Bütün buharın tepsinin içinde kalmasına özen gösterin. Kısık ateşte 20-30 dakika pişirin. Piştiğinden emin olmak için kenarından açarak kontrol edin. Folyoyu açtığınızda kendi suyunda mükemmel pişmiş bir balık ve lezzetli balık suyunuz hazır olacaktır.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Soğanların üzerine önce somon filetolarını yerleştirin; üzerlerine soğanların kalanını ve maydanozları ekleyin. Kapağı kapatıp 5 ila 10 dakika kadar pişirin ve ateşten alın. Buharda somonunuz hazır!
Su buharı yardımı ile balığı pişirme yöntemi olan buharda pişirme, en sağlıklı balık pişirme yöntemlerinden biri. Bu yöntemin en önemli avantajı ise balıkların sulu ve yumuşak olması, diğer yöntemlerdeki gibi kurumaması. Ayrıca buharda pişirme balıkların besin değerlerini korumasında da etkili.
İlgili 26 soru bulundu
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
Ayıklanmış balık yıkanarak fırın tepsisinde yağlı kağıt üzerinde ya da fırın poşetine yerleştirilerek pişirilebilir. Ya da tencerede sebzelerle birlikte üzerine yarım su bardağı su eklenerek ağzı kapalı olacak şekilde kısık ateşte pişirilebilir.
Öncelikle somonları soğuk suda biraz yıkıyoruz. Ardından somonlarımızı kurutup tuz ve zeytinyağı ile marine ediyoruz ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine somonlarımızı yerleştiriyoruz. 180 derecede yaklaşık 7 dakika pişiriyoruz.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
Balık genelde una bulanıp yağda kızartılır ama uzmanlar bunu çok tavsiye etmiyor. Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur.
Dr. Fatma Arık Çolakoğlu, balığın insanın büyümesi, gelişmesi ve sağlıklı yaşaması için vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu, ancak yağda kızartıldığında bazı vitaminlerini kaybettiğini söyledi.
En İyi Yöntem Buharda Pişirme
Buharda pişirme, haşlama, fırında pişirme ya da tavada kavurma gibi farklı yöntemler arasında besin değerlerini koruma açısından en etkili yöntem buharda pişirmektir. Genelde sebzeleri suda haşlamanın sağlıklı bir yöntem olduğu düşünülür.
Karnabahar, havuç, brokoli, pazı, enginar, bezelye, patates, fasulye, bakla, börülce, kabak, domates ve kuşkonmaz gibi sebzeler buharda pişirilmek için idealdir. Buharda haşlama sebze şeklinde pişirilen bu sebzeler, daha sonrasında sade olarak ya da lezzetli soslarla tatlandırılarak da servis edilebilir.
Buharda pişirmek, suyun kaynama noktasını geçip buharlaşmaya başlaması esası ile yapılır. Pişen malzemenin kesinlikle sıcak suya temas etmemesi, gerek bir aparat/yükselti ile suyun üzerinde sadece buharla temas etmesiyle pişirilir.
Bebeklere balık vermek için 7-8 ay beklenmeli. İlk balık verilirken iki anne sütü arasındaki saat aralığı seçilmeli. Balık, baharatsız olarak ve çok az miktarda verilmeli. Balığın ilk kez verildiği günün ardından üç gün boyunca farklı bir ek gıda denetilmemeli ki bebeğin balığa alerjisi olup olmadığı anlaşılabilsin.
Buharda pişirme yöntemi balıklar ve sebzeler için kullanılabilecek en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Buharda pişirme ile besin içeriğindeki nişasta yumuşar ve sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır. Böylece sindirim kolaylaşır, besin rengi, dokusu, görünümü ve kokusu değişmez.
Tencereye su koyup kaynatın. Tencereyi ocaktan almadan üzerine süzgeci ya da buharda haşlama aparatını yerleştirin. Haşlayacağınız besinleri yıkayın ve soymanız gereken sebzeler varsa soyun. Daha sonra, kolay haşlanmaları ve iyice yumuşamaları için ürünleri küçük parçalara ayırın ve aparatın üzerine yerleştirin.
- Balık pişirmeden önce ise fırın mutlaka 200 dereceye ayarlanmalıdır. - Balıklar 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika boyunca pişirilir. Balığın büyüklüğüne ve çeşidine göre fırının pişirme süresi artıp azalabilir.
Hepinizin tahmin ettiği üzere en tehlikeli balıklar listesinin en başında tabii ki de piranhalar var. Güney Amerika'da yaşayan bu balıkları bir çoğumuz korkutucu filmlerden biliyoruz. Günümüzde tanımlanan ortalama 60 civarında piranha türü mevcuttur ve bunların tümü ortalama 25 cm uzunluğundadır.
sudan çıkınca solungaçlar birbirine yapışarak, gaz alışverişi olan yüzey alanını nerdeyse tamamen sıfırlar. ve balıklar havasızlıktan, yani boğularak ölür. varlık içinde bulundukları şeyin.
Yağ mutlaka kızgın, 175°C'ye ulaşmış olmalıdır. Bunu test etmenin en iyi yolu küçük bir parça ekmeği yağa atmaktır; ekmek, kabarcıklarla beraber 45 saniye içinde renk alıp yüzeye çıkıyorsa yağ kızartmaya hazırdır. Kızartılacak balığın kenarlarının yarısı ya da üçte ikisi yağla kaplanmış olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri