Yağ emülsiyonunun parçalandıktan sonra ısıtılması, Santrifüj edildikten sonra bütirometrenin skalasından yağın %'sini okunması ilkesine dayanır. Bu şekilde örnekten elde edilen yağ miktarı, yöntemde belirtilen şartlarda analiz edilen maddenin tümüdür ve % olarak ifade edilir.
Yağ analizleri, iş makinelerinin ömrünü ve verimliliğini arttırmak, bakım masrafları ve zaman kaybını önlemek için kullanılan ve uygulanmakta olan bir koruyucu bakım programıdır. Yağ analizleri ile bütün kullanılmış yağlar; motor, şanzıman, diferansiyel, cer ve hidrolik sistem yağları test edilebilmektedir.
Uygulamada, bir yağ numunesi periyodik olarak bir sistemden alınır. Hareketli parçalardan aşınan metallerin iz seviyelerini, aynı zamanda kirlilik ve katkı elementlerinin seviyelerini tespit etmek için spektrometre cihazı ile yağ numunesi analiz edilir.
Gıdalardaki yağ miktarı süt ve süt ürünlerinde Gerber yöntemiyle, bunun dışında kalan gıdalarda ise sokselet (soxhelet)yöntemiyle saptanmaktadır. Bu yöntemde çözücü olarak normal pentan veya hekzan kullanılır.
Palm yağı dışındaki bitkisel yağlar 20 ºC de sıvıdır. Ancak palm yağı 40º C'nin üzerinde erimektedir. Kırılma indisi analizi yapılacak yağlar önce filtreden geçirilir.20ºC'de sıvı olan yağlar 20 ºC'de; diğer yağlar erime sıcaklığı derecesine göre 40ºC, 60ºC veya 80ºC'de analiz edilir.
İlgili 17 soru bulundu
Gerçek zeytinyağı 0 ile - 6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını dondurucunuza koyun ve yarım saat sonra çıkarın. Eğer bardaktaki zeytinyağının her noktası aynı şekilde donduysa gerçektir; ancak bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
Uçucu yağınızdan birkaç damla kağıt üzerine damlatın ve3-5 dk bekleyin, yağınız uçucu yapıda olduğundan kağıt üzerinde leke bırakmadan uçup gidecektir. Kağıt üzerinde leke görüyorsanız, ürününüz saf olmayabilir. En önemli ve tüketicilere ürünün saf olup olmadığını gösteren parametrelerden biri de Fiyat farkıdır.
Yağlar yalnızca beslenme açısından değil gıdanın duyusal kalitesi üzerinde de son derece etkilidir. Yağ analizi yapılırken, yağ ile birlikte yağda çözünen tüm yağ benzeri bileşiklerde tayin edildiği için yapılan işleme ham yağ analizi veya lipit analizi de denilmektedir.
Yağ ekstraksiyonu tanım olarak kavrulmuş pulcuk hale getirilmiş tohuma (flake) uygulanan katı-sıvı fazda bir ayırma işlemi olarak ifade edilir. Genellikle yağ oranı %20'den daha düşük olan yağlı tohumların ham yağa işlenmesinde kullanılır.
Bütirometrenin skalası üzerinde yağın üst düzeyi okunur ve örneğin % yağ miktarı belirlenir. Okunan yağ yüzdesi 100 g örnekteki gram yağı verir. Analiz sonunda okuma yapılırken skalada biriken yağ berrak olmalıdır. Berrak değilse ya kullanılan amil alkol eksiktir ya H2SO4 çözeltisi derişiktir yada bütirometre soğuktur.
TBN, yağda kalan baz miktarıdır. Genelde 4,0-14,0 aralığındadır ( yağın benzinli veya dizel motorlar için olmasına bağlı olarak değişir). TBN sayısı giderek düşecektir çünkü oluşan asidi nötralize etmek için baz kullanılacaktır. Yüksek TBN sonucu, yağın içinde çok miktarda aktif katık kaldığı anlamına gelir.
Yapılan Madeni Yağ Analizi
Özellikle stoklama ve ortam çalışma sıcaklığı açısından önemli bir testtir. Yağların akmaya gösterdiği direncin, yani akışkanlığının tayin edildiği testtir. Endüstriyel uygulamalar için 40 °C'de, otomotiv sektöründeki uygulamalar için 100 °C'de ölçülür, birimi mm²/s veya cSt'dir.
TBN; Bir gram yağdaki asidi nötralize etmek için gereken, asit miktarına eşdeğer KOH miktarının mg olarak ifadesidir.
SÜT örneğindeki; Protein ve zor çözünen tuzların derişik sülfürik asit ve amil alkolde ç̧özündürülmesi, Yağ emülsiyonunun parçalandıktan sonra ısıtılması, Santrifüj edildikten sonra bütirometrenin skalasından yağın %'sini okunması ilkesine dayanır.
Soxhlet ekstraksiyon yöntemi narin bitkilerden yüksek miktarda fakat en basit ve en ucuz yolla essansiyal yağ elde etmek için kullanılır. Soxhlet ekstraksiyon yöntemini uygulayabilmek için katı materyal kurutulur, küçük parçalara ayrılır ve bu katı parçacıklar selülozdan yapılmış olan ekstraksiyon kartuşuna doldurulur.
Yiyeceklerimizde esas olarak 3 çeşit yağ vardır.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Katı-sıvı ekstraksiyonu (leaching veya özütleme) işleminde çözünebilen katı madde, bulunduğu inert katı içinden, uygun bir çözücü yardımıyla çözündürülerek alınması işlemidir. Çözünmüş madde daha sonra kristallendirme veya buharlaştırma gibi yöntemler ile ürün olarak elde edilir.
Ekstraksiyon (Çekme)
Sıvı doğrudan maddenin alınacağı katı madde ile iyice karıştırılır veya maddenin alınacağı diğer bir sıvı ile karıştırılır ve sonra iki akım birbirinden ayrılır. Katı maddeler konu olduğunda iki akımın birbirinden ayrılması genellikle basit bir çöktürme işlemiyle yapılır.
Alkol, su, organik çözücüler kullanılarak bitkisel, hayvansal veya sentetik hammaddelerin, Saflaştırılması, Bileşenlerin arındırılması, amaçlarıyla belirli sıcaklık ve basınçta yapılan bir işlemdir.
Esası uçucu yağ taşıyan drogdan su distilasyonu ile ayrılan uçucu yağın, dereceli bir bürette toplanarak hacminin ölçülmesidir. Bu amaçla CLEVENGER cihazından yararlanılır. Bu yöntemle uçucu yağ hacim/ağırlık olarak bulunur. Piknometre ile yağın yoğunluğu ölçülür ve ağırlık/ağırlık olarak % miktar hesaplanır.
Baharatlarda bulunan uçucu yağlar, gıda maddelerine tat ve koku vermesi yanında gıdaları koruyucu bir etkiye de sahiptir. Yetkili laboratuvarlar tarafından, kimyasal gıda analizleri kapsamında, baharatlarda uçucu yağ miktarı tayini yapılmaktadır.
Alıcağınız motor yağının bidon kapağına dikkat etmelisiniz. Gerçek kapak ile sahte kapak arasında renk ve şekil farklılıkları görülmektedir. Bidonun kapağını açtığınızda karşınıza çıkan hologram soluk ve özensiz gözüküyorsa, o motor yağına dikkat etmelisiniz. Zira sahte olabilme ihtimali vardır.
Cam şişelerde, doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde konumlanan bitkisel yağların uzun süre dayanacağını söylemek mümkündür. Son olarak bozuk bitkisel yağ nasıl anlaşılır sorusunun da yanıtını verelim. Yağın rengi turuncuya dönüyorsa ve kapağını açtığınızda keskin ve ağır bir koku geliyorsa yağ bozulmuş olabilir.
Distilasyon, bir karışımı meydana getiren bileşenlerin uçuculuklarının (buhar basınçlarının) farklı olmasından yararlanan ayırma işlemidir. Uçucu yağ üretiminde en çok kullanılan yöntemdir. Bitkinin su veya su buharı ya da ikisinin birlikte uygulanması ile işlem yapılır. Soğuk Pres Yöntemi en eski tekniktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri