Türkiye'de oturan ya da çalışan yabancılar şifre alarak e-devlet hizmetinden faydalanabilirler. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki e-devleti kullanmak için ikametgahınızın olması gerekmektedir. PTT merkezlerinden alacağınız şifre ile e-devlet sitesine giriş yapabilirsiniz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yabancılara düzenlenen geçerli çalışma izin kartı ile birlikte pasaport ibrazı istenmektedir. Geçici Koruma Belgesi olan vatandaşların pasaport ibrazına gerek yoktur. Yurtdışında yaşıyorsanız, e-Devlet şifresini yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan temin edilebilirsiniz.
Yabancılar Türkiye'ye geldiklerinde veya Türkiye'de bulunmaya devam etmek istediklerinde, E-Devlet üzerinden belirli hizmetlere başvuru yapabilirler. Örneğin, çalışma izni için gerekli evrakların e-Devlet üzerinden sunulması, yabancıların Türkiye'de bulunması sürecinde kolaylık sağlar.
15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Mavi kartlılar (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesinde belirtilen yabancı ülke vatandaşları), Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarınca verilmiş yabancı kimlik numarasına sahip yabancılar şifre alabilirler.
Başvuru işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya https://www.calismaizni.gov.tr) online olarak yapılacaktır. Serbest bölgede çalışmak üzere çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusu Ticaret Bakanlığına yapılır.
İlgili 40 soru bulundu
Çalışma izin belgesi alma işlemi e-Devlet'ten yapılacaksa öncelikle sisteme girilir. e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına "e-başvuru" yazılır. İçişleri Bakanlığına ait e-başvuru sayfasından "Yeni Başvuru" butonuna tıklanır. Başvuru türü seçeneklerinden "Çalışma Muafiyet İzin İşlemleri" seçilir.
Türkiye'de oturan ya da çalışan yabancılar şifre alarak e-devlet hizmetinden faydalanabilirler. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki e-devleti kullanmak için ikametgahınızın olması gerekmektedir.
Daha önce cep telefonu numaranızı www.turkiye.gov.tr'ye kaydedip, doğruladıysanız, PTT'ye gitmeden yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Mobil imza veya elektronik imza kullanıcısı iseniz bunlardan biri ile de sisteme giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.
6735 sayılı Uluslararası İş Gücü Kanunu'na göre, bir yabancı Türkiye'de çalışma izni olmadan yasal olarak çalışamaz. Ayrıca, yabancı çalışanların SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) girişlerinin yapılması da zorunludur.
Türkiye'de altı aydan fazla ikamet eden yabancı uyruklu kişilere T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yabancı Kimlik Numarası verilmektedir. Bu numara, ikamet tezkerenizi aldığınızda tarafınıza tahsis edilir ve kartınızın üzerinde 99 ile başlayan numaradır.
Mesai saatleri içerisinde, dilediğiniz zaman Başkonsolosluğumuza bizzat gerelek, e-devlet şifrenizi teslim alabilirsiniz.
Yabancı pasaport ile ülkeye giriş yapan müşterilerimiz eğer turist statüde ise ve oturma izni yoksa IMEI kayıt işlemi yapamaz. Bu statüde olan müşterilerimiz T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen “Yabancı Temsilcilik Personel Kimlik Kartı” ile bayilerimize başvuruda bulunabilirler.
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince Türkiye'de herhangi bir amaçla en az altı ay süreli ikamet tezkeresi alan yabancılara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce “Yabancılara Mahsus Kimlik Numarası” tahsis edilmektedir.
1. Oturma İzni (İkamet İzni) Nasıl Alınır? Oturma izni almak için ön başvuru, online sistem üzerinden yapılabilmektedir. Yani, yabancı uyruklu kişilerin İl göç idaresinin internet sitesi üzerinden, E-ikamet sisteminden oturma izni başvurusu yapılabilmesi mümkündür.
Yabancı uyruklu faturasız hat almak için güncel tarihlere sahip olan bir pasaport gerekli oluyor. Pasaportunuz yoksa turist hattı almak için NATO kimliği, mülteci kimliği ya da yabancı misyon personel kimlik kartı gibi belgelerden de yararlanabilirsiniz.
Şifrenin unutulması, kaybedilmesi durumunda e-Devlet Kapısı profiline cep telefonu ve e-posta bilgilerini girmiş kullanıcılar şifre yenilemesi yapabilir. Profilde belirtilmiş cep telefonuna kısa mesaj olarak gelecek onay kodunu sisteme girerek yeni bir şifre oluşturulabilmektedir.
Vekilin kimliğini ibraz etmesi, .e-Devlet Kapısı taahhütnamesinin vekil tarafından vekaleten imzalandığının şerh düşülerek imzalanması durumunda e-devlet şifresi vekil olarak alınabilmektedir.
kimlik kartı veya internet bankacılığı kullanıyorsanız, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra da şifre oluşturabilirsiniz. e-Devlet şifresi yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan ücretsiz olarak temin edilebilmektedir.
Yabancı doktorlara, ilk başvuruda en çok 3 yıla kadar çalışma izni verilecek. 8 yıl kanuni çalışma izni olan yabancı doktorlar, süresiz çalışma izni için başvurabilecek. Türkiye'de halen sadece özel hastanelerde çalışabilen yabancı uyruklu doktorların devlet hastanelerinde de çalışabilmesi için harekete geçildi.
YABANCI KİMLİK NUMARASI (99……….)
Bu numarayı, öğrenim amaçlı ikamet tezkerelerinizi aldıktan sonra T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden sorgulayarak temin edebilirsiniz.
E-Devlet şifreniz yoksa Sağlık Bakanlığına kayıtlı Aile Hekiminize cep telefonu numaranızın kaydını yaptırarak, telefonunuza gelecek kısa mesaj ile size iletilen tek kullanımlık erişim kodunu kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
Çalışma izni başvurusu Türkiye'den yapılacak ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Kural olarak yabancının Türkiye'den yapacağı başvurularda, yasal olarak en az altı ay süreli geçerli bir ikamet izninin olması gerekmektedir.
Bağımsız çalışma izni; yabancıların, Türkiye'de en az 5 yıl kanuni ve kesintisiz olarak ikamet etmiş olmaları, çalışmalarının, ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşuluyla verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri