yağ filtresi hiç takılı olmazsa, yağ motorun çalışması ile 10-20 dk arasında rolantide komple boşalır ve yağ lambası yanar.
Birçok durumda yağ pompası ya da yağ filtresi arızalandığı zaman motordaki yağ sirkülasyonu kesintiye uğrar. Bu da motorun çalışırken zorlanmasına neden olur. Motor zorlandığı zaman teklemeye benzer bir ses çıkarabilir.
Fakat hava filtresi tıkanmaya başladıysa motora ulaşan hava azalır. Bu yüzden performans düşer ve çiğ yakıt yakılmasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi de artar. Ayrıca tek sorun bu değildir, motorda kurum birikmesine de neden olur.
Araç kullanımında son derece önem taşıyan yağ filtresi araç motoru için oldukça değerli olan bir parça olma özelliğine sahiptir. Araç motoru aracın çalışmasını sağlarken ayrıca aracın performansına da etki eder. Sağlıklı bir motora sahip olunması ise aracın kullanım ömrünü olumlu olarak etkilemektedir.
İşte kalitesiz bir yağ filtresi kullanmak motorunuzdaki bu atıkların yağ ile birlikte motorunuza sızmasına sebep olur. Bu parçacıklar başlı başına motorunuzdaki aksamlara zarar verebilecek durumdayken üstüne yağın yağlama özelliğini de olumsuz yönde etkileyecektir.
İlgili 40 soru bulundu
orijinal olamıyorsa bile kullanacağınız filtrenin kaliteli olmasına dikkat edin. kaliteli yağ filtresi yağ basıncını düşürüyor, lifterler yağsız kalıyor. Yani geçirimliği ayarlı filtre harici kullanmak lazım.
Motor yağ filtresi her 10.000 km'de bir değiştirilmelidir. Ancan her yıl bu kadar kilometre yapılmıyorsa dahi yılda bir defa yağ filtresi kontrol edilmektedir. Yağ filtresi değişim sürecini araçta kullanılan malzemelerin kalitesi ve kilometresi etkilemektedir.
Araba yağ değişimi zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Hava Filtresi Araç Performansını Nasıl Etkiler? Tüm araçların motorun etkin bir şekilde çalışması için hava filtresine ihtiyaç duyar. Bu nedenle hava filtresi araç performansını etkiler mi sorusunun cevabı evet etkiler şeklinde olacaktır.
Ayrıca yakıtın tutuşması için gereken hava miktarı sağlanamadığı takdirde motor daha fazla yakıta ihtiyaç duyarak yakıt tüketiminin artışına neden oluyor. Marş problemleri, rölantide aşırı titreme ve motor gücünde kayıp görülüyorsa hava filtresinde bir arıza söz konusu olabilir.
Yağ pompası arızalıdır, düşük devirde sağlıklı çalışamaz, yağ basıncı az olduğu için uyarı ışığı yakar. Yağlama yetersiz olduğu içinde motor sesi artar. Gaza bastığınız anda devir yükselir, pompa yeterince beslenir, yağ basıncı artar ve sağlıklı çalışmaya başlar. Ve bu şekilde uyarı ışığı söner.
Yağ filtresi belli periyotlarla değişmesi gerekir. Zamanı geldiğinde değiştirilmeyen filtre motorda kalıcı ve yüksek maliyetli hasarlara neden olabilir. Kolayca çalışmayan bir motor daha fazla enerji harcayacağı için hem daha fazla yakar hem de düşük performans sergiler.
Yağ filtresi, tapa, yağ karteri ve yağ filtresinin gövdesindeki conta, oringler ve civatalar zamanla aşınır ve gevşer. Bu deformasyon sonrasında yağ filtre ve gövdesinde birtakım terleme ve sızıntı olayları yaşanabilir. Terlemeler ileriye dönük olarak yağ kaçaklarına dönüşebilir.
Ynt: Yağ boşaltmadan filtre değişir mi? 1.3lerde değiştirebilirsin filtre içerisinde çok az yağ kalıyor komple boşalmıyor. filtre motorun yanında veya üstünde ise sorun olmaz.
Motora yağ konulmadığında metallerin birbirine sürtünmesi sonucu çok fazla ısı açığa çıkar ve motorun içerisindeki sıcaklık metalleri birbirine kaynak yaparak yapışmasına neden olur. Tabii bu da bir yere gitmeye çalışıyorsanız yani yolda iseniz sizin için kötü haber demektir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Özellikle araçların bakımlarının düzenli yapılmaması kalitesiz yakıt kullanılması ve yağ değişiminin zamanında yapılmaması, aracı çekişten düşürür.Gaz beyninin gaz ayarı düzgün değilse ve hava ayarında sorun varsa, veya karbüratör hava alıyorsa, araç çekişten düşer.
Hız Tümsekleri ve Çukurlarda Dikkatli Davranılmaması
Çukurlara çarpmak veya hız tümseklerinden yüksek hızla geçmek, arabayı sert kullanmak aracınızın jantlarının eğilmesine veya lastiklerinin patlamasına ya da daha farklı hasarlara neden olabilir.
Eğer hasar resimlerde göründüğü kadar ise hiçbir sorun yaşatmayacaktır. İçiniz rahat olsun, bir sorun çıkarmaz. Aklınızda olsun, yağ filtresi elle sıkılır.
Yağ ikaz lambasının yanması ile birlikte, yağ çubuğunu kontrol edebilirsiniz. Eğer yağ çubuğunu çektiğinizde motor yağı normal bir seviye de yer alıyorsa, yağ basınç sensörü yani yağ müşürü arızalı anlamına gelebilmektedir. Sensör arızalanması ile birlikte yanlış yağ okuma durumları başlamaktadır.
Yağ filtresi
Ancak tırnakla filtrenin rengi kolayca çıkarılabilmektedir. Filtre açıldığında, sahte ürünün genel olarak işlevsiz olduğunu görmek mümkündür – deformasyonlara karşı önemli ikinci oluk eksiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri