Faturalı hattımı faturasız hatta çevirmek istiyorum, ne yapmam gerekir? Şirket yetkiliniz kimlik belgesi ve imza sirküleri ile Türk Telekom mağazalarına başvuru yaparak ya da 4445444 Türk Telekom Müşteri Hizmetleri'ni arayarak taleplerini iletebilirler.
Hattınızı iptal ettirmek istediğinizde, işlem yapmak istediğiniz numara yanınızda iken Türk Telekom Müşteri Hizmetlerimizi arayarak talebinizi iletebilir veya yazılı başvurunuzu Türk Telekom Ofis ve Mağazaları, e-posta, faks, KEP adresimiz veya turkiye.gov.tr e-devlet sitesi kanallarından biri ile tarafımıza ...
Faturalı & Faturasız Hat Vergileri
Yeni Hat tesisinde alınır, yıllık 117 TL'dir. Faturasız müşterilerden yeni hat tesisi esnasında peşin olarak tahsil edilirken, faturalı müşterilerin faturasına 12 eşit taksite bölünerek yansıtılır. Yeni Hat tesisinde alınır, yıllık 50,75 TL'dir.
Faturalı hattan faturasıza geçiş yaparken bir ücret ödenmiyor. Sadece kampanyalı ve taahhütlü bir anlaşmanız varsa cayma bedeli ödemeniz gerekir. Ortada herhangi bir taahhüt yoksa bir ücret ödemeniz gerekmiyor.
Numara taşıma işlemi yasal olarak en fazla 4 gün içerisinde tamamlanabilmektedir. Bu süre içerisinde iletişiminiz kesintisiz olarak devam eder.
İlgili 39 soru bulundu
180 günün sonunda herhangi bir yükleme gerçekleşmediyse aktif kullanım süresi sona erer ve 90 günlük bekleme süresi başlar. Bu süre içerisinde kullanıcı arama ve SMS alabilir ama herhangi bir arama yapamaz ya da SMS gönderemez.
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ve mail ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonrave kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde aboneliğin kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
Bu tarih eğer fatura kesim tarihiyse henüz gelmeden birkaç gün kala hat iptali,numara taşıma,faturasız hatta geçiş yöntemlerinden birini uygularsaniz tekrar fatura çıkmaz.Eğer kontrat 12 aylık 2 dönemden oluşuyorsa taahhüt yine yenilenir eğer tek dönemde bu tarihte biter kalırsanız da normal ücretini ödemeye ...
Faturalı hattan, faturasız hatta geçiş işlemi yaparken herhangi bir kısıtla karşılaşır mıyım? Evet. - Aktivasyon yapıldıktan sonra ilk 30 gün içerisinde şebeke içi geçiş yapılamamaktadır. - Şebeke içi geçiş yapıldıktan sonra 30 gün içerisinde tekrar şebeke içi geçiş yapılamaz.
** 12 + 12 fatura dönemi faturalıda kalma sözü vererek taahhütlü fiyatlardan faydalanmak isteyen müşterilerimiz, SOZ yazıp 5555'e SMS gönderebilirler. 12 + 12 fatura dönemi faturalıda kalma sözü vermeyen müşterilerimiz tabloda yer alan Taahhütsüz Tarife Ücretinden faydalanırlar.
Kampanya süresi içinde taahhütlü bir kampanyaya katılması durumunda müşterinin üzerindeki 3 aylık indirim / dakika kampanyası otomatik olarak sonlanacaktır. Belirli taahhütlü kampanyalardaki Türk Telekom Bireysel ev telefonu müşterileri taahhütleri bittikten sonraki 3 ay kampanyadan yararlanabilir.
Aktif Süre (184 gün): Son yükleme tarihinizden itibaren, 184 gün süresince hattınız hem arama yapmaya hem de çağrı almaya açık olur. 184 günün sonunda tekrar yükleme yapmamışsanız, hattınız dış aramalara kapatılır ve 92 günlük pasif süre uygulaması başlar.
Hat kapatma işlemi için yazılı başvuruya ihtiyaç vardır. Hat sahibinin bayiye giderek hattını kapatmak için yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir. Hattını iptal ettirmek isteyen kişiler ayrıca yazılı dilekçesini e-devlet veya faks yoluyla GSM operatörlerine ileterek başvuruda bulunabilir.
Değerli müşterilerimiz, 1 Aralık 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere evde/işte internet Hat Dondurma, Nakil, Devir ve Hat Kapama ücretlerimizde düzenleme yapılacaktır. Hat Dondurma, Nakil ve Devir Hizmetleri 42 TL, Hat Kapama Ücreti ise 34,9 TL olarak güncellenecektir.
Operatörler arasında hat taşıma işlemi, son derece kolay ve pratik şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle belirtmekte fayda var ki faturalı hattan başka operatöre geçiş işlemleri ücretsiz. Hat taşıma işlemci için operatörlerin yaygın şekilde konumlanmış olan hizmet noktalarından yararlanabilirsiniz.
Faturalı hatlar ile faturasız hat arasındaki en önemli fark, ödeme zamanlaması. Faturalı hat tercih ederek, kullanım sonrası ödeme yapabilirsiniz. Faturasız hat tercih ederek, önce ödeme yapar sonra kullanım sağlarsınız. Bir diğer faturalı hat faturasız hat farkı ise taahhüt süresi.
Genelde operatörlerde hattınızın bir yıl içindeki ilk gecikmiş borcunda açma ücreti faturaya yansıtılmamaktadır. Faturalı hattın kapanması halinde borcun ödenmesi durumunda hat tekrar açılır ve hizmet almaya devam edebilirsiniz.
CAYMA BEDELİ NEDİR? Eğer imzalamış olduğunuz 12, 24, 36 aylık sözleşmelerden herhangi bir sebepten dolayı çıkmak isterseniz yani caymak isterseniz ödemeniz gereken cayma bedeli çıkar. Bu olaya cayma bedeli diyoruz. Firma ödeme yapmadığınız kalan ayların toplamını size cayma bedeli olarak ödemenizi ister.
Faturalı hattınızın son ödeme günü geçmemiş faturası bulunuyor ise, faturasız hatta geçiş yapabilirsiniz. Son ödeme tarihi geçmiş faturanız bulunuyor ise, öncelikle faturanızın ödenmesi gerekir.
Taahhüt sözleşmesi bitmeden önceki son faturanızın döneminde, istediğiniz zaman operatör değiştirebilirsiniz. Ancak, son fatura gün bazlı taahhütsüz fiyatlandırma ile kesilebileceği için, ne kadar erken işlemlere başlarsanız o kadar iyi olacaktır.
Vergi borcundan dolayı hapse girilmez. Ancak, ödeme emri tebliği üzerine 15 gün içinde ödeme yapılmaz ve mal beyanında da bulunulmazsa, mükellef mal beyanında bulununcaya kadar, 3 ayı aşmamak üzere, tazyik hapsi ile cezalandırılır.
3 ay boyunca ödemeyince sana ihbar mektubu gelir, ihbar mektubunu teslim aldığın tarihten itibaren 21 gün içinde ödemezsen yasal takip yollarına başvurulacağı bilgisini verirler yani yaklaşık 4 ay gibi bir süren var tabi ilk ödemediğin faturadan sonra bir kaç gün içinde hat kısıtlanır.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, telefon ve internet fatura borçlarından dolayı abonelere icra takibi başlatılmadan önce yazılı uyarı yapılacağını ve borcun ödenmesi için 15 günlük ek süre tanınacağını açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri