Yabani zeytin, kızarıklık, yüzdeki lekeler ve benzeri yara ve yangılı şişlere iyi gelir; onları çözer ve rutubetini temizler. Yakılan dallarından sızan su (sıvı) uyuza ve oluşturduğu yaralara iyi gelir. Zeytinyağının tortusu, özellikle yaprağı ile birlikte kullanılırsa, yangılı şişlere ilaç olur.
Delice zeytinyağı, zeytinyağı türleri arasında en çok bilinen ve en doğal zeytinyağı türlerinden biridir. Delice zeytinyağı halk arasında genellikler çoral olarak da bilinmektedir. Bu zeytinyağı türü, yabani zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerden elde edilmektedir.
Doğada yabani olarak yetişen ağacı, aşılanarak meyveleri yenebilir hale getiriliyor. Zeytinin taneleri yeşil veya siyah olarak tatlandırılıp, tüketiliyor.
Dalından toplanan yeşil zeytin 15 gün boyunca tatlandırma işlemi için havuzlarda bekletilir. Yeşil zeytinlerin suyu belirli ölçüde değiştirilerek tatlandırılması sağlanır. Zeytinler bu havuzlarda tatlandırdıktan sonra yaban mersini ve pancar suyu içerisinde aroma alması için dinlendirilir.
Uygun koşullarda yetiştirilirse, ekimini izleyen 5-6 yıl içinde, meyve verecek duruma gelir. Zeytin ağacının verimli hale gelmesi, 20 yılı bulur ve giderek de verimi artar. 35-150 yıl arası, ağacın olgunluk ve tam verim dönemidir. Sonra, daha yüzlerce yıl yaşar. Oldukça uzun bir yaşamı vardır.
İlgili 28 soru bulundu
Doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağacına, yabani zeytin veya delice (oleaster) deniliyor. Delice, aşılanıp ıslah edilerek kültür bitkisine dönüştürülüp verimli hale getiriliyor.
1hafta her gün suyu değiştirilir.Sonra 1kg ma 2 çorba kaşığı salamura tuz ve 1 tutam limon tuzu eklenerek günde 2 veya 3 kez çalkalanır .15 gün sonra yenmeye hazır olur. Yabani zeytin.
Yaban zeytinyağı, Datça'nın dağlarında doğal ortamında yetişen zeytinlerden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiştir. Saf ve natürel yapısı bozulmayan yaban zeytinyağı çeşidinin yapısı ve içeriği gereği, cildinize rahatlıkla sürebilirsiniz.
Meyveleri, yaprakları küçük dikenli çalı formunda küçük ağaçlardır. Çalılar arasında bulunurlar. 20 kg delice zeytinden 1 kg yağ çıkar.
Delice Zeytinyağının rengi diğer yağlara benzemez. Tam altın sarısı tonunda asi bir duruşu vardır. Çok zahmetlidir toplaması. Çekirdekten ve genellikle kayalıklar arasında dikenli çalılar arasında yetişir.
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
Suriye'nin Afrin bölgesi ile sınır konumda bulunan Haydarlar Mahallesi'nde binlerce dönüm alanda volkanik kayalar bulunuyor. Leçelik olarak adlandırılan bölge, doğal güzelliği ile de dikkat çekiyor. Volkanik kayaların bulunduğu alanda ise köylülerin 'deli' olarak adlandırdığı yabani zeytinler yetişiyor.
Kronik Yorgunluğa Çözümdür.
Alerjilerin tedavisine yardımcı olur. Ateş düşürür. Kan akışını arttırmaya destek olur. Antioksidan özelliği ile meme, karaciğer ve prostat kanseri gibi kanserlerin düzelmesine olumlu etki eder.
Hiç genetiğiyle oynanmamış, aşı yapılmamış, kendiliğinden yetişen zeytinlere halk arasında deli zeytin denir, Delice denir.
Alaca zeytinler yeşil zeytinlere göre daha yumuşak olduğu için kırıldığında parçalanabilir, bu nedenle yumuşak, alaca zeytinler çizik zeytin yapımı için daha uygundur.
Hangi cins zeytin tercih etmelisiniz
NOT= Yeşil tüm zeytin veya yeşil çizme zeytin tercih etmek istiyorsanız gemlik veya trilye cinsi tercih etmeniz daha doğru olacaktır.
Antioksidan değer oldukça fazla olan delice zeytinyağının yemeklerinizden ziyada sabah aç karna 1 çay kaşığı tüketerek kullanabilirsiniz.
Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
Zeytin Hasat Zamanı
Genel olarak zeytin hasadı Eylül ayının sonunda başlayıp aralık ayına kadar sürmektedir.
Yabani zeytin nedir? Bilimsel adı yabani zeytin olan Olea europaea var europaea*, genellikle bir çalı gibi büyüyen ve Doğu Akdeniz havzasında yabani olarak yetişen bir ağaç gibi olmayan bir bitkidir.
Natürel zeytinyağı
Fiyatları bakımından diğer zeytinyağı çeşitlerine göre daha pahalı olan natürel zeytinyağları kimyasal hiçbir işleme maruz kalmamalarından dolayı da en doğal yağ olarak kabul ediliyor.
Verimlilik oranı olarak mevsim, bölge ve cinsine göre değiştiğinden 18 kg ile 35 kg arasında delice zeytininden 1 kg yağ elde edilmektedir. Aşılanmış zeytinlerde bu oran 3-7 kg. civarındadır.
Zeytin ağacı, ılıman kış aylarından sonra güneşli baharın ve sıcak yaz ayların olduğu Akdeniz iklimi olan bölgelerde yetişir. Zeytin ağaçlarının ticari olarak dikildiği alanların yıllık ortalama sıcaklığı 15-20 ° C olmalıdır.
Deliceye yapılan aşı o kadar hızlı büyür ve gelişir ki, 3 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri