Türkiye'de altı aydan fazla ikamet eden yabancı uyruklu kişilere T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yabancı Kimlik Numarası verilmektedir. Bu numara, ikamet tezkerenizi aldığınızda tarafınıza tahsis edilir ve kartınızın üzerinde 99 ile başlayan numaradır.
Yabancılar Türkiye'de vize veya vize muafiyeti sonunda 6 aya kadar kısa süreli ikamet izni alabilmektedirler. Bu süreden daha fazla süreyle kalmak isteyen yabancıların yurt dışındaki temsilciliklerimizden amacına uygun uzun süreli vize almaları gerekmektedir.
Nüfus kayıtları yapıldıktan sonra kendilerine verilmek üzere düzenlenen "Yabancılara Mahsus Kimlik Belgesi" ilgili Valiliğe gönderilir ve ilgilisine teslim edilir. Nüfus kütüğüne kayıt edilen yabancılar medeni ve şahsi hallerinde meydana gelecek her türlü değişiklikleri Nüfus Müdürlüklerine bildirmek zorundadır.
YABANCI KİMLİK NUMARASI (99……….)
Bu numarayı, öğrenim amaçlı ikamet tezkerelerinizi aldıktan sonra T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden sorgulayarak temin edebilirsiniz. Yabancı uyruklu öğrenciler için düzenlenen tüm bilgi ve belgelerde, öğrencilerin yabancı kimlik numarası kullanılır.
İlgili 45 soru bulundu
Ön kayıt adı verilen ilk aşama işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Yabancılar Şubesi ya da İlçe Emniyet Müdürlükleri tarafından gerçekleştirmektedir. İkinci aşama olan kayıt işlemleri ise İl Göç İdaresi Müdürlüklerince yürütülmektedir.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi üzerinden www.goc.gov.tr adresinden e-ikamet sistemi üzerinden ikamet izni başvurusu yapabilirsiniz.
Türkiye'de ikamet izni ile bulunan yabancıların sayısı
Uyruklarına göre ikamet izni ile Türkiye'de bulunan yabancılara baktığımızda ise ilk sırada Rusya var. Türkiye'de 19 Ocak 2023 itibariyle 154 bin 297 Rus vatandaşı yaşıyor. Rusları 131 bin ile Irak, 115 bin ile Türkmenistan vatandaşları takip ediyor.
İkamet İzni Müracaat Belgesi ilk başvuru sahibi yabancının e-İkamet sistemi üzerinden başvurması ve verilen randevu tarih ve saatinde bulunduğu ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğüne giderek başvurusunu tamamlaması halinde düzenlenmektedir.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
15 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla durdurulduğu ileri sürülen İstanbul'da yabancılara oturum izninin yasaklandığına dair herhangi bir resmî değişiklik yapılmamış. Bu durumla alakalı son karar ekim ayında Göç İdaresi Başkanlığı'nda yayınlandı.
Artı olarak E-ikamet harç bedelleri ve kart ücretleri de mevcut. Harç bedelleri genellikle kalacağınız süreye ve ülkenize göre değişim göstermektedir. Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir.
Uluslararası Koruma başvurusu yapmak için, valiliklere bizzat temasa geçmeniz gerekmektedir. Eğer bizzat başvuru yapmanızı engelleyecek bir durum mevcutsa (sağlık sorunu gibi), İl Göç İdaresi Müdürlüğü yetkilileri başvurunuzu bulunduğunuz ikamet adresinden de alabilirler.
Bütün TC kimlik numaraları çift rakamla bitiyor. Kimlik numaralarının son 2 harfi, ilk 9 rakamının doğrulayıcısı özelliğine sahip. İlk 9 basamak arasında kurulan bir algoritma bize 10. basamağı, ilk 10 basamak arasında kurulan algoritma ise bize 11. basamağı verir. Kimlik numaralarının ilk hanesi asla 0 olamaz.
2.3- Kişi Bilgileri İle Yabancı kimlik No Sorgulama, hizmetlerini http://tckimlik.nvi.gov.tr/web/foreign.aspx internet adresinden yapmaları mümkündür.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yabancılara düzenlenen geçerli çalışma izin kartı ile birlikte pasaport ibrazı istenmektedir. Geçici Koruma Belgesi olan vatandaşların pasaport ibrazına gerek yoktur. Yurtdışında yaşıyorsanız, e-Devlet şifresini yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan temin edilebilirsiniz.
Vatandaşlık başvurusunda bulunan kimsenin başvuru tarihinden geriye doğru beş yıl süreyle kesintisiz olarak Türkiye'de ikamet etmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür. İşte bu yola, uzun süreli ikamet izni ile Türk vatandaşlığının kazanılması yahut genel yöntemle vatandaşlık kazanılması denilmektedir.
2. Kısa Dönem Oturma İzninin Şartları
Kısa dönem oturma izninin şartlarının ne olduğu Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 32. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu hükme göre; Yukarıda sayılan oturma izni verilebilecek yabancılardan biri olmak. Türkiye'ye girişine izin verilmeyen yabancılardan olmamak.
Vatandaşlık Ülkesine Göre Türkiye'de Bulunan Yabancı Nüfus (2020-2021) Yabancı nüfusun en fazla olduğu illerde, 450 bin 584 kişiyi barındıran İstanbul ilk sırada yer almıştır. 156 bin 536 ile Ankara İstanbul'u takip etmiş, 94 bin 294 ile Antalya üçüncü olmuştur.
Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 26 bin 469 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 12 bin 384 konut satışı ile Antalya, 3 bin 672 konut satışı ile Ankara izledi. Yabancılara yapılan konut satışları 2021 yılı Aralık ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre %77,1 artarak 7 bin 841 oldu.
Genellikle Müşteri İlişkileri Yönetimi, Yabancı Dil Öğretmenliği, Bebek Bakıcılığı, Editoryal Çeviri İşleri, İthalat-İhracat Satış Uzmanı gibi pozisyonlarda yabancılar istihdam edilmektedir.
İkamet izni süresini uzatma başvurusu yapmayan yabancılar, İkamet izni süre bitiş tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde Türkiye'den çıkış yapmakla yükümlüdür. 10 günlük sürenin geçmesi halinde kalınan süreler kaçak süre kabul edilir. Kaçak kalış süresine göre para cezası uygulanır. Giriş yasağı konabilir.
İkamet izni başvuruları, başvurunun işleme alınmasından itibaren en geç doksan gün içinde sonuçlandırılır. Doksan günlük süre, bilgi ve belgelerin tam olarak yetkili makama teslim edildiği tarihten başlar. Sürenin uzaması halinde yabancıya bilgi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri