1hafta her gün suyu değiştirilir.Sonra 1kg ma 2 çorba kaşığı salamura tuz ve 1 tutam limon tuzu eklenerek günde 2 veya 3 kez çalkalanır .15 gün sonra yenmeye hazır olur. Yabani zeytin.
Hemen her zeytinyağının üretiminde 1 kilo zeytinyağı için ortalama 5-6 kilogram zeytin yeterli olurken, 1 litrelik delice zeytinyağı elde edilebilmesi için 18 ile 30 kg arası yaban zeytin ağaçlarından toplanmış zeytin gerekmektedir.
Dalından toplanan yeşil zeytin 15 gün boyunca tatlandırma işlemi için havuzlarda bekletilir. Yeşil zeytinlerin suyu belirli ölçüde değiştirilerek tatlandırılması sağlanır. Zeytinler bu havuzlarda tatlandırdıktan sonra yaban mersini ve pancar suyu içerisinde aroma alması için dinlendirilir.
Delice Zeytinyağının rengi diğer yağlara benzemez. Tam altın sarısı tonunda asi bir duruşu vardır. Çok zahmetlidir toplaması. Çekirdekten ve genellikle kayalıklar arasında dikenli çalılar arasında yetişir.
Yabani zeytin, kızarıklık, yüzdeki lekeler ve benzeri yara ve yangılı şişlere iyi gelir; onları çözer ve rutubetini temizler. Yakılan dallarından sızan su (sıvı) uyuza ve oluşturduğu yaralara iyi gelir. Zeytinyağının tortusu, özellikle yaprağı ile birlikte kullanılırsa, yangılı şişlere ilaç olur.
İlgili 18 soru bulundu
Doğada yabani olarak yetişen ağacı, aşılanarak meyveleri yenebilir hale getiriliyor. Zeytinin taneleri yeşil veya siyah olarak tatlandırılıp, tüketiliyor.
Uygun koşullarda yetiştirilirse, ekimini izleyen 5-6 yıl içinde, meyve verecek duruma gelir. Zeytin ağacının verimli hale gelmesi, 20 yılı bulur ve giderek de verimi artar. 35-150 yıl arası, ağacın olgunluk ve tam verim dönemidir. Sonra, daha yüzlerce yıl yaşar. Oldukça uzun bir yaşamı vardır.
Yapılışı. 1hafta her gün suyu değiştirilir.Sonra 1kg ma 2 çorba kaşığı salamura tuz ve 1 tutam limon tuzu eklenerek günde 2 veya 3 kez çalkalanır .15 gün sonra yenmeye hazır olur.
Meyveleri, yaprakları küçük dikenli çalı formunda küçük ağaçlardır. Çalılar arasında bulunurlar. 20 kg delice zeytinden 1 kg yağ çıkar.
Zeytin Hasat Zamanı
Genel olarak zeytin hasadı Eylül ayının sonunda başlayıp aralık ayına kadar sürmektedir.
Yaban mersinini tüketmenin farklı yolları da mevcut. İçecek ihtiyacınızı karşılamak için meyve suyu, şeker ihtiyacınızı karşılamak için reçel olarak da tüketebilirsiniz. Ayrıca kek, turta, pasta, dondurma olarak da yaban mersinini tüketebilirsiniz.
Yaban mersini kurusu için; ihtiyaç duyulduğu kadar taze yaban mersini, pişirme kağıdı ve fırın tepsisi hazırlanır. Daha sonra yaban mersinleri güzel bir şekilde yıkanarak, kurumaları adına bir peçetenin üstüne yayılması gerekir. 25 dakika boyunca beklemeleri yeterlidir.
Acılığını kaybeden zeytinler üzüm sirkesinin içerisine konularak 1-2 gün bekletilip sirke tadını alması sağlanır. Kalamata Zeytini sirkeden çıkarıldıktan sonra kutulara yerleştirilip üzerine %8 lik salamura ilave edilir. Üzerine aromatik tatlar katmak için limon dilimi ve zeytinyağı ilave edilebilir. kazandırılır.
Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Hatay'ın Hassa ilçesine bağlı Haydarlar Mahallesi'nde binlerce dönüm alanda bulunan volkanik kayaların arasında, köylülerin 'deli' olarak adlandırdığı yabani zeytin ağaçları yetişiyor.
Verimlilik oranı olarak mevsim, bölge ve cinsine göre değiştiğinden 18 kg ile 35 kg arasında delice zeytininden 1 kg yağ elde edilmektedir.
Ekilmeden, kendiliğinden yetişen zeytine; yabani zeytin veya delice (oleaster)denir. Köylülerin dağdaki deli zeytini sıkıp çıkardıkları ve ilaç gibi kullandıklarıyağa da "çoral" denir. Delice, aşılanıp-ıslah edilerek, kültür bitkisine(sativa) dönüştürülüp, daha verimli bir hale getirilebilir.
Aşılama zamanı çöğürlere su yürüdükten sonra yani, çöğürler rahat kabuk vermeye başladığı zaman yapılmaktadır. Bu bölgelere göre Mart-Mayıs ayları olabilir. Aşılama işlemini sabah erken ve akşam vaktinde yapmakta fayda bulunmaktadır. Sıcaklık, rüzgâr ve şiddetli yağmur aşı tutma oranını olumsuz yönde etkilemektedir.
Doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağacına, yabani zeytin veya delice (oleaster) deniliyor. Delice, aşılanıp ıslah edilerek kültür bitkisine dönüştürülüp verimli hale getiriliyor.
Yaban zeytinyağı, Datça'nın dağlarında doğal ortamında yetişen zeytinlerden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiştir. Saf ve natürel yapısı bozulmayan yaban zeytinyağı çeşidinin yapısı ve içeriği gereği, cildinize rahatlıkla sürebilirsiniz.
Siyah Zeytin Kurarken Şeker Neden Konulur? Şeker zeytin yapımında fermantasyona yardımcı olur. Faydalı proteinlerin ortaya çıkmasını sağlar.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Yabani zeytin nedir? Bilimsel adı yabani zeytin olan Olea europaea var europaea*, genellikle bir çalı gibi büyüyen ve Doğu Akdeniz havzasında yabani olarak yetişen bir ağaç gibi olmayan bir bitkidir.
Deliceye yapılan aşı o kadar hızlı büyür ve gelişir ki, 3 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri