler 182 numaralı telefondan hastane randevusu alabilir. Telefonla randevu alırken en erken bir gün sonrasına randevu alabilirsiniz.
Sigortasız olan vatandaşlarımız ise kamu hastanelerinde 30 TL ila 50 TL arasında değişen muayene ücretine ek olarak 250 TL'ye kadar tahlil ücreti ödeyebilmektedir.
Kişinin hiçbir sosyal güvencesi yoksa ve 2022 için yaşadığı hanede kişi başına düşen gelir 2.157 TL'nin altındaysa bu kişinin primini devlet ödüyor. Gelir bu sınırın üzerindeyse bu kişinin 194,13 TL prim ödemesi gerekiyor. Bazı durumlarda, primin hemen ödenmeye başlanmasına gerek yok.
Düzenlemeye göre, tedavi gideri SGK tarafından karşılanmadığı için bin liraya kadar borcu bulunanlardan herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Bin-2 bin liralık borcun ise bin liralık bölümü silinecek, geriye kalan miktarı ise ödenecek.
Devlet hastanelerinde yatak ücreti alınabilir mi?!
İster emekli sandığı,ister ssk emeklisi olsun yatarak tedavi tamamen ücretsizdir. Normalde alınan ilaç katkı payları bile yatarak tedavide alınamaz. Hiç bir ad altında ücret talep edilemez.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Devlet hastanesinde muayene ücreti
Acil muayenesi 53,55 TL (Yeşil alan ise 67,62 TL) Normal poliklinik muayenesi 53,55 TL. Başka doktora sevk edilirse, her bir konsültasyon için ayrıca 20,72 TL.
Serum, ilaçlar, sarf malzemelerinin hastaneye göre değişkenlik göstermesi ile birlikte 80TL-350TL arasında değişkenlik göstermektedir. Örnek Özel Hastane Acil müşahede odasının kullanım ücretleri; Hastanenin yeri ve sınıfına göre değişkenlik göstermekle birlikte 50TL-250TL arasında ücret alabilmektedirler.
Yabancı Uyruklu Eşlerin Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları? Kişi genel sağlık sigortalısı ise (SSK,(4/a) Bağkur,(4/b) Emekli Sandığı,(4/c) emekli vb.) ve sağlık yardımlarından yararlanma hakkını elde ettiyse, yabancı uyruklu eşlerde sağlık yardımlarından yararlanma hakkına sahiptirler.
E-ikametsigorta.com, Türkiye'nin ilk Online Yabancı Sağlık Sigortası satın alma platformudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri