Yağ bezesi (lipom) tehlikeli değildir. Ancak iltihap kaparsa, çok büyürse veya ağrılı apselere dönüşürse müdahale edilmesi gerekir. Yağ bezesi rahatsız edici bir görüntüye neden olduğunu düşünen kişiler de sık sık tıbbi müdahale istiyor. Kısa ve çok kolay bir operasyonla yağ bezesinden kurtulmak mümkündür.
Bezede iltihaplanma olmaz, bezeden farklı bir hastalık olan yağ kistleri iltihaplanabilir. Kist iltihaplandığında apse gelişir ve bir kaç günde giderek artan şiddetli ağrı olur. Bu durumda yapılması gereken şey apse gelişen kist küçük bir ameliyatla boşaltılır.
“Lipom” adı verilen bu yağ bezeleri genellikle kanserli dokular olmamasına karşın, büyüme hızlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu kitlelerin elle sıkılıp çıkartılmaya çalışılması ise, bezenin büyümesine ve iltihaplanmaya neden olarak daha ciddi tablolara yol açabiliyor.
Bazı yağ bezelerinde alınan darbeler sonucunda veya kendiliğinden enfeksiyon gelişebilir, buna bağlı olarak ağrı, kızarıklık, akıntı ve ateş gibi semptomlar görülebilir.
Yağ Bezesi Nasıl Geçer? Yağ bezesi tedavisi ağırlıklı olarak cerrahi ile yapılır. Yağ bezeleri herhangi bir rahatsızlık vermedikleri sürece çıkartılmaya gerek yoktur. Ancak yağ bezenizi mutlaka bir doktora göstermelisiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Yağ bezeleri sıkılmamalıdır, genellikle küçük, zararsız ve iyi huylu olduğu için estetik problem yaratmadığı sürece takip edilen kitlelerdir. Eğer hastalar tarafından yağ bezeleri sıkılmaya çalışılırsa, elle çok müdahale edilir ise enfeksiyona, buna bağlı kızarıklık, ağrı ve apseye neden olabilir.
Yağ bezeleri bir kanser türü değildir ve genellikle vücuda herhangi bir zararı da yoktur. Ancak büyüdükçe artan ağır seviyesi nedeniyle cerrahi ile alınması gerekebilir. Yağ bezesi aldırmanın herhangi bir riski yoktur. Yağ bezelerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Yağ Bezesi (Lipom) Nasıl Geçer? Yağ bezesinin iyileşmesi için deri altında biriken ve bezeleşmeye neden olan yağlarınızı ameliyatla veya ileri teknolojik tıbbi teknikler ile ortadan kaldırmak gerekmektedir. Yağ bezelerinizin tedavisi için tıbbi kapsamda krem, jel veya ilaç kullanımı ile tedavi mümkün değildir.
Yağ bezeleri genellikle iyi huylu olarak seyredebilir. Yağ bezelerinin oluştuktan sonra genellikle değişme potansiyeli düşük olabilir. Bu nedenle kansere dönüşme olasılığı düşük olarak kabul edilebilir. Yağ bezelerinin hızlı büyümesi, ağrılı olması ve büyümeye devam etmesi durumunda kanser şüphesi düşünülebilir.
Yağ bezeleri nadiren de olsa çoklu kalıtsal lipomatoz, Gardner sendromu, Dercum hastalığı ve Madelung hastalığı gibi hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Yağ bezesine neden olabilecek diğer faktörler ise obezite, karaciğer hastalığı ve glikoz intoleransıdır.
Yağ bezeleri ağrıya sebebiyet vermez. Şayet ağrı yapıyorsa kötü huylu yağ bezesi olup olmadığı ihtimaline yönelik olarak tıbbi açıdan bir müdahale yapılması gerekir. Kimi zaman yağ hücrelerinin de büyümesi ve kontrolden çıkarak çok büyük ebatlarda ulaşması mümkün olabiliyor.
Yağ ve kan damarlarından oluşan bu yağ bezesi türü genellikle oldukça ağrılıdır. En sık yağ bezesi türü olan bu yapılar beyaz renkli enerji deposu yağ hücrelerini içerir. Yağ ve fibröz bağ dokudan oluşan yağ bezesi türleri fibrolipoma olarak isimlendirilir.
Bir liposuction yöntemi olarak uygulanan ameliyatsız yağ bezesi tedavisi, açılan minik bir kesiden yağların emilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bu kesi işlem sonunda gözle görülmeyecek şekilde kapatılır ve kişiye rahatsızlık vermez. Böylece cilt altında biriken yağlar hızlı ve kolay şekilde vücut dışına alınmış olur.
Genellikle derinin altında keratin birikmesinden kaynaklanırlar. Enfekte olduklarında şişer ve ağrı yaparlar. İyi huylu kistlerdir fakat yüzde oluşumları estetik görüntü olarak hastalarımızı rahatsız edebilir. Kapsülleri ile birlikte uzman bir doktor tarafından cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir.
Sirke uygulanırken öncelikle bez üzerine sirke damlatılır, daha sonra gaz bezi kullanarak bölge kapatılır. Sirke birkaç gün bekletildikten sonra gaz bezi açılır ve bölge temizlenir. f. Balı yoğun bir kıvama getirip yağ bezesi üzerinde bekletmek yağ bezesinin yumuşamasını sağlayacaktır.
Yağ bezeleri genellikle kendiliğinden kaybolur, ancak bazen bu süreç uzun olabilir ya da uzman bir hekim müdahalesine ihtiyaç olabilir. Tedavi seçenekleri arasında sıcak kompresler, masaj, ilaçlar veya cerrahi müdahale yer alabilir.
Yağ Bezesi Alındıktan Sonra Tekrar Çıkar mı? Deri altında yağ bezesi cerrahi olarak alındıktan sonra nadiren de olsa yeniden lipoma oluşabilir. Dolayısıyla ikinci bir ameliyat gerekebilir. Bazı durumlarda yağ bezesi kendiliğinden kayboldu şeklinde dönütler alınsa da tekrarlama olasılığı vardır.
Yağ bezesi doğal tedavisi denildiğinde de, akla ilk olarak aloe vera jeli gelir. Bu jel yağ bezesinin bulunduğu bölgeye uygulandığında, yağ bezesinin küçülerek zamanla kaybolmasını sağlar. Aloe vera jelinin bu etkisinden yararlanabilmeniz için jeli düzenli olarak kullanmanız gerekir.
Hastanın boynundaki beze iki haftadan daha uzun bir süre mevcutsa, gittikçe büyüyorsa, ağrılı ise, paket veya zincir gibi birçoğu bir arada ise, hasta orta ve ileri yaşta ise, sigara, alkol gibi alışkanlıkları varsa mutlaka baş ve boyun organları detaylı muayene edilmelidir. Şüpheli bir durumda tetkik yapılmalıdır.
Deri yüzeylerinde kızarıklık oluşması, kaşıntı durumu görülmesi, deri yüzeyine dokulması durumunda deri altında renk tonu değişimi meydana gelmesi gibi birçok belirtiler deri altında yağ bezeleri meydana geldiğini gösterir. Bu durumda doğrudan dermatoloji uzmanından gerekli tedavilerin alınması gerekir.
Aslına bakarsanız her ameliyat iz içerir. Yani bu şu demek: İnsan bedeninde yapılan her cerrahi operasyon, kesi içerdiği için iz bırakır.
Hastaların çoğu, liposuction'dan sonraki bir veya iki hafta içinde işlerine dönebilir, ancak birkaç hafta ağır kaldırmaktan ve ağır egzersiz yapmaktan kaçınmaları gerekir.
Banyo. Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
Yağ bezesi nasıl anlaşılır? Genellikle deri altı yerleşimli olan lipomlar muayene ile düzgün sınırlı ve hareketli kitlelerdir. Elle muayene ile tanısı kolayca konulur. Derin, kas içi yerleşimli ve bazı atipik lipomlar muayene ile daha sert ve hareketsiz ele gelebilir.
Kistlerin neden oluştuğu net bir şekilde bilinmemektedir. Uzmanlar saç diplerinde bulunan yağ bezlerinin tıkanması ile kafada yağ kistlerinin oluştuğu yönünde ortak görüş belirtmektedir. Sağlıklı her insanın kafa derisinde saç köklerinin korunmasını sağlayan yağ ve ter bezleri yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri