yad etmek / yâd etmek Hatırlamak, anmak.
Yâd kelimesinin sözlük anlamı hatıradır. Yad Etmek Ne Anlama Gelir? Yad etmek iki farklı anlamda kullanılır. 2- Sınıf arkadaşlarımla bir araya gelip eski günleri yâd ettik. - (Hatırlamak anlamında.)
Yabancı durumuna düşmek, uzak olmak, mahrum olmak.
Merhaba değerli arkadaşlarım, düzeltme işaretiyle yazım ve telaffuzda farklılaşan, ayrı anlamlara gelen sözcük serisine yad ve yâd sözcükleriyle devam etmek istedim. Dilimizde düzeltme işareti olmadan yazılan yad sözcüğü, yabancı anlamına geliyor. “A” harfi kalın ve normal şekilde yani yad olarak okunuyor.
YAD EL KELİMESİNİN ANLAMI
Yabancı yer, gurbet anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle yadel şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yad el şeklinde olmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan yad etmek kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan yad etmek kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Yad, hatırlamak, gözünde canlandırmak anlamına gelirken, gar, getiren, veren anlamına gelir.
yada ne demek? Büyü, sihir, efsun. Kutsal.
Bu kelime genellikle yadeller şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yad eller şeklinde olmalıdır.
Hayırla anmak (veya yâd etmek) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ölmüş bir kimsenin ardından iyi konuşmak.
Kolayca gönlü yapılamayan kişilere karşı da nazende denmektedir. Azeri Türkçesi ile dilimize gelmiş olan bu kelimenin aynı zamanda işveli, cilveli ve nazlı şeklinde farklı anlamları da bulunmaktadır. Kişiyi tasvir ederken tatlı olmasının da bir özelliğe vurgu yaptığını göstermektedir.
Yar olmak bazen bir eş, bazen de bir dost olmak demektir. Yar bazen bir sevgili bazen de bir arkadaştır.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
Dilimizde biat etmek olarak kullanılır. Biat etmek demek bir kişinin egemenliğini, yönetimini tanıma ve kabul etme anlamına gelir.
yadigâr - Nişanyan Sözlük. Farsça yādegār یاده گار “andıç, anımsatan şey” sözcüğünden alıntıdır.
Anlamı: Bir kimseyi, ya da bir olayı anımsatan şey veya kimse olarak bilinir.
Farsça kökenli bir sözcük olan yare, yara anlamına gelir. Ancak bu kelime genellikle bedende değil, kalpte açılan manevi yaraları nitelemek için kullanılır. Örneğin yare-i hicran, ayrılık acısı anlamına gelir.
Yadsımak Ne Demektir? Yadsımak bir yapılan bir eylemi yapmadığını söylemek, yaptığı tüm işleri inkar ederek yok saymak demektir. Yadsımak görmezden gelmek şeklinde de bulunabilen bir eylemdir. Yadsımak var olan işi inkar eden ve yok sayan bir durumdur.
yadsınamaz ne demek? Yok sayılamaz, apaçık, inkar edilemez. Muhakkak, itiraz kabul etmez.
♬ Yad etmek şeklinde yazılır. ♬ Yad etmek = Yaşanmış birşeyi, veya bir kimseyi hatırlamak. ``Ör : ↠Zamanında yaşananları yad edince garip hissediyormuş.
“Sınav sorularını odanızdan ben mi almışım?” cümlesinde, kişinin soruları aldığını inkâr etmesi söz konusu olabilir. İşte bu bir yadsıma cümlesi örneğidir. Yadsıma cümlesi örneği olarak kabul edebileceğimiz bazı sözlerde, “Peki söyleyen kişi gerçekten haklıysa ve yalan söylemiyorsa?” sorusu aklımıza gelebilir.
YADSIMA NEDİR? Yadsıma: İnkâr, olumsuzlama, ret, değilleme. Bir varlığın (doğal, toplumsal ya da zihinsel bir sürecin) ilerlemesi, gelişmesi ile ilgili aşamalarının art arda gelişinin özel bazı biçimlerinde, diyalektik yadsımanın işleyişini görürüz.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri