Yağ Bezesi İçin Hangi Doktora Gidilir, Hangi Bölüm Bakar? Lipom sorunu olup rahatsızlık duyan kişiler lipom tedavisi için genel cerrahi uzmanı veya dermatoloji yani cildiye bölümlerine başvurabilirler. IDEA Kliniklerin her şubesinde görev yapan genel cerrahi uzmanları lipom konusunda oldukça tecrübelidirler.
Yağ bezelerinde farklı tedavi metodları vardır. Bu nedenle yağ bezesi sorunu için en uygun tedavi seçeneği doğrudan dermatoloji uzmanınız tarafından belirlenir. Yağ bezeleri her bir hastada farklı düzeyde oluştuğundan tedavi seçenekleri de farklı düzeyde sunulur.
Yağ bezeleri bir kanser türü değildir ve genellikle vücuda herhangi bir zararı da yoktur. Ancak büyüdükçe artan ağır seviyesi nedeniyle cerrahi ile alınması gerekebilir. Yağ bezesi aldırmanın herhangi bir riski yoktur. Yağ bezelerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Gözle görülebilen yağ bezeleri, hekimler tarafından yalnızca fiziksel muayene ile tespit edilebilir. Yağ kistleri genellikle yuvarlak bir yapıya sahip, ortasında bir nokta bulunan ve etrafı hafif kızarık görünümdedir. Yağ bezesinin birçok türünde deri altında bulunan yağ kitlesi elle bastırıldığında yer değiştirir.
Yağ bezeleri genellikle iyi huylu olarak seyredebilir. Yağ bezelerinin oluştuktan sonra genellikle değişme potansiyeli düşük olabilir. Bu nedenle kansere dönüşme olasılığı düşük olarak kabul edilebilir. Yağ bezelerinin hızlı büyümesi, ağrılı olması ve büyümeye devam etmesi durumunda kanser şüphesi düşünülebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Yağ bezesinin takibinin çok iyi yapılması gerekmektedir. Kısa zamanda hızlı büyüme varsa, cilt altı değil de daha derin yerleşimli ise, sert ve hareket ettirilemeyen lezyonlarsa bunlar lipom olmayabilir ve vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
Yağ bezeleri nadiren de olsa çoklu kalıtsal lipomatoz, Gardner sendromu, Dercum hastalığı ve Madelung hastalığı gibi hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Yağ bezesine neden olabilecek diğer faktörler ise obezite, karaciğer hastalığı ve glikoz intoleransıdır.
Bir liposuction yöntemi olarak uygulanan ameliyatsız yağ bezesi tedavisi, açılan minik bir kesiden yağların emilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bu kesi işlem sonunda gözle görülmeyecek şekilde kapatılır ve kişiye rahatsızlık vermez. Böylece cilt altında biriken yağlar hızlı ve kolay şekilde vücut dışına alınmış olur.
İçi yağ dolu olan, küçük çaplara sahip ve tümör benzeri bir görünüm sergileyen yağ bezeleri ağrıya neden olmazlar ancak görünümü açısından rahatsız edebilirler. Özellikle yüz bölgesi gibi vücut alanlarında ortaya çıkması durumunda hastaların yağ bezesi aldırma işlemi yapması gerekiyor.
Yağ Bezesi Nasıl Geçer? Yağ bezesi tedavisi ağırlıklı olarak cerrahi ile yapılır. Yağ bezeleri herhangi bir rahatsızlık vermedikleri sürece çıkartılmaya gerek yoktur. Ancak yağ bezenizi mutlaka bir doktora göstermelisiniz.
Fakat ameliyat denildiği zaman gözünüz korkmasın çünkü çok küçük 1cm yada daha küçük bir kesi uygulanarak lipom alınabilir ve bu işlem sadece 2-3 dakika kadar sürer. Beze çıkarıldıktan sonra ise kesi yapılan yer gizli dikiş kullanılarak kapatılır ve herhangi bir iz söz konusu olmaz.
Hastanın boynundaki beze iki haftadan daha uzun bir süre mevcutsa, gittikçe büyüyorsa, ağrılı ise, paket veya zincir gibi birçoğu bir arada ise, hasta orta ve ileri yaşta ise, sigara, alkol gibi alışkanlıkları varsa mutlaka baş ve boyun organları detaylı muayene edilmelidir. Şüpheli bir durumda tetkik yapılmalıdır.
Yağ bezeleri genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bazen bu süreç uzun olabilir ya da uzman bir hekim müdahalesine ihtiyaç olabilir. Tedavi seçenekleri arasında sıcak kompresler, masaj, ilaçlar veya cerrahi müdahale yer alabilir.
Elma Sirkesi Kullanmak: Yağ bezesinin üzerine pamuk yardımıyla sirke müdahalesi yapmak, yağ bezelerinin hızlı bir şekilde yok olmasını sağlamaktadır. Elma sirkesinin doğal mineralleri, cildin yağ dengesini yeniden kazanmasına yardımcı olmaktadır.
Yağ bezesi doğal tedavisi denildiğinde de, akla ilk olarak aloe vera jeli gelir. Bu jel yağ bezesinin bulunduğu bölgeye uygulandığında, yağ bezesinin küçülerek zamanla kaybolmasını sağlar. Aloe vera jelinin bu etkisinden yararlanabilmeniz için jeli düzenli olarak kullanmanız gerekir.
Deri bilimi olarak tanımlanan dermatoloji, ciltteki hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir tıp disiplinidir. Bu bilim dalında insan vücudu için son derece hayati bir organ olan derinin her türden rahatsızlığı incelenmekte ve tedavi edilmektedir.
Yağ ve kan damarlarından oluşan bu yağ bezesi türü genellikle oldukça ağrılıdır. En sık yağ bezesi türü olan bu yapılar beyaz renkli enerji deposu yağ hücrelerini içerir. Yağ ve fibröz bağ dokudan oluşan yağ bezesi türleri fibrolipoma olarak isimlendirilir.
Aslına bakarsanız her ameliyat iz içerir. Yani bu şu demek: İnsan bedeninde yapılan her cerrahi operasyon, kesi içerdiği için iz bırakır.
Yağ bezesi (lipom) tehlikeli değildir. Ancak iltihap kaparsa, çok büyürse veya ağrılı apselere dönüşürse müdahale edilmesi gerekir. Yağ bezesi rahatsız edici bir görüntüye neden olduğunu düşünen kişiler de sık sık tıbbi müdahale istiyor. Kısa ve çok kolay bir operasyonla yağ bezesinden kurtulmak mümkündür.
Genetik yatkınlık, sağlıksız beslenme, karaciğer hastalıkları, obezite, insülin direnci problemleri, genetik yatkınlık gibi nedenlerle oluşabilirler.
Aloe vera jelini yağ bezesinin üzerine uygulamak yağ bezesinin yumuşamasını ve boyutunun küçülmesini sağlayacaktır.
Lipomlar çoğunlukla deri altında ele gelen ve gözle görülen içerisi yağ lobülleriyle dolu, etrafı ince bir kapsülle sarılı kitlelerdir. Genellikle ağrısızdır ve iyi huyludur. Yani, kanser hücresi içermezler. Bazı durumlarda bu yağ bezeleri büyüyerek büyük boyutlara ulaşabilir.
Yavaş büyüme gösteren, ağrısız ve iyi huylu tümörlerdir. Kalıtsal olarak aktarılabilen kitlelerdir. Çoğunlukla tehlikeli olmayan yağ bezeleri nadiren kansere dönüşebilir. Ancak bu durum yaygın değildir ve ek semptomlar gösterebilir.
Göz çevresinde yağ bezelerine sahipseniz veya vücudunuzda yağ kitleleri gözlemliyorsanız öncelikli olarak bir dermatoloji (cildiye) uzmanına başvurarak muayeneden geçmeniz gerekir.
Kadınlar; memede görülen her sert kitlenin kanser olup olmadığını merak ederler. Bu soruya içleri rahatlatacak türden bir cevap verebiliriz. Ele gelen kitlelerin önemli bir kısmı iyi huyludur. Bir başka deyişle, her sert kitle kanser değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri