Tam zamanlı çalışma haftalık olarak 45 saat olarak belirlenmiştir. Tam zamanlı çalışanlar her gün 7,5 saat, her ay ise 180 saat çalışırlar. Tam zamanlı çalışma full time olarak da bilinmektedir.
Türkiye'de ise 1936 tarihli İş Yasası ile çalışma süresi günde 8, haftada 48 saat olarak belirlenmiştir. 2003 tarihli, hala yürürlükte olan İş Yasası'na göre de Türkiye'de haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu yasaya göre bir yılda bir işçiye en fazla 270 saat fazla çalışma yaptırılabilir.
İŞÇİ ÇALIŞMA SÜRELERİ
SSK işlemlerinde ay 30 gün olarak dikkate alınmakta, dolayısıyla aylık çalışma süresi de 30×7.5=225 saat olarak uygulanmaktadır.
Part time çalışma sistemini tam olarak anlayabilmek için öncelikle tam zamanlı çalışma modelini öğrenmemiz gerekir. Tam zamanlı çalışma süresi haftalık 45 saat ile sınırlıdır ve 6 gün çalışmış olan personele 1 gün haftalık izin verilmesi zorunludur.
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir.
İlgili 31 soru bulundu
Bu şekilde, işçinin aylık ücreti 30 gün üzerinden hesaplanır ve aylık çalışma 30 gün için günlük 7,5 saatlik çalışma üzerinden 225 saat olarak belirlenir (7,5 x 30 = 225 saat). Haftalık 40 saat çalışılan bir iş yerinde, saatlik ücretin hesaplanması için aylık toplam çalışma saati belirlenir.
Personel ile işçi mutabakata varmış olsa bile, bahsedilen yasal sınırların aşılması mümkün değildir. Başka bir ifadeyle; ek mesai ancak kanunda belirtilen sınırlar dâhilinde mümkün olabilir. Yıllık fazla mesai saati maksimum 270 saattir. Bu limit, aylık olarak ise 22,5 saate tekabül eder.
Full time, part time'ın tam tersidir. Tam zamanlı bir çalışma prensibini benimser. Haftalık çalışma süresi 30 saatin üzerinde olur. Full time olarak çalışan bir kişi iş kanununda belirtilen tüm haklara sahiptir.
Daha net bir tanım yapılması gerekirse tam zamanlı çalışma şeklinde haftalık çalışma süresi en fazla 45 saat olarak belirlenmişken, kısmi süreli (part time) çalışmada bu süre en fazla 30 saattir.
İşçinin haftalık çalışma süresinin 45 saatin altında kararlaştırıldığı durumlarda, kararlaştırılan bu süre ile 45 saate kadar olan çalışmalar ise fazla sürelerle çalışma olarak tanımlanmaktadır. İşçinin haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğu durumlarda fazla sürelerle çalışma mümkün değildir.
Yasal düzenleme gereğince haftalık azami çalışma süresi 45 saat olarak uygulanmakta, bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilmektedir. Çalışma süresinin hesabı sırasında işçilere verilen ara dinlenme süreleri (yemek molaları, çay molaları vb.) çalışma süresinden sayılmamaktadır.
İşçinin aylık çalışma süresi 225 saat olarak kabul edildiğinde, saatlik ücretin tespiti için yapılması gereken işçinin aylık maaşını 225'e bölmek olmalıdır. Böylece işçinin her bir saatlik ücretinin bedeli öğrenilebilir.
İşçilerin haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenerek uygulanmakta ise; işçiler genellikle haftanın ilk 5 gününde 8 saat üzerinden 5×8=40 saat çalışarak cumartesi ve Pazar günleri hafta tatili yapmaktadır.
Sürekli 4WD (Dört Tekerden Çekiş Sistemi: Full Time 4WD)
Sürekli 4WD sisteminde araç sürücüsü mod değiştiremez. 2 veya 4 çeker seçeneği bulunmaz. Motor torku sürekli 4 tekere aktarılır. Bu araçlarda “merkezi diferansiyel”, “çok diskli kavrama” ve “planet dişli sistemi” kullanılmaktadır.
Normal haftalık azami çalışma süresi 45 saattir, bu nedenle part time çalışma süresi için ortalama 30 saat mümkündür. Bu 30 saat hafta içinde farklı günlere farklı saatlerde yayılabilir. Bu zamanda en az bir gün izin verilir. Bu yüzden yarı zamanlı çalışmada, haftanın her günü çalışmak zorunda değilsin.
Asgari ücret/çalışma saati. Son yapılan zamlarla birlikte güncel asgari ücret brüt olarak 10 bin 8 TL'dir. Asgari ücretli birinin aylık çalışma saati ise 225'tir (Günlük çalışma 9 saat, çalışanın aylık ortalama çalışma süresi 25 gün).
Cevap: 10 günden az çalışanların sigortası içinde emeklilik primi ve genel sağlık sigortası primi de yoktur. Sadece iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigorta yapılır. Kendileri isterlerse 30 gün üzerinden emeklilik ve genel sağlık sigortası için prim ödeyebilirler.
İŞÇİ İSTERSE EKSİK GÜNLERİNİN PRİMİNİ KENDİSİ ÖDEYEBİLİR
Primini kendileri ödeyenlerin ödemeleri gereken prim tutarı 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren günlük 145,32 TL, aylık ise 4.359,71 TL olacak.
volume_up tam zamanlı {sıf.}
Genelde günlük 4-5 saat çalışmalara yayılan part time işlerde kişiler en az 1 gün izin hakkı elde edebilirler. Part time çalışmada günlük maksimum 11 saat çalışılabilir. Part time çalışan kişilerin sigortası iş veren tarafında yaptırılır ve maaş bordroları çalışma saatlerine göre düzenlenir.
Kısmi süreli çalışma bir diğer adıyla part-time çalışma, iş yerinde haftalık çalışma süresinin üçte ikisi oranında olan çalışma süresini ifade eder. Yasal olarak belirlenen haftalık tam çalışma süresi 45 saat iken, kısmi süreli çalışanlarda bu durum haftada en fazla 30 saat olarak belirlenmiştir.
full tıme olayı tam gün çalışan oluyo, yani iş kanunun çerçevesinde 10 saat, bununda 1 saati yemek molası. birde öğleden önce ve öğleden sonrasında 15 dakika dinlenme aralığı.
Çalışma koşullarının uygulanmaması, 4857 Sayılı İş Kanunu m. 24/2, (f)'de düzenlenmiştir. İşçi, yıllık fazla çalışma süresi 270 saati aştığı takdirde, çalışma koşullarının uygulanmaması sebebiyle iş akdini haklı nedenle derhal feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanabilir.
Tek yapmanız gereken programda belirtilen yerleri yazmak. Çalışma süresi İş Kanunu kapsamında haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yani 6 gün çalışma yapılıyorsa 45/6= 7.5 saat .
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri