Anadolu'da soğuk algınlığından ağrılara kadar birçok rahatsızlıkta şifa niyetine suda kaynatılarak tüketilen papatyanın bazı türlerinin ciddi zehirlenme vakalarına yol açabildiği bildirildi.
Birkaç papatya çeşidi olsa da günümüzde bunlardan en çok iki tanesi çay için kullanılır. Bunlardan biri Roma papatyası, diğeri ise Alman papatyasıdır. Her ikisi de tarihsel olarak çeşitli sağlık endişelerini gidermek için tüketilir.
Çocuklarda öldürücü etkiye sahip
"Tıbbi papatya dediğimiz Matricaria recutita; üst solunum yolu rahatsızlıklarında ve farenjitte kullanılır. Piyasada papatya çayı diye satılan 'Tanacetum cinerariifolium' bitkisinden elde edilen de, aynı görüntüde. Bunu insanların ayırt etmesi mümkün değil.
Kır papatyasının zaman zaman bitkisel çayının içilmesi, karaciğer metabolizmasının sağlıklı çalışmasında ve karaciğerin arındırılmasında (hepato-detoxification) etkin rol oynamaktadır. Siz de papatyaları mevsiminde toplayabilirsiniz. Çiçekleri tam olarak açtıktan sonra en geç on gün içinde toplanmalıdır.
Papatya çayı, kurutulmuş çiçek kısımlarının kaynar suda demlenmesi yöntemiyle hazırlanır. Çay için, hazır poşet çay veya kurutulmuş çiçek formlarını tercih edebilirsiniz. Papatya kaynar suda 5-10 dakika kadar demlendikten sonra, içilebilir derecedeki bir sıcaklığa kadar soğumasını beklemelisiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Papatyanın toplanma zamanı, toplanma yeri, kurutulması çok önemli. Nemli ortamda iyi kurutulmuyorsa toksinlerin oluşmasına yol açabilir. Karaciğerde komplikasyon oluşturur. Buna bağlı zehirlenme hatta ileride siroz ve kansere kadar gidebilecek önemli rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir.
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
Mayıs ve Ağustos ayları arasında zarafeti temsil eden beyaz renkte çiçekler açan tek yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları hafif acı ve baharlı bir tattadır.
Yemeklerden sonra papatya çayı içilmesi, sıvı alımının yanında papatyanın yararlı etkilerinden de faydalanmanızı sağlayacak, midenizi rahatlatacaktır.
*Sinüzit tedavisinde birçok doktor hastasına bol bol sarı papatya kurutarak çay şeklinde içmesini söylemektedir. Bilimsel olarak kanıtlanmış olan bu gibi durumlar son derece büyük faydalar göstererek insanlarda birçok problemi ortadan kaldırmaktadır. Bu işlem papatyanın kokusu ile bile çok büyük fayda göstermektedir.
Papatya çayı içmek çoğu insan için hiçbir risk teşkil etmez ancak papatya ailesinden olan yakup otu ve krizantem gibi bitkilere alerjisi olan bireylerde, papatya alerjisi de ortaya çıkabilir. Ayrıca papatya içeren kozmetik ürünler, göz ile doğrudan temas ederse tahrişe neden olabilir.
Papatya çayı bahçenizdeki taze çiçekler, kurutulmuş yaprakları veya en sevdiğiniz çay ustasından bir çay poşeti olarak kullanarak hazırlanabilir.
Örneğin yatmadan 30 dakika önce içilen papatya çayı kişiyi rahatlatarak uykuya dalmasını kolaylaştırabilir ve uyku kalitesini artırabilir. Kan şekeri sorunu yaşıyorsanız papatya çayını yemekleriniz sırasında tüketebilirsiniz.
Alman papatyasının kurutulmuş çiçekleri ile hazırlanan papatya çayı ise kafein içermemesi sebebiyle birçok kişi tarafından siyah ve yeşil çay yerine tercih edilebiliyor. Uykusuzluğa iyi gelen aynı zamanda uyku kalitesini de artıran papatya çayı, diyare (ishal) ve mide ülserine karşı koruyucu etki gösterebiliyor.
Sarı ve beyaz renkli bu çiçek, halk arasında sarı papatya ismiyle de anılır. Sade bir görünüme sahip olan papatyalar doğada, evde saksıda veya bahçede kolaylıkla yetiştirilebilir.
Kurutulmuş papatyaları, papatya çayı yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz, farklı bitki çayları yapımında aroma katmak için 3-4 adet ekleyebilirsiniz. Kurutulmuş papatyayı sıcak suyun içinde bekletin. Su soğuduktan sonra süzün.
3) Papatya Çayı
Adet söktürücü özelliği ile de regl döneminde kadınların bitki çayı tercihi olmaktadır.
Papatya çayı fazla tüketildiği takdirde; yorgunluk ve uyku hissine, kan şekerinde ani düşüşe, hormon bozukluğuna çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini etkilediği için epilepsi gibi rahatsızlığı olan bireyleri kötü etkileyebilir.
Kır Papatyası kırlarda yetişir, çiçek kısmı küçük ve demet şeklindedir. Normal papatya dediğimizde aklımıza zaten kır papatyası gelir. Biçme, papatyanın biraz büyüğüdür o da demet şeklindedir. Çiçek kısmı kır papatyasından biraz büyüktür.
Matricaria chamomilla (eşanlamlısı: Matricaria recutita ) yaygın olarak papatya bilinen Alman papatyası, Macar papatyası (kamilla), yabani papatya, mavi papatya, kokulu mayweed. Asteraceae karma familyasının yıllık bir bitkisidir.
Alman papatyasının çiçekleri de alışılmış normal papatyalara benzemektedir. Temel olarak beyaz yapraktan ve konik biçimli sarı bir merkeze sahiptir. Alman papatyaları genellikle ilkbahar ve sonbahar arasında açmaktadırlar. Ancak çoğunlukla çiçeklerin en sık görüldüğü dönem yaz başlangıcıdır.
Yapılan bazı araştırmalara göre papatya çayı, içeriği sayesinde sadece kişinin uykuya dalmasını kolaylaştırmaz; aynı zamanda kişiyi rahatlatır.
Çünkü papatya çayı sahip olduğu enzimler ve besin değerleri ile birlikte karaciğeri onarır ve karaciğerde yer alan tüm hasarları önler. Papatya çayını günde 2 kez olmak üzere düzenli olarak tüketerek karaciğer yağlanmasını geçirebilirsiniz.
Papatyaların güçlü antispazmodik ve anti-enflamatuar özellikleri, mide ve bağırsak kramplarının tedavisinde oldukça etkilidir. Papatya çayının düzenli olarak tüketilmesi ayrıca irritabl barsak sendromu (IBS), bulantı, kas spazmları, mide gribi ve gastroenterit gibi sorunları azaltmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri