Hipotermi belirtileri varsa en hızlı şekilde acil tıbbi yardım istenmeli, birey sıcak bir ortama alınmalı, battaniye/palto ile sarılarak ısıtılmalı ve hızlı hareket ettirilmemelidir. Aksi takdir de taşikardi görülebilir.
Hasta ile konuşularak ya da hafifçe sarsarak bilinci kontrol edilmelidir. Bilinç kaybı durumunda solunum ve dolaşım yani nabzı kontrol etmek gerekir. Gerekliyse kalp masajı ve suni solunuma başlanmalıdır. Eğer mümkünse hasta sıcak bir ortama taşınmalıdır.
İlerlemiş hipotermide solunum sistemi ve kalp de etkilenebildiği için kişinin solunumu ve kalp atımı kontrol edilmelidir ve gerekli durumda, bilindiği takdirde kişiye kalp masajı yapılmalıdır. Hastanın vücut sıcaklığının normale dönmesini sağlamak amacıyla hasta daha sıcak ve kuru bir ortama taşınmalıdır.
Hipotermi tedavisi, vakaların ciddiyetine ve hastalığın durumuna bağlı olarak birtakım tıbbi tedavi yöntemleri uygulanarak yapılmaktadır. Hafif vakalarda kişiye ısıtılmış battaniye verilebilir ve sıcak sıvı takviyesi yapılabilir. Şiddetli vakalar için yapılacak işlemler arasında kan yenileme uygulaması yapılabilir.
Masaj veya ovmadan kaçınmak gereklidir. Aşırı ve sert hareketler kalp atışını durdurabilir. Hipotermili birey soğuktan uzaklaştırılmalı ve mümkünse sıcak ve kuru bir yere götürülmelidir. Aksi takdirde mümkün olduğunca soğuktan ve rüzgardan korunmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Hipotermideki sarsıntılar kalbi etkileyebileceğinden, hipotermi düşünülen kişiler çok sarsılmamalıdır. Etkilenen bölgenin ısıtılması için vücut ısısı (örneğin parmaklar koltuk altı ile ısıtılabilir) veya ılık su kullanılabilir. Gerektiğinde veya donma belirtileri düzelmezse hızlıca bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
Kuru ve sıcak bir yere yatay pozisyonda nazik hareketler ile götürülmeli (üzerine bir battaniye ile birlikte) ve soğuktan korunmalıdır. Eğer kıyafetleri ıslaksa ve hareket etmekte zorlanıyorsa kıyafetler kesilip çıkarılmalıdır.
Sıcak yiyecekler ve sıcak, tatlı sıvılar tüket.
Çünkü vücut onların ısısını emer. Herhangi bir sıcak yemek, ısınmaya yardımcı olacaktır. Ancak sıcak ve tatlı içecekler, hızlı bir şekilde hazırlanabilir ve içerdikleri şeker, sindirim (ve ısı üretimini beslemek) için gerekli ekstra kaloriyi verir.
Hipotermi battaniyesi ısıtma yerine mevcut ısıyı muhafaza ederek yalıtım sağlama amacına yönelik olarak kullanılır. Ürün, temel olarak vücuda sarıldığı andan itibaren dışarıdaki havanın içeri geçmesini önleyerek çalışır. Böylece de vücudun ürettiği sıcaklık, bir ısı kaynağı olarak kullanılmış olur.
Hipotalamustaki ısı düzenleme merkezleri tarafından vücut ısısı ayarlanır. Burada sinirsel geribildirim mekanizmaları ile düzenlenir. Hipotalamusta preoptik alan olarak adlandırılan bölgedeki nöronların, ısı reseptörü gibi işlev gördükleri düşünülmektedir.
10 °C'lik bir su sıcaklığı bir saat kadar kısa bir sürede ölüme neden olabilir ve donma noktasına yakın su sıcaklıkları 15 dakika kadar kısa bir sürede ölüme neden olabilir. RMS Titanic'in batması sırasında, -2°C suya giren çoğu insan 15-30 dakika içinde öldü.
Hipotermi, hayatı tehdit eden boyutlarda asfiksiye maruz kalan yenidoğanlarda ilk efektif potensiyel nöroprotektif müdahaledir. Terapotik hipotermi, term veya geç preterm hipoksik iskemik infantlar da gelişmekte olan tedavi seçeneğidir.
Hipotermi oluşmuş kişiler hemen oda sıcaklığında, kapalı bir yere alınmalı ve üzerindeki ıslak kıyafetler çıkarılmalıdır. Acil müdahale ile kişiyi battaniyeye sarmak, kafein ve alkol içermeyen sıcak içecekler içirmek gerekir. Vücudun, baş, ense, göğüs ve karın gibi orta kısımlarının ısıtılması gerekir.
içinde vücut ısısının 32-34 oC indirildiği ve hedef ısıya ulaştıktan sonra 12-24 saat (ortalama18 saat) bu düzeyde sabit tutulması işlemine terapötik hipotermi denir4. Terapötik hipotermi 1940'lardan bu yana uygulanmaktadır.
Sıcak, sık dokunan ürünlerin yapısını bozabilmektedir. Maksimum 30 derecede battaniyelerinizi yıkayabilirsiniz. Makinenizin sıkma devri 600'ün üzerinde olmamalıdır. 30 derece dahi olsa, sıcakla büzüşen ve kırışan battaniyeler uzun süre sıkma işlemine maruz kaldığında yumuşaklığını tamamen yitirirler.
Hipertermi, dış etkenler nedeniyle insan vücut sıcaklığının yükselmesi anlamına gelir. Hipertermi hafif veya şiddetli şekillerde kendini gösterebilir.
Arslan, kış aylarında keçiboynuzu pekmezi, kestane ve salebin de tüketildiğinde vücudu sıcak tuttuğunu ifade ederek, “ Bizim için önemli olan keçiboynuzu pekmezi. Pekmez zaten kültürümüzde çok yaygın bir besin ancak keçiboynuzu pekmezinin vücuda ısı ve direnç kazandırmada daha yardımcı olduğunu görüyoruz.
Ciğer ve kırımızı et gibi demir mineralinden zengin besinler, vücudun çalışmasını hızlandırarak ısı dengesinin sağlanmasında etkilidir. Tarçın, zencefil, acı biber, zerdeçal, karabiber, ıhlamur, havlıcan, elma, kuru üzüm, dut, keçiboynuzu pekmezi gibi besinler de vücut ısısının ve direncinin artmasına yardımcıdır.
Necmettin Din, her seviyedeki ateşin tehlikeli sayılamayacağını belirtirken,34 ile 37 derece arasını ateşsiz, 38–39 derece arasını ateşli, 40 ve yukarısını ise yüksek ateşli olarak adlandırıldığı bilgisini verdi. Dr. Din, yüksek ateşli çocuklara vakit geçirilmeden doktora götürülmesini istedi.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir. Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar.
Soğuk yaralanmaları ve donmada ilk yardım
Donmuş organı aleve, ateşe tutmayın, donmuş kısımların yeniden ısıtılması için aşırı sıcak suya sokmayın. Hassas dokularda daha fazla hasara yol açacağı için donmuş olan bölgeye masaj yapmayın ve ovmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri